ziemniak - 9653 przepisów (strona:405/644)

Wołowina z goździkami 210

samej ilości, jak ilość tłuszczu; trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku. 4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub makaronem i wyrazistą sałatką.  Polecam doskonały przepis zięcia sąsiadki

Kuchnia Prezydentowej
Zupa z grzybów leśnych z fasolą 138

maśle i połączyć z grzybami i fasolą. Śmietanę wymieszać z mąką odrobiną gorącego sosu z grzybów, dodać do potrawy, zagotować i przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ze świeżych grzybów 139

ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki i jaja. Dokładnie wymieszać składniki, formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać polane dowolnym sosem z ziemniakami i surówką

Tradycyjna Kuchnia
Młoda kapusta 207

rozpuszczamy masło i wkładamy odcedzoną z wody kapustę smażymy przez 20 minut, przyprawiamy solą pieprzem oraz sokiem z cytryny na koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Smacznego

kgwjanczewo
Kotlety jajeczne z kalafiorem 280

marchewką, kalafiorem oraz żółtym serem. Na koniec dodać surowe jajko, bułkę tartą (do odpowiedniej konsystencji), zeszkloną cebulę, koper, serek i musztardę... doprawić solą oraz pieprzem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieść całą masę. Powinna się nie rozpadać. Uformować w dłoniach kotleciki i obtoczyć z każdej strony w tartej bułce. Piec przez 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni

Kuchnia Ellie
Puree z bobu 104

gram bobu, 2 ziemniaki, pół ząbka czosnku, chilli, sól, pieprz, łyżka masła. Bób ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić, nie obierać, zmiksować z czosnkiem. Kartofle ugotować (można w skórce) w osolonej wodzie, przetrzeć przez sito. Wymieszać z bobem, doprawić solą, pieprzem, chilli. Podgrzać podsmażając na maśle. Podałam z  polędwiczką wieprzową z serem z pleśnią niebieską

królestwo garów
Roladki indycze z zielonymi szparagami 191

sumie mogę powiedzieć, że to szybki obiadek:) Roladki indycze z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: sznycel z indyka szparagi młode ziemniaki masło, bułka tarka koperek sól, pieprz Sznycle pokrojone z plastry utłuc, posolić i popieprzyć. Odciąć twarde części szparagów, a następnie podzielić je na pół. Ułożyć szparagi na mięsie i zwinąć jak roladki.  Smażyć na oleju do zarumienienia się mięska. Podawać

MarciochaKucharzy
Zielona soczewica z batatem i gruszką 143

minut. W międzyczasie obrać i pokroić bataty oraz gruszki w równą 1 cm kostkę. Do soczewicy (po tych 15 minutach) dodać bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek i gruszki, wymieszać, doprawić zieloną pietruszką. Danie idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem

greenscarf
Gulasz wieprzowy z fasolą 165

Dzisiaj propozycja obiadowa - pyszny gulasz wieprzowy z dodatkiem fasoli i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje podany ze świeżutkim pieczywem lub ziemniakami. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g wieprzowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 2 liście laurowe 3 ziarenka

My Culinary Art
smażone boczniaki a la schabowe 168

panierce. (Chcę wrzucić dwie propozycje na makaron ze smażonymi boczniakami stąd ten przepis jako podstawowy)   Boczniaki można jeść w formie kotletów do warzyw z ryżem, czy też do ziemniaków. Wybornie smakują także z bagietką. Czasami  smażę je w paski i używam do makaronów oraz kasz. Tak czy inaczej boczniaki są mega PYSZNE. Polecam

Lubczyk i Wanilia
Krem z brokułów 137

przygotowaniu i na pewno zaspokoi każdego głodomora.       Składniki na zupę: 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 szt. świeżego brokuła, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, 2 ziemniaki, 1 łyżka śmietany, Składniki na grzanki: chleb tostowy lub zwykły, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, oliwa. Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.   Brokuła myjemy i   dzielimy

Passion of Cooking
Łosoś z warzywami 166

Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczny i   jest w przepysznym maślanym sosie z dodatkiem warzyw.   Pycha!!! Pasuje idealnie do ziemniaków pieczonych lub do puree ziemniaczanego. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki: 4 filety z łososia, 3 łyżeczki masła ( czubate), 0,5 kg warzyw na patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy

Passion of Cooking
Burgery z kurczaka 263

Część z Was je na pewno gotowanego kurczaka, część obtacza go w bułce tartej a ja robię z niego burgery, które można podać zarówno w bułce lub tradycyjnie z ziemniakami. Na pewno będą Wam smakować Składniki: - 1 noga z kurczaka - kilka marchewek gotowanych - 1 pietruszka gotowana - trochę natki z pietruszki - 1 jajko - bułka tarta - 2 bułki - oliwa lub olej

Kuchenne Wariacje
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 152

będzie się dużo działo – dużo mięs i wiele pomysłów na dipy. Wszyscy zwarci i gotowi do pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka z nadzieniem daktylowym 112

masę aby można było wyczuć cząsteczki migdałów. Kiedy masa jest gotowa bierzemy się za ciasto. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy (mąkę przesiewamy). Konsystencja ciasta będzie jak ubite ziemniaki. Kiedy ciast jest gotowe odrywamy po małym kawałku, który wałkujemy, na środku układamy łyżeczkę nadzienia i formujemy kulkę. Tak przygotowane kulki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchenne Wariacje