czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na ok. 2 osoby: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej cytryny, ale można dodać mniej 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 6 małych ząbków czosnku sól świeżo zmielony pieprz(...)kroimy w średnią kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do ok. 10 minut, po tym czasie odcedzić. W sumie chodzi o to aby nie rozgotować ziemniaków, mają być pół twarde. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut
Blondynka GotujeWarzywa! Może nie przepadam za gotowaną marchewką z groszkiem (szkolne obiady, kiedy na talerzu widziałam taką papkę, to chowałam ją pod niedojedzonymi ziemniakami), to taka jej wersja z ziemniakami jest dla mnie idealna! Do swojego garnka wrzuciłam ziemniaki, w towarzystwie marchewki, cebuli i poru, wpasowały się w idealny wiosenny obiad:) A więc na zdrowie i miłego dnia! Składniki(...)ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 por przyprawy prowansalskie, sól, pieprz Sposób przygotowania Umyte ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i gotować ok 15 min w osolonej wodzie. Resztę warzyw również pokroić na mniejsze kawałki/plasterki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na samym końcu dodać ziemniaki obsypane przyprawami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dać
pink envelopePieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez podgotowania ) nie upieką się w piekarniku nawet za sto lat. Pani siedząca obok mnie wypowiadała to z takim przekonaniem, że pozostałe osoby znacznie jej przytakiwały. Ja jako osoba deczko nieśmiała zajęłam się(...)może nie. A dyskusja trwała i koniec końców był taki, że Panie stwierdziły, że z piekarnika to tylko najlepsze wychodzą ciasta :) Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne
Kuchnia z widokiem na ogródJeśli zostały Wam ziemniaki z obiadu można je wykorzystać właśnie do Klusek śląskich. Przepis mojej mamy ;) Mama dostała też sekretny przepis od kucharki ze szkoły na "sos" serowy do nich, który dzieci zawsze uwielbiały, w tym ja :D Oczywiście można je podawać z pospolitym sosem pieczeniowym, gulaszem albo czym tam chcecie. Składniki: ziemniaki ugotowane mąka ziemniaczana jajko trochę soli(...)jeśli przy gotowaniu ziemniaków było mało Z racji że po prostu poprzedniego dnia gotuję po prostu więcej ziemniaków na obiad i z reszty robię kluski nie wiem jak dokładnie wagowo wyglądają składniki ;) Z ziemniaków które w garnku zajmowały 2,3 cm grubości zrobiłam 29 klusek. Ilość mąki też zależy od ilości ziemniaków. Wykonanie: Ugniatamy ziemniaki w jakimś garnku, pilnujemy żeby
W kuchni bez szafekgarnku hehe Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim kosztem osiąga się(...)wyszukanymi daniami rodem z dobrej restauracji. Poza tym prosta wiejska kuchnia jest zawsze super smaczna. My za takimi daniami przepadamy. Zobaczcie co przygotowaliśmy tym razem. Wege eintopf z ziemniakami, papryką, cieciorką i innymi dodatkami. (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 2 średnie papryki, czerwona i żółta 1 duża marchewka 1 puszka cieciorki 1 puszka białej fasoli 2 średnie czerwone cebule
vegetanieZaczęło się od ziemniaków. No tak, to oczywiste. Nic odkrywczego, skoro ma być kartoflanka. Chodzi o to, że właściwie jej nie miało być, ale zostały mi tłuczone ziemniaki z poprzedniego dnia. Ponieważ nie mam w zwyczaju wyrzucać jedzenia, coś trzeba było zrobić. No cóż, zrobiłam… najpierw „kulinarny rachunek sumienia” – co za, co przeciw i w efekcie padło(...)kartoflankę. Składniki: - ok. 3 l bulionu ( miałam drobiowy) - ok. 400g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków - ziemniaki sałatkowe lub młode - marchew z rosołu (2-3) - 250g wędzonego boczku - 2 cebule - por - 2 średnie główki czosnku - sól, pieprz syczuański - papryka słodka i wędzona (w proszku) - liść laurowy, ziele angielskie - majeranek - świeżo starta gałka muszkatołowa - pęczek koperku - 2 łyżki mąki pszennej - olej arachidowy
mojewypiekiinietylkoBardzo dobra przekąska. Może odrobinę kłopotliwa w przygotowaniu, ale warto zrobić bo smaczne i świetne do podgryzania. Przepis ze strony Reader's Digestskładniki8 małych ziemniaków do pieczenia (zbliżonej wielkości)2 łyżki oliwy z oliwek extra virginsól i pieprz1 łyżka masła125 g wędzonego łososia1 łyżka soku z cytrynyok 160 g gęstego jogurtu naturalnego ( lub kilka łyżek białego serka + śmietana(...)łyżka odsączonych kaparów, posiekanych2 łyżki posiekanego świeżego koperkumałe gałązki koperku do dekoracjiprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 205 st C Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać na metalowe szpikulce - tak podobno szybciej się upieką - posmarować skórę ziemniaków olejem, posypać solą. Ułożyć na blasze i piec ok 1 godziny - do miękkości .Zdjąć ziemniaki ze szpikulców szaszłykowych i przekroić
Stare GaryZapraszam dzisiaj na pyszną i bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z ziemniakami, mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Przepis na zapiekankę znalazłam u Agaty na blogu. Nie trzymałam się dosłownie przepisu jak ją przygotowywałam. ale nie sądzę, żeby wpłynęło to znacznie na jej smak. Wykorzystałam -do przygotowania jej- już ugotowane ziemniaki, z których miałam przygotować coś innego ale ostatecznie zmieniłam zdanie(...)kapusta – 500-600 gramser żółty – 120 gramśmietana 18% – 300 mlsól, pieprz, majeranekczosnek granulowany – 1 łyżeczkapapryka ostra – 1 łyżeczkazioła prowansalskie – 2 łyżeczkigałka muszkatołowa -szczypta1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i obgotować w osolonej wodzie aż zrobią się miękkie, ale się nie rozgotują. (Ponieważ miałam już ugotowane ziemniaki w mundurkach to użyłam ich, ale plasterki
UgotujmyTo.plDziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg ziemniaków-garść suszonych grzybów-4 pieczarki-2 cebule-2 jajka-mąkę pszenną-bułkę tartą-przyprawę warzywko-olej Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimyna(...)drobne cząstki.Pieczarki też kroimy na drobne cząstki.Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie posypujemy warzywkiem. Ziemniaki stygną a my podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przygotowaną cebulkę.Zdejmujemy z patelni. Dolewamy na patelnię troszkę oleju i wrzucamy surowe pieczarki.W rondelku zagotowujemy wodę (z warzywkiem do smaku).Kiedy pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy
Maminek kulinarnyziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania. My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki. Składniki na bułeczki: -1,5 kg ziemniaków -1 mała cebula -1-2 jajka -mąka pszenna -warzywko -olej Składniki na farsz: -30 dkg pieczarek lub innych grzybów -1 duża cebula -1 jajko -bułka tarta( 1-2 łyżki) -warzywko lub sól -pieprz -olej(...)Ziemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków. Ugniatamy ziemniaki w misce,dzielimy na cztery części i jedną z części odkładamy. Do zagłębienia wsypujemy tyle mąki, aby wypełniła dołek do poziomu ziemniaków. Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy na patelni na niewielkiej ilości
Maminek kulinarnyZiemniaki według niektórych to nasza polska "potrawa narodowa" i poniekąd ciężko się z tym nie zgodzić. Są zdrowe, sycące, tanie i powszechnie dostępne, dlatego chętnie po nie sięgamy niezależnie od regionu kraju, czy okazji.Dzisiaj przepis na bardzo łatwą w wykonaniu, smaczną i niskobudżetową zapiekankę, do której składniki znajdą się chyba w każdej lodówce.Składniki:1 kg ziemniakówmały por20(...)wędlinyłyżka mąkiłyżka masła0,5 l tłustego mlekasól, pieprzprzyprawa do ziemniakówWykonanie:Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i cieniutko kroimy lub ścieramy na tarce na cieniutkie talarki ;)Pora kroimy w plasterki, a wędlinę w paski. Podsmażamy razem na patelni, by por zmiękłMasło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i smażymy przez ok 3 minuty. Po tym czasie dodajemy mleko i przyprawy. Dokładnie mieszamy rozbijając
Taste Of My Daynazywa. Choć w innych częsciach Polski spotyka się je tez pod nazwą kołduny, cepeliny...Jakby ich nie nazywał pyszne są...choć pracochłonne,ale dla tego smaku warto! Składniki: 3kg ziemniaków, 1kg ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę do ziemniaków 1,5 kg miesa mielonego np z łopatki sól,pieprz surowy boczek cebula Wykonanie: Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były(...)wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki ziemniaczanej,ze ,,swjskich"ziemniaków krochmal sie wytrąci gdy pozostawimy wodę z odcisnietych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje miesa
Z Majeczką w kuchniKluski ziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe. Składniki: kilogram ziemniaków łyżka mąki ziemniaczanej sól olej Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odkładamy(...)sitku by obciekły z nadmiaru wody. Dobrze jest pamiętać, że na dnie wody ściekającej z przetartych ziemniaków zbiera się skrobia, więc wodę wylewamy a ten mączny osad dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy
prawdziwe jedzenieGratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem. 1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany(...)sera typu cheddar 10 dag masła gałka muszkatołowa, sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Śmietanę doprawić gałką, solą i pieprzem. Ser zetrzeć. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować dobrze masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków ,polać śmietaną i posypać częścią sera. Ułożyć następną warstwę ziemniaków i polać śmietaną. Przykryć folią alu i piec w temp.180-200 stop
Kulinarny karnet Christophera