cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu homogenizowanego Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami Sernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera Sernik z gruszkami Składniki: 1 kg sera twarogowego 7 żółtek 5 białek z jaja ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 ½ szklanki mleka
Tradycyjna KuchniaPolecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu homogenizowanego Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami Sernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera Sernik z gruszkami Składniki: 80 dag zmielonego sera 3 jaja 2 łyżki masła 2 czekolady gorzkie 2 czekolady białe ¾ szklanki cukru
Tradycyjna Kuchniawyschły. Gotowe kiełbaski włożyć do garnka z przykrywką. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlać lekko osolony rozbity kefir i zalać mięsne kiełbaski w garnku. Od razu podawać z ugotowanymi ziemniakami na zimno lub na gorąco
Tradycyjna KuchniaGnocchi jest to rodzaj włoskich klusek (wł. gnocchi jest to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek. Składniki: 20 dag mąka, 1 jaja, 25 białego sera, 10 dag masła, 75 dag szpinaku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Wykonanie: Świeży szpinak chwilę podgotować
Tradycyjna Kuchniapolać mlekiem. Zagotować, połączyć z żółtkiem i wymieszać z botwiną. Przyprawić do smaku solą i posiekanym czosnkiem. Podgrzać, posypać startym serem i podawać od razu najlepiej z młodymi ziemniakami
Tradycyjna Kuchniagotować jeszcze 5 minut. Odstawić, dodać kwas buraczany lub ogórkowy, doprawić solą i cukrem i zmiksować. Zupę wzbogacić śmietanką, posypać koperkiem i podawać na gorąco z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków
Tradycyjna Kuchnianastępnie ugotować. Kapustę dokładnie wypłukać , podgotować z pokrojoną cebulą. Włożyć umytą włoszczyznę, porcje schabu, przyprawy do smaku i grzyby z wywarem. Całość ugotować do miękkości i podawać z ugotowanymi ziemniakami
Tradycyjna KuchniaMój ulubiony przepis na domowy pasztet. Polecam szczególnie wegetarianom, osobom będącym na diecie bezglutenowej. Wykonanie ekspresowe i proste. Smak niezapomniany :) Składniki: 4 ziemniaki 1 puszka zielonego groszku konserwowego 1 cebula 1 por 1/3 szklanki suszonych grzybów leśnych 10 dag kapusty 1 marchew ½ szklanki śmietany ½ szklanki kaszy manny 4 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku
Tradycyjna KuchniaPlacki wyglądem przypominające ziemniaczane, jednak z ziemniakiem nie mające nic wspólnego. Głównym składnikiem jest bowiem kapusta włoska. Polecam, naprawdę pyszne! Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 2 łyżki masła 1 cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny sól do smaku pieprz ziołowy do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie, następnie
Tradycyjna Kuchniadrobniutko pokroić, usmażyć złociście na smalcu razem z mąką. Dodać do wywaru, wlać kwas buraczany i przyprawić do smaku. Całość zagotować (uważać żeby nie przegotować) i podawać np. z ziemniakami
Tradycyjna Kuchniarazem z ogórkami. Tak samo pokroić cebule i wymieszać razem z natką pietruszki i przyprawami do smaku. Skropić sałatkę sokiem z cytryny. Podawać do potraw mięsnych najlepiej z młodymi ziemniakami
Tradycyjna Kuchniastartym serem. Uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron. Podawać z dowolnym sosem i surówką, jako danie samodzielne lub do obiadu zamiast ziemniaków
Tradycyjna KuchniaPropozycja na dzisiejszy obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej soboty ;) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3-4 łyżki sera chudego Emilka sól, pieprz (na oko;) ) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki sos : 1 słoik koncentratu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmają smaku typowego selera ;) dla mnie są trafione, odpowiednio przyprawione, wypieczone, chrupiące ;) Składniki: 0,5 selera 1 łyżeczka oliwy z oliwek ulubione przyprawy (można użyć przyprawy do pieczonych ziemniaków firmy Prymat lub tak jak ja pikantnej przyprawy do kurczaka;)) Sposób przygotowania: Seler obieramy i myjemy za pomocą obieraczki do warzyw kroimy selera na cienkie plastry dodajemy oliwę, przyprawy, dokładnie wszystko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćfirmy Kupiec 450g mrożonego kalafiora sól, pieprz wg. smaku (wartość kaloryczna 1 placka) Sposób przygotowania: Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż się rozmrozi gotowego kalafiora rozduszamy tłuczkiem od ziemniaków, a następnie staramy się odcisnąć od niego jak najwięcej wody przyprawiamy go solą i pieprzem czekamy, aż lekko przestygnie, a następnie dodajemy jajko i skrobię, mieszamy smażymy placki (pod przykrywką
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość