ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:68/200)

Szarlotka ze śmietaną 187

żelatynyPrzygotowanie:1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.2

charlotte gotuje
Dziury 197

Biszkopty :8 jajek 1,5 szkl. mąki2/4 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniakakao4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy.Dużą blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę. Pieczemy 20 - 25 min w 180st. C (Trzeba na niego

charlotte gotuje
Sernik na zimno 166

poziomkowej i agrestowej)opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo :galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)Przygotowanie :Biszkopt :  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną  i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy

charlotte gotuje
Muffinki 174

jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyszczypta soli1 szkl mleka0,5 szkl olejuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180st C.Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mąkę ziemniaczaną.Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy masę do białości. Następnie dodajemy mleko i olej - miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami i ostatecznie wszystko dokładnie

charlotte gotuje
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 594

Zbliżają się Święta więc razem z Mamą wypróbowujemy nowe ciasta jakie będziemy piekły na świąteczny stół. To ciasto już zapisuję jako do upieczenia. Jest dość pracochłonne

Złote przepisy
Drożdżowe bułeczki z borówkami 169

minut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy ze sobą cukier, mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik

Serce zamknięte w formie pyszności
Jagodowy torcik 178

rozpuszczamy czekoladę. Po rozpuszczeniu się czekolady odkładamy na bok do wystygnięcia.Blenderem rozdrabniamy jagody na gładką masę.Serki, zmiksowane jagody i ostudzoną czekoladę mieszamy razem mikserem. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz aromat waniliowy.Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika na 1h i 30 minut.GÓRNA MASA:łączymy ze sobą jogurt i cukier. Po upieczeniu ciasta zaraz wykładamy

Serce zamknięte w formie pyszności
Biszkopt z ptasim mleczkiem i jagodową galaretką 283

następnie dodajemy cukier i szczyptę soli. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i łączymy ze sobą. Następnie przekładamy do ubitych białek i łączymy. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną dodajemy do połączonego już ciasta i mieszamy delikatnie łopatką.Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.Następnie przygotowujemy galaretki: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy

Serce zamknięte w formie pyszności
Sernik z pigwą 200

cytryny1 garść rodzynek12 pasków pigwy kandyzowanejLukier.5 łyżek cukier puder1 łyżeczka sok z cytryny1/2 białkaWykonanie.Twaróg utarłem blenderem, nie lubię mielić.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać twaróg, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę cytrynową. Krótko miksować.Połączyć z ubitą pianą i przełożyć do formy,25 cm.Posypać rodzynkami oprószonymi mąką i widelcem trochę powciskać do środka.Piec w temp.180 stopni

Kulinarny karnet Christophera
Biszkopt z masą kawową 400

kolorowej gazetki. Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać że jest rewelacyjne.Biszkopt z masą kawową  SKŁADNIKI:Biszkoptjajka - 7 sztmąka pszenna - 6 łyżekcukier - 7 łyżekproszek do pieczenia - 1 łyżeczkamąka ziemniaczana - 1 łyżkasól szczyptaKrem śmietankowyśmietana śnieżka(...)opakmleko - 3/4 szklcukier waniliowy - 1 opakżelatyna - 1 łyżeczkawoda gotowana - 2 łyżeczkiMasa z kawąmargaryna - 1 kostżółtka jaj - 3 sztkawa rozpuszczalna - 4 łyżeczkiwoda gotowana - 2 łyżeczkimleko - 2 szklcukier -0,5 szklmąka ziemniaczana - 2 łyżkimąka pszenna - 3 łyżkiPolewamargaryna - 2 łyżkicukier - 2 łyżkikakao - 2 łyżkiśmietana 24 % - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE:Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli

Kuchnia Danusi
Miodownik z kremem budyniowym. 320

staną się twardsze. Póki się pieką blaty rozpoczynamy przygotowanie masy budyniowej. W rondelku doprowadzamy do wrzenia większą część mleka, dodajemy cukier, a w mniejszej części mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie mieszamy i dodajemy do wrzącego mleka, energicznie mieszając gotujemy przez ok. 3 min. Studzimy.  Masło ubijamy z cukrem waniliowym na jasny krem, potem

Kuchnia Łukasza
PLACUSZKI CUKINIOWE 152

Placki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo(...)dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś chcemy przedstawić placki... z cukinii! :) Tak jak te ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo i przyjemnie, zjada się je szybko

Wypisz Wymaluj
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 680

czosnku granulowanego2 łyżki sosu sojowegokilka kropel oleju sezamowegoSos:1 łyżka wina ryżowego (ja zastępuję wódką)2 łyżki sosu hoisin1 łyżka cukru brązowego¾ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)½ łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka octu ryżowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę

Mania Gotowania
Kurczak słodko - kwaśny 458

ananas. Doprawiamy octem i cukrem i gotujemy jeszcze 5 minut.2. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Nacieramy solą i pieprzem, dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. W woku lub na głębokiej patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy około 4 minut, cały czas potrząsając i mieszając. Wlewamy przygotowany

Tajskie smaki
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY Z SOKIEM Z CZARNEGO BZU 177

odrobina cukru waniliowegoWykonanie:1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem ,rozmąconymi żółtkami oraz wydrążoną z laski wanilią. W pozostałym mleku (0.5 szkl)  rozprowadź  mąkę ziemniaczaną. Wlej zawartość na gotujące się mleko z żółtkami i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty stale mieszając. Rozlej do pucharków. Polej ulubionym sokiem lub nałóż konfiturę.U mnie budyń

Walijskie Pichcenie