sosem. Około kwadrans przed końcem, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu. Danie podajemy na gorąco, polane ciepłym, ziołowym sosem, z sezonową surówką i pieczonymi ziemniakami
Kuchenna Kontrrewolucyaszklanki soku pomarańczowego 100% tymbark 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek mąki pszennej (400) 1 jajko (s) 1 łyżeczka ziaren kolendry tłuszcz do smażenia Marchewkę ścieramy na tarce do ziemniaków. Odciskamy sok (najlepiej w dłoniach, marchew może mocno zabarwić ściereczkę). Odciśniętą marchew przekładamy do miski i dolewamy do niej sok pomarańczowy oraz dodajemy jajko. Kolendrę miażdżymy w moździerzu i również
Kuchenna Kontrrewolucyaaromat uzyskamy korzystając z grilla z zamykaną pokrywą. Ryba powinna być gotowa maksymalnie po upływie 20 minut. Polecam, jako, że to danie iście letnie, popularne do ryby frytki z ziemniaków zastąpić karmelizowaną marchewką, którą również możemy przygotować na powietrzu, na grillowej patelni, w sposób następujący: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucamy pokrojoną w kształt "frytek" obraną marchewkę i doprawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyamieszając wlewamy na patelnię łyżkę wazową sosu mięsnego i podgotowujemy go przez kilka chwil. Gęstą masę przelewamy do garnka z roladkami i energicznie mieszamy. Gotowe roladki podajemy z tłuczonymi ziemniakami i zagęszczonym sosem, pamiętając jednak, by przed konsumpcją zdjąć z nich sznurem/wyjąć wykałaczkę
Kuchenna Kontrrewolucyaczasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem. Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso. Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami pure
Kuchenna Kontrrewolucyauważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny
Poezja smakuwszystko z botwinką zresztą. ;-) U mnie w tej bezmięsnej wersji stanowiło samodzielne danie obiadowe. Ryż w takiej formie jest również doskonały jako dodatek do obiadu, zamiast kaszy czy ziemniaków. Ale to już wersja dla tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu. :-) 200g brązowego ryżu 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 pęczek botwinki 1 duża cebula 100ml śmietanki 12% 100g
Szefowa kuchniDoskonały dodatek do schabowego i ziemniaków. Młoda kapusta zasmażana (a właściwie duszona) z boczkiem wędzonym i przyprawiona na słodko-kwaśno. Potrzebujemy : małą główkę młodej kapusty kawałek wędzonego boczku – najlepiej tłustego (ok. 100 g) przyprawy (sól, pieprz, cukier, ocet) Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Musimy go troszkę wytopić więc jeśli jest bardzo chudy możemy podsmażyć
Ugotuj to sam ...średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały por kostka warzywna 2 duże ziemniaki jarzynka 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe szczaw cięty ze słoika 3 łyżki śmietany Warzywa obieramy i ścieramy na tarce, pora kroimy na drobno Do gotującej się wody z kostką warzywną wrzucamy wszystkie warzywa
Klaudynkowa kuchniamałego słoika wlej oliwę i ocet, zakręć i mocno wstrząśnij. Posól i popieprz sałatkę, następnie polen dressingiem i wymieszaj. Surówka z kapusty idealnie pasuje do grillowanego kurczaka i młodych ziemniaków z koperkiem. Sądzę, że tak pyszny letni obiad pojawia się na nie jednym stole
codojedzeniaobieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i dolewamy odrobinę wody. Gotujemy tak długo, aż owoce calkowicie się rozpadną. Ja dodatkowo rozdrabniam papkę tłuczkiem do ziemniaków by zostały małe kawałki owoców. Jeśli jednak ktoś lubi "gładką" konsystencję dżemu, można owoce potraktować blenderem. Następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Wsypujemy cukier. Gotujemy, aż cukier się rozpuści
My simple kitchenWieczory już coraz chłodniejsze. Na rozgrzewkę zupa w kolorze zachodzącego słońa. Dyniowa. Składniki na 4 porcje: 80 dag dyni 3 szklanki bulionu warzywnego kawałek selera 40 dag ziemniaków 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika 10 dag boczku sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko
My simple kitchenpigwa się rozpadnie. Wówczas możemy dodatkowo potraktować owoce blenderem. Z tej racji, że mój sprzęt kuchenny postanowił sobie zrobić dluższe wakacje (czyt. zepsuł się) pomoglam sobie tłuczkiem do ziemniaków;) Przed miksowaniem należy jednak wyjąć cytrynę. Na końcu wszystko doprawiamy cukrem i imbirem - tutaj ilość można dostosować do własnych upodobań :) Mus można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu lub przełożyć
My simple kitcheninformacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście
My simple kitchenGotujemy jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Danie doprawiamy do smaku Vegetą. Gotowy gulasz podajemy z dowolnymi dodatkami. Świetnie pasuje do niego ryż i kasza, ale ziemniaki także się sprawdzą
My simple kitchen