tortownicy (średniej wielkości). Tą mniejszą cześć ciasta na chwilę odłożyć.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie dodać cukier, śmietankę, jajko, cynamon, zamieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko razem wymieszać.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Jabłka wyłożyć na ciasto. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować pociąć w paseczki i poukładać na wiesz, tworząc krateczkę.Wstawić
Moje pyszne gotowaniesmaczne danie.Składniki:4 średnie plastry schabu,1 większa gruszka (najlepiej twarda),4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",sól, grubo mielony pieprz, ostra papryka,mąka ziemniaczana do oprószenia roladek,3-4 łyżki oleju do obsmażenia,3-4 łyżki masła.Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać(...)solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości.Kiedy mięso będzie miękkie odstawić je z ognia. Włożyć masło, roztopić i wymieszać. Nie gotować
Codzienna kuchnia niecodziennamną :) A teraz zapraszam do stołu na kawałeczek kolorowego torcika i lampkę domowego białego wina :)Składniki biszkoptu:4 jajka,pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,szczypta soli,2 łyżki wody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,barwnik spożywczy.Białka ubić z solą, dodawać stopniowo cukier(...)ubitej na sztywno piany z białek z cukrem dodać żółtka i proszek do pieczenia rozmieszany z wodą i barwnikiem. Lekko zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym),ok. 1 łyżeczka cukru,odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić(...)słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Na końcu sos lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.Kawałki kurczaka podawać od razu po usmażeniu, polane sosem z warzywami. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamoje przepisy do specjalnie skomplikowanych nie należą ;) No ale wracajmy do kajzerek ;) Gotowi? zaczynamy :)Składniki na 10 sztuk:350 g mąki pszennej,60 g mąki ziemniaczanej,20 g cukru,1,5 łyżeczki soli,1 jajko,230 ml mleka,30 g świeżych drożdży,40 g miękkiego masła.do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany(...)grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane ze sobą mąki (pszenną i ziemniaczaną). Na końcu dodać miękkie masło. Wszystko razem zagnieść.Uformować kulę, przesmarować ją delikatnie tłuszczem - może to być odrobina oleju lub masła. Przykryć i odstawić do wyrastania na godzinę
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra papryka - do smaku,mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,2-3 łyżki oleju.Mięso oczyścić ze zbędnych błon(...)opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki odpowiadające nam: słupki, średnią kostkę czy większe kawałki. Przyprawić solą, paprykami i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka. Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka. Najlepiej smakuje z brązowym ryżem :)Smacznego!A teraz troszkę
Codzienna kuchnia niecodziennamąki ziemniaczanejDodatkowo:nie miałam marcepanu, więc oczy zrobiłam z plasterków banana, nos, uszy to wiórki kokosoweCiastoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Cukry, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksujemy mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodajemy roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części wykładamy(...)przykrywamy trzecim krążkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Masa budyniowaPół szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy
NA MOIM TALERZUzostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski.Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko )Kluski:ziemniakimąka pszennamąka ziemniaczana (2 łyżki)jajkosólsos:pieczarkiwodaśmietanaserek topiony (śmietankowy/pieczarkowy)cebulanatka pietruszki lub kopereksól, pieprz, jarzynkaUgotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy(...)wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną (2 łyżki mąki na pół szklanki zimnej wody,dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu, chwilę gotujemy by zgęstniał). Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUgulaszem. Pierwszy raz jadłam to danie w drodze do Anglii, w zajeździe, było bardzo smaczne, dlatego zapamiętałam składniki i od tego czasu przygotowuje je często na obiad.Przepis na placki ziemniaczane jest już na blogu, smażymy tylko duże placki na całej patelni.Składniki na placki patrz tutaj.Składniki na gulasz:0,5 kg mięsa wieprzowego1 cebula1 paprykaząbek czosnku200 g pieczarekłyżeczka(...)paprykę i dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku.Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też ogórki kiszone.Mmm pycha
NA MOIM TALERZUcałej ilości cukru spróbować, czy jego ziarenka są wyczuwalne. Jeśli nie (lub prawie) to możemy przystąpić do kolejnego etapu. Masę należy nadal ubijać, dodając żółtka pojedynczo. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać w osobnym naczyniu i przesiać. Podzielić na trzy części. I teraz najważniejsze! Dodając mąkę do masy, nie miksujemy jej, ponieważ zaburzy to napowietrzoną strukturę. Wsypujemy najpierw pierwszą część(...)pszenną.*Zgodnie z prośbą podaję ilość składników przeliczoną na szklanki (250 ml):150 g cukru oraz 120 g mąki pszennej to około 3/4 szklanki, 50 g mąki ziemniaczanej to 1/4 szklanki. Jednak nie zapewniam, że przy stosowaniu tak niedokładnego przelicznika jakim są szklanki biszkopt wyjdzie idealny
Food Squaresobą. (Purée z dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać obie mąki. Na to położyć masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, a następnie kieliszkiem
Food Squaredrożdży-ok. 1,5 kg mąki pszennej-1 kostka margaryny-3 szklanki ciepłego mleka-cukier-9 jajek-0,8 kg chudego twarogu-sól-olejek zapachowy śmietankowy-3 łyżki mąki ziemniaczanej-świeże śliwkiPrzygotowujemy rozczyn:Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru.Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy mąką po wierzchu i odstawiamy(...)śliwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem).Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego.Solidnie mieszamy mikserem i gotowe. Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli
Maminek kulinarnyszklanki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 jajka-5 dkg stopionej margaryny-aromat śmietankowy-5 dkg rodzynek Twaróg mielimy przez maszynkę.Dodajemy żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, aromat i stopioną margarynę. Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z twarogiem. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy na drobne kawałki
Maminek kulinarnywięc serniczki. Ciasto już mamy.Czas na masę twarogową.Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy:-0,5 kg twarogu-2 łyżki stopionej margaryny-2 jajka-1 łyżkę mąki ziemniaczanej-0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek-aromat śmietankowy lub waniliowyDo serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać na naszym blogu(...)pianę z białek na sztywno.Na końcu dodajemy łyżkę cukru i jeszcze raz ubijamy. Ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy zmielony twaróg, stopioną margarynę i aromat.Miksujemy.Dodajemy mąkę ziemniaczaną.Jeszcze raz miksujemy.Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy łyżką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Napełniamy masą
Maminek kulinarnyjuż jest tradycja. Składniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia(...)białek.Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek.Miksujemy.Dodajemy twaróg i miksujemy.Dodajemy roztopioną margarynę, aromat i miksujemy.Dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy.Ubijamy pianę z białek.Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru.Miksujemy.Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką.Wykładamy masę na blaszkę
Maminek kulinarny