ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:22/200)

Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną 147

jest skomplikowane, a jest pyszne. Najczęściej ziemniaki tarkuje się na tarce o drobnych oczkach, w tym przepisie wykorzystujemy grube oczka, więc jak ktoś posiada malakser zrobi je błyskawicznie. Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną są niezwykle chrupiące, delikatne i wyraziste w smaku, ostatnio nasze ulubione. Dodatkowo podawane ze śmietaną oraz posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem! Pycha Składniki(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/placki-ziemniaczane-z-zoltym-serem-i-kasza-manna/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('be537d3bea369f975d661f4a7b0381d2').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Smacznego The post Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną appeared first

dom-agi.pl
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie 148

statnim czasie zachwyciłam się ciastem z rabarbarem, ale najbardziej w tym przepisie zaskoczył o mnie ciasto kruche , do które go autorka dodaję mąkę ryżową lub ziemniaczaną. Ciasto jest pyszne :) Teraz rabarbaru mnóstwo, więc grzech nie skorzystać... Przepis pochodzi ze strony Kwesti a Smaku Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)płynnego miodu  5 łyżek cukru  1 cukier wanilinowy  100 g suszonych żurawiny   Kruszonka:   150 g mąki pszennej   50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru  125 g masła (schłodzone) Dodatkowo: cukier puder Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy

Delicious Titbits
Sernik z białą czekoladą i marakują 336

umieścić w lodówce na min. 1-2 godziny. pół szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki wody, 4 łyżeczki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pulpę z marakui włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier oraz wodę, doprowadzić do wrzenia. Spróbować czy jest wystarczająco słodko - kwaśno, następnie dodać rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do rondelka, mieszać łyżką do zagęszczenia - jeśli pulpa jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody, jeśli zbyt rzadka zagęścić raz jeszcze przy pomocy mąki ziemniaczanej.  Zagęszczoną pulpę z marakui wyłożyć do miseczki i zostawić do przestygnięcia - pamiętając o tym, że schłodzona jeszcze zgęstnieje! Smacznego

Plate of Joy
Orzeźwiający deser z marakują 139

truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pulpę z marakui włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier oraz wodę, doprowadzić do wrzenia. Spróbować czy jest wystarczająco słodko - kwaśno, następnie dodać rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do rondelka, mieszać łyżką do zagęszczenia - jeśli pulpa jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody, jeśli zbyt rzadka zagęścić raz jeszcze przy pomocy mąki ziemniaczanej.  Zagęszczoną pulpę z marakui wyłożyć do miseczki i zostawić do przestygnięcia - pamiętając o tym, że schłodzona jeszcze zgęstnieje! Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier puder

Plate of Joy
Sernik z frużeliną truskawkową 374

cukru 200 g mąki 100 g masła łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii Masa serowa: 800 g serka naturalnego szklanka śmietany 36% 4 duże białka 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa truskawkowa: 300 g mrożonych/ świeżych rozdrobnionych truskawek szklanka świeżych truskawek do dekoracji 1/5 szklanki wody(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy  Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm),  lekko nakłuwamy i pieczemy w rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1708

Jednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i na wykwintny obiad ze znajomymi. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zapiekankę z brokułami i kurczakiem . Zapiekanki z ziemniaków i warzyw są bardzo smaczne i bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł

Kuchnia Pełna Pasji
PULPECIKI (z mięsa z rosołu) 261

osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne…     SKŁADNIKI: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion     WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać – formować kulki wielkości orzecha włoskiego – każdą kulkę lekko obtaczać w mące ziemniaczanej – wrzucać na gotujący się bulion lub wodę – gotować ok. 3 minut – wyjąć na talerz     PODAWAĆ: - jako danie obiadowe pełne, - w sosie beszamelowym, łagodnym pomidorowym, - z pieczywem jako danie śniadaniowe lub kolacyjne.     UWAGI: - sos beszamelowy przygotowujemy na rosole, w którym gotowały

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kruche ciasto z serem i truskawkami 1920

będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Kruchy spód: 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki do podsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła 100 g cukru cukier waniliowy(...)łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier puder do posypania ciasta Kruchy spód: Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wyrobić z pozostałymi składnikami na ciasto. Odstawić do lodówki na około pół godziny i w tym czasie przygotować masę serową i kruszonkę. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być

Bullio
Kruche ciasto z serem i truskawkami 326

będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Kruchy spód: 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki do podsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła 100 g cukru cukier waniliowy(...)łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier puder do posypania ciasta Kruchy spód: Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wyrobić z pozostałymi składnikami na ciasto. Odstawić do lodówki na około pół godziny i w tym czasie przygotować masę serową i kruszonkę. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być

Bullio
Beza konwaliowa 183

Prawda, że wygląda bardzo apetycznie? lekkie, słodkie, prawdziwa beza, pokazowe ciasto, gdyż można dodać koloru w postaci kolorowego kisielu zamiast białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki(...)sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder cały czas ubijając, do momentu aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie łączymy. Dużą blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i odrysowujemy 2 koła o średnicy 20 cm. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na blaszkę po narysowanym okręgu wyciskać

kgwjanczewo
Pyzy - warszawskie 167

sama. Na pyzy najlepsze są ziemniaki „bryza”. Generalnie trzeba kupować ziemniaki mączyste. Po przekrojeniu ziemniaka i potarciu o siebie powinna powstać piana. 4,5 kg ziemniaków, sól, mąka ziemniaczana. 1,5 kilograma ziemniaków umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki maja być bardziej nie ugotowane niż rozgotowane – mają być lekko „al dente”. Ostudzić. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej(...)ścieramy kartofle w sokowirówce - otrzymujemy suche starte kartofle i sok. Odciśnięty sok odstawić na około 15 minut. Po tym czasie delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana. Bardzo dokładnie wymieszać starte surowe ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną odzyskaną z soku kartoflanego. W razie potrzeby dodać mąkę kartoflaną – 1-2 łyżki ( tyle, aby lepiły się kulki

królestwo garów
Lunch w Tamce 43 120

dodać, nic ująć. Dla mnie trafione idealnie. A i zapomniałam wspomnieć, że pieczywo i masło podawane również jako czekadełko jest własnego wyrobu. Drugą przekąską był gravlax z sałatką ziemniaczaną i emulsją kaparową. Bardzo smakowała mi sałatka ziemniaczana z nutą chrzanową. Całość sympatycznie skomponowana. Pierwszym daniem głównym był smażony pstrąg ze szpinakiem i sosem szczypiorkowym. Kolejne danie ładnie skomponowane(...)bardzo dobrym pstrągiem. No i ten szpinak... mam słabość do dobrze przygotowanego szpinaku. Drugim daniem głównym była kaczka z młodymi warzywami i pianą ziemniaczaną. I tu mam problem. Warzywa super – szparagi jak lubię a dymka ...już u siebie w domu wprowadziłam podobną. Jednak kaczka nie podbiła mojego podniebienia, jak dla mnie za sucha i nic na to nie poradzę

królestwo garów
Kluski z tartych ziemniaków 234

odmiany ziemniaków.    Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym z odmiany(...)duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 186

eliminacji wszelkiego nabiału. Mleko, sery, jogurty od teraz są tylko pysznym wspomnieniem (prócz produktów fermentowanych). Choć akurat nietolerancji laktozy się spodziewałam, obserwując występujące objawy. To samo z owsem, skrobią ziemniaczaną, kukurydzą, ryżem, ziemniakami (także bataty), marchwią, pietruszką, niektórymi ziołami, koperkiem, szczypiorkiem, cytryną i limonką (oraz wszelkimi cytrusami) i wszystkimi suszonymi owocami , czego zapewne nigdy bym się nie domyśliła. Muszę(...)tego nie mogę również spożywać miodu, suszonych owoców, cukru białego, trzcinowego, brązowego, glukozy w postaci czystej, słodkich owoców . Ksylitol , cukier brzozowy w niewielkich ilościach może się jednak pojawić. Skrobia ziemniaczana wyklucza zaś spożywanie wszelkich odmian ziemniaków, z batatami włącznie, produktów ziemniaczanych i zawierających skrobię modyfikowaną. Czas pożegnać się z ryżem i kukurydzą . Pszenica i wszystkie produkty jej pochodzenia

W kuchni Karmel-itki
A na deser szarlotka z wiśniowego sadu, czyli słodkich chwil u Mamy czar 117

Składniki ( na dużą blachę): 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru  kostka margaryny lub masła 4 żółtka (białka do piany) 1łyżka octu 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy ulubione owoce (u nas 3 jabłka i 30 dag drylowanych wiśni) Przygotowanie: Mąkę, szklankę cukru(...)blasze, "podziugane" widelcem bądź wykałaczką wykładamy ulubione owoce (ciasto można przygotowywać z różnymi owocami) . W tym konkretnym wypadku Mama ułożyła pozbawione pestek wiśnie wymieszane z solidną łyżką mąki ziemniaczanej (żeby zagęścić sok wytwarzany przez owoce) oraz pokrojone w kostkę jabłka. Całość posypała cynamonem i pokryła ubitą z białek pianą (schłodzone, posolone białka ubijamy z połową szklanki cukru na sztywno

Kuchnia po mojemu