ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:68/200)

Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1183

Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra papryka - do smaku,mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,2-3 łyżki oleju.Mięso oczyścić ze zbędnych błon(...)opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki odpowiadające nam: słupki, średnią kostkę czy większe kawałki. Przyprawić solą, paprykami i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka. Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka. Najlepiej smakuje z brązowym ryżem :)Smacznego!A teraz troszkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort miś 171

mąki ziemniaczanejDodatkowo:nie miałam marcepanu, więc oczy zrobiłam z plasterków banana, nos, uszy to wiórki kokosoweCiastoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Cukry, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksujemy mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodajemy roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części wykładamy(...)przykrywamy trzecim krążkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Masa budyniowaPół szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy

NA MOIM TALERZU
Smaczny obiad 213

zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski.Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko )Kluski:ziemniakimąka pszennamąka ziemniaczana (2 łyżki)jajkosólsos:pieczarkiwodaśmietanaserek topiony (śmietankowy/pieczarkowy)cebulanatka pietruszki lub kopereksól, pieprz, jarzynkaUgotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy(...)wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną (2 łyżki mąki na pół szklanki zimnej wody,dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu, chwilę gotujemy by zgęstniał). Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Placek po węgiersku 1681

gulaszem. Pierwszy raz jadłam to danie w drodze do Anglii, w zajeździe, było bardzo smaczne, dlatego zapamiętałam składniki i od tego czasu przygotowuje je często na obiad.Przepis na placki ziemniaczane jest już na blogu, smażymy tylko duże placki na całej patelni.Składniki na placki patrz tutaj.Składniki na gulasz:0,5 kg mięsa wieprzowego1 cebula1 paprykaząbek czosnku200 g pieczarekłyżeczka(...)paprykę i dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku.Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też ogórki kiszone.Mmm pycha

NA MOIM TALERZU
Biszkopt idealny 16707

całej ilości cukru spróbować, czy jego ziarenka są wyczuwalne. Jeśli nie (lub prawie) to możemy przystąpić do kolejnego etapu. Masę należy nadal ubijać, dodając żółtka pojedynczo. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać w osobnym naczyniu i przesiać. Podzielić na trzy części. I teraz najważniejsze! Dodając mąkę do masy, nie miksujemy jej, ponieważ zaburzy to napowietrzoną strukturę. Wsypujemy najpierw pierwszą część(...)pszenną.*Zgodnie z prośbą podaję ilość składników przeliczoną na szklanki (250 ml):150 g cukru oraz 120 g mąki pszennej to około 3/4 szklanki, 50 g mąki ziemniaczanej to 1/4 szklanki. Jednak nie zapewniam, że przy stosowaniu tak niedokładnego przelicznika jakim są szklanki biszkopt wyjdzie idealny

Food Square
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 108

sobą. (Purée z dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać obie mąki. Na to położyć masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, a następnie kieliszkiem

Food Square
Bułeczki drożdżowe 153

drożdży-ok. 1,5 kg mąki pszennej-1 kostka margaryny-3 szklanki ciepłego mleka-cukier-9 jajek-0,8 kg chudego twarogu-sól-olejek zapachowy śmietankowy-3 łyżki mąki ziemniaczanej-świeże śliwkiPrzygotowujemy rozczyn:Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru.Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy mąką po wierzchu       i odstawiamy(...)śliwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem).Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki   stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego.Solidnie mieszamy mikserem i gotowe.   Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli

Maminek kulinarny
Serowe słoneczniki 136

szklanki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 jajka-5 dkg stopionej margaryny-aromat śmietankowy-5 dkg rodzynek   Twaróg mielimy przez maszynkę.Dodajemy żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, aromat i stopioną margarynę.   Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z twarogiem.   Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy na drobne kawałki

Maminek kulinarny
Serniczki 136

więc serniczki.   Ciasto już mamy.Czas na masę twarogową.Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy:-0,5 kg twarogu-2 łyżki stopionej margaryny-2 jajka-1 łyżkę mąki ziemniaczanej-0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek-aromat śmietankowy lub waniliowyDo serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać na naszym blogu(...)pianę z białek na sztywno.Na końcu dodajemy łyżkę cukru i jeszcze raz ubijamy.   Ucieramy żółtka z cukrem.   Dodajemy zmielony twaróg, stopioną margarynę i aromat.Miksujemy.Dodajemy mąkę ziemniaczaną.Jeszcze raz miksujemy.Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy łyżką.   Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.   Wykładamy nimi foremki.   Napełniamy masą

Maminek kulinarny
Sernik tradycyjny 200

już jest tradycja.   Składniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia(...)białek.Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek.Miksujemy.Dodajemy twaróg i miksujemy.Dodajemy roztopioną margarynę, aromat i miksujemy.Dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy.Ubijamy pianę z białek.Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru.Miksujemy.Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką.Wykładamy masę na blaszkę

Maminek kulinarny
Kotleciki Tereski 149

niesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki majonezu-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku-olej do smażenia   Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki (ok. 2x2 cm).   Pora(...)kroimy w talarki.   Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemyprzyprawą warzywną.   Mieszamy mięso z porem, dodajemy ser,następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.   Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.   Na patelni z rozgrzanym olejem układamy łyżką porcje kotlecików.   Smażymy

Maminek kulinarny
Ciasteczka z sezamem 135

Kruchuteńkie, delikatne ciasteczka z sezamem.Składniki:-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej-1 szklanka mąki pszennej-kostka margaryny-3/4 szklanki cukru pudru-1 szklanka nasion(...)sezamu-2-3 krople aromatu śmietankowego   Ziarna sezamu podgrzewamy na suchej patelni do uzyskania złotej barwy i studzimy.      Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, aromatem i 3 łyżkami mąki pszennej.   Dodajemy pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto.Dosypujemy sezam i zagniatamy.   Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut

Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywno - mięsna 176

zapiekanki:-5 ugotowanych ziemniaków-2 plastry wędzonego boczku-por-20 dkg piersi z kurczaka-1/2 kg fasolki szparagowej-3 łyżki startego żółtego sera-3 jajka-3 łyżki mąki ziemniaczanej-3 łyżki majonezu-sól-warzywko-pieprz   Pora kroimy na drobne kawałki.   Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie, odsączamyi kroimy na mniejsze(...)boczek i fileta z kurczaka w dość dużą kostkę.   W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora i fasolkę, dodajemy majonez, ser i mąkę ziemniaczaną i mieszamy.   Dodajemy ziemniaki i mięso i mieszamy.Doprawiamy do smaku.   Wykładamy do formy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 183

Knedle najlepiej smakują ze świeżymi śliwkami.Składniki:-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek )-2-2,5 szklanki maki pszennej-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-2 jajka-cukier, sól, olej-1/3 kostki masła-bułka  tarta ( 4-5 łyżek )   Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne(...)zgniatamy w prasce, lub tłuczemy gnieciuchem, lub przepuszczamy przez maszynkę.   Śliwki nacinamy i usuwamy pestki.   Do ziemniaków dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto.   Z ciasta formujemy wałek.   Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek

Maminek kulinarny
Pyzy 139

prasce.   Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie.   Odciskamy przez gazę.   Delikatnie zlewamy wodę a krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej.   Łączymy obie masy ziemniaczane i dokładnie wyrabiamy.   Formujemy małe kuleczki. Palcem robimy wgłębienia.   Cebulę i boczek kroimy w kostkę.    Na niewielkiej

Maminek kulinarny