ziemniak - 9653 przepisów (strona:404/644)

Karkówka na dziko 197

podsmażałam jeszcze chwilę, zdjęłam z ognia, wlałam śmietanę, dokładnie przemieszałam, posypałam mąką i podgotowałam lekko na małym ogniu, doprawiłam do smaku, wsypałam pietruszkę, zdjęłam z ognia.  Podawałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, sosem polałam karkówkę. Może niektórych zdziwi tak długi czas pieczenia, ale zapewniam, że karkówka upieczona w ten sposób jest wspaniale krucha i rozpływa się

Kuchnia Prezydentowej
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 145

kładziemy słupek fety i 2-3 paseczki papryki, "zamykamy" dokładnie masą mięsną, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowo.   Podajemy z czym chcemy, makaronem, ziemniakami, kopytkami, jedynie z kaszą komponują się średnio moim zdaniem

Kuchnia Prezydentowej
Żabie udka z kurczaka 360

ciasta naleśnikowego. Każde żabie udko maczam w cieście i wkładam na gorący tłuszcz, smażę z każdej strony kilka minut na złoto. Wyciągam na papierowy ręcznik. Podaję gorące z ziemniakami i sałatką z pomidorów na obiad, a jeśli na imprezę to przekładam do naczynia żaroodpornego i trzymam w ciepłym piekarniku zanim przyjdą goście. ;) Zapewniam, że nic nie stracą na soczystości

Kuchnia Prezydentowej
Słodka Babeczka u Prezydentowej 174

Asiek, Pafka i Najsłodsza Babeczka - czyli Zuzia, przywożąc niezwykłe podarunki z Polski, czyli kiełbasę, ser i chleb! ;) Po serdecznym przywitaniu odbyła się uroczysta obiadokolacja (łosoś w balsamicznym sosie malinowym, ziemniaki, surówka z selera z orzechami i sałatka koreańska), następnie nie kończące się rozmowy, żarty  i debaty. Zuzia, córeczka Asi i Pawła przez cały czas dbała o dokumentację spotkania

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 206

nich łączą - aksamitna sierść i ostre pazury (zauważam podobieństwa do swojej osobowości...? ) :D, smutno mi, że nie mogę teraz mieć kota w domu, - miewam ataki ADHD, -  przepadam za ziemniakami, kiedy miałam 9 lat znalazłam 100 zł wychodząc ze szkoły, niewiele myśląc skierowałam się do budki z frytkami i kupiłam za wszystkie te pieniądze ogromną, papierową torbą frytek (podwójna porcja

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowa dwukolorowa 126

smaku 1 łyżka masła KOLOR KREMOWY WARZYWNY 1 mały kawałek selera w korzeniu 3 średnie różyczki kalafiora 5-centymerowy kawałek pora, biało-zielona część 1 małe jabłko 1 mały ziemniak sól, cukier, pieprz biały 2 łyżki masła 150 ml bulionu 150 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki soku z cytryny Zupy należy gotować osobno, najlepiej jednocześnie, aby podczas serwowania miały

Kuchnia Prezydentowej
Sznycelki z kurczaka w kremowym sosie chili 328

książeczce pt.: "Schnitzel" z serii "Essen&Genießen" wydawnictwa Happy Books, z której pochodzi ten przepis napisali, że do tych sznycelków bardzo pasują frytki; ja podałam je z ziemniakami z pieca - moim zadniem też bardzo pasowały

Kuchnia Prezydentowej
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 171

duże porcje) 2 łyżki masła ghee lub oleju kokosowego 1 filiżanka (175 ml) czerwonej soczewicy 2 pomidory (lub połowa krojonych z puszki, wraz z sokiem) 2 ząbki czosnku 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę) 1 marchewka (pokrojona w plastry) kilka różyczek kalafiora kawałek dyni pokrojonej w kostkę 0,5 l bulionu warzywnego 125 ml mleczka kokosowego (można pominąć lub zastąpić

Kuchnia Prezydentowej
Risotto pomarańczowe z dynią i rozmarynem 127

pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego  skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu ( u mnie Bacchus Cabernet - ser leżakujący w czerwonym winie) sól, pieprz

Kuchnia Prezydentowej
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 161

bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki

Kuchnia Prezydentowej
Sernik z jabłkami i musem z pigwy 168

woreczku do zamrażania "na mączkę", mikserem połączyć z masłem i solą. Mieszankę wyłożyć do tortownicy i dość ściśle ubić w blaszce, można to zrobić za pomocą tłuczka do ziemniaków. Podpiec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku. Wyciągnąć i odstawić. 3. Ubić śmietankę ze szczyptą soli na sztywno. Mąkę wymieszać z cukrem. Zmiksować serek ze skórką i sokiem z cytryny, następnie

Kuchnia Prezydentowej
Szaszłyki ślimakowe z kurczakiem, boczkiem i cukinią 211

ponieważ mam jeszcze jeden fajny przepis za grilla i chcę go dodać jeszcze przed 24.00, żeby zdążyć wzięć udział w pudliszkowym konkursie . :) A przepis ten inspirowany jest podobnym (zastąpiłam ziemniaki kurczakiem marynowanym w kefirze) z gazety Maine Familie&Ich numer 6/2012. Było przepyszne! :) Składniki na około 6 małych szaszłyków: 2 nieduże filety z kurczaka (tzw. pojedyncze) marynata (1 szklanka

Kuchnia Prezydentowej
Kofty 194

uformowanego w kule wielkości pomarańczy, obtoczcie w mieszaninie żółtka i szafranu i zgrilujcie lub usmażcie na niewielkim ogniu. Pyszne są też podobno kofty wegetariańskie ( bardzo popularne w Bułgarii) z ziemniaków lub/i cukinii; ja chętnie też je wypróbuję! :) Składniki na ok. 20 małych kotlecików / ok. 4 porcje: 300 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego 1 nieduża cebula bardzo drobno posiekana

Kuchnia Prezydentowej
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 200

kalorycznego, chrupkiego ciasta z miękkim, bogatym, serowo-warzywnym nadzieniem. W pracy nie robimy quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim. Na dno kładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno-śmietanową i piecze. Proste, szybkie

Kuchnia Prezydentowej
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 200

Muszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami.  Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch

Kuchnia Prezydentowej