125g- cukier – 100g-jajko – 2szt- mąka pszenna – 125g- proszek do piecz. – 2 łyżeczki MASA SEROWA:- margaryna – 40g- cukier – 80g- jajko – 2szt- mąka ziemniaczana -30g- twaróg mielony – 400g- budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO:- czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.CIASTO:Margarynę z cukrem ucieramy(...)proszkiem do pieczenia.Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Pokrywamy warstwą czereśni.MASA SEROWA:Margarynę z cukrem ucieramy.Oddzielamy białka od żółtek.Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń.Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ( robimy to delikatnie , by białka nie opadły ).Przygotowaną masą serową pokrywamy czereśnie.Ozdabiamy kilkoma
Ostra na Słodkotylko dla dzieci!Klasyczną wersję postanowiłam jednak urozmaicić dodając wiórki kokosowe , które nie tylko obłędnie pachniały , ale i przyjemnie chrupały pod zębami!SKŁADNIKI: – mąka ziemniaczana – 0,5 szkl – mleko 3,2% – 700 ml – cukier – 0,5 szkl – wanilia – 2 laski PANIERKA: – jajko – 2 szt – bułka tarta(...)szkl - wiórki kokosowe – 0,5 szklDODATKOWO:- olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz 250 ml mleka i dokładnie rozrabiamy.Dolewamy resztę mleka ,cukier i ziarenka wydrążone z lasek waniliowych.Wszystko razem mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu.Całość wylewamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju.Przykrywamy folią
Ostra na Słodkoserników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca. SKŁADNIKI: ( blacha 24×32 )MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło(...)żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy
Ostra na Słodkoszczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY :* mleko – 750 ml* masło – 100 g* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 czubate łyżki* mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek* cukier – 3/4 szkl* cukier wanilinowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Rozgrzewamy piekarnik do 200C.W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli.Cały czas mieszając(...)minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia.Tak samo postępujemy z drugim ciastem.KREM BUDYNIOWY :500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem
Ostra na Słodkopłaty ( 320 g )MASA BUDYNIOWA :* mleko – 250 ml* śmietana 36% – 125 ml* wanilia – 1 laska* cukier – 75 g* żółtka – 3 szt* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżka* masło – 50 gMASA ŚMIETANOWA :* śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml* żelatyna – 1 łyżeczka* cukier puder – 3 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)gotujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem.Po zagotowaniu dolewamy do niego śmietanę 36% i ziarenka wydrążone z wanilii.Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.W osobnym garnku miksujemy resztę mleka z żółtkami , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.Wlewamy do zagotowanej masy waniliowej i gotujemy budyń – cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki.Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła
Ostra na Słodkoszybko.Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A na deser moja wymarzona: Panna cotta waniliowa(...)były troszkę zbyt delikatne mało wyraziste w smaku – aczkolwiek jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu , gdyż jak wiecie lubię dobrze doprawione dania , mocniejsze w smaku.Natomiast zachwyciło ziemniaczane purre i sos szafranowo – cytrynowy .Niesamowicie delikatne i gładkie purre – takie wymarzone , które chciałabym robić w domu ;)Ugotowana al dente fasolka szparagowa i ten sos były kropką nam I , która dopełniała
Ostra na Słodkoherbatniki – 50 szt** krakersy – 25 szt** śmietana 36% – 400 ml** śmietanfix – 2 op** czekolada mleczna – 70MASA BUDYNIOWA :** mleko – 500 ml** cukier – 120 g** żółtko – 2 szt** mąka ziemniaczana – 3 łyżki** mąka pszenna – 3 łyżki** masło – 180 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA BUDYNIOWA :1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem.Resztę mleka mieszamy z żółtkami i przesianą mąką(...)ziemniaczaną i pszenną.Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki.Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta.Zostawiamy do ostygnięcia.Masło ucieramy na puszystą masę.Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.CAŁOŚĆ
Ostra na Słodkoszkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* kakao – 2 łyżkiKREM :* mleko – 400 ml* olej rzepakowy – 125 ml* jajko – 2 szt* mąka pszenna – 2 czubate łyżki* mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki* cukier – 0,5 szkl* cukier wanilinowy – 1 op* krakersy – 200 gSOLONY KARMEL: * masło – 150 g* brązowy cukier – 0,5 szkl* cukier drobny(...)obsypana bułką tartą.Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.KREM :250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej.Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z olejem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.Krem lekko studzimy , a następnie dodajemy do niego drobno posiekane
Ostra na Słodkotradycji.Gorąco polecam! SKŁADNIKI:* kotlety schabowe – 2 szt* wiśnie bez pestek – 250 g* cebula – 1 szt* ocet balsamiczny – 1 łyżka* miód – 1 łyżka* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka* olej – 4 łyżki* ziele angielskie – 2 szt* cynamon – 1 szczypta* czosnek – 2 ząbki* rozmaryn – 1 gałązka* sól – do smaku* pieprz(...)smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Dodajemy wydrylowane wiśnie , podlewamy odrobiną wody , dodajemy miód, ziele i cynamon.Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 4-5 minut.Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach wody , wlewamy do wiśni i zagotowujemy.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i chili.Kotlety oczyszczamy, nacieramy zmiażdżonym czosnekiem, rozmarynem , solą i pieprzem.Smażymy do miękkości i podajemy gorące
Ostra na Słodkotakiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową.Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* jajko L – 3 szt* cukier – 0,5 szkl* mąka – 2/3 szkl* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka* proszek do pieczenia – 2 łyżeczkiDODATKOWO:* arbuz ( sam miąsz ) – ok. 400 g* galaretka arbuzowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)odstawiamy do tężenia.Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczane , olejek do ciast i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.Na wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników.Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Wkładamy
Ostra na SłodkoSPÓD;* ciasteczka Oreo – 15 szt* masło – 50 gMASA :* ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g* jajko – 2 szt* cukier – 150 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaDODATKOWO :* ciastka do ozdobySPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Z Oreo zdejmujemy masę , odkładamy ją na bok.Ciasteczka bardzo drobno kruszymy, a następnie zalewamy(...)minut do piekarnika nagrzanego na 180C.MASA SEROWA:Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników.Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko spód.CAŁOŚĆ:Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkojajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać odrobinę barwnika (jeżeli niekoniecznie zależy nam na różowym kolorze biszkoptu - można pominąć).Gotową masę wlewamy do formy* i wkładamy do piekarnika
Słodka Stronaprzepis, ponieważ ciasto jest przepyszne i wyjątkowe w swojej prostocie.Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Składniki:Biszkopt:3 jajka6 łyżek cukru3/4 łyżki mąki tortowej110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyMus truskawkowy:250 g truskawek3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny3 łyżki syropu truskawkowego1 łyżka ciepłej wodyMasa śmietanowa:500 ml śmietany kremówki(...)wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Przestudzony biszkopt przekrawamy
Słodka StronaSposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, oraz aromatem. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy twaróg ciągle mieszając. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencje należy delikatnie wmieszać ubite na sztywną
Słodka Stronamąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki cukruekstrakt waniliowy2 małe jajka1/4 szklanki kremówkiłyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowejok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę(...)nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni.Ser ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie wlewamy kremówkę, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną - mieszamy, a na końcu dodajemy połowę puszki masy kajmakowej (200 g). Łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy
Słodka Strona