ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:24/200)

Kisiel żurawinowy 163

można kupić...ale można także zrobić samodzielnie w domu...i będzie o wiele smaczniejszy.. Jeden przepis ..ale wiele możliwości..smak kisielu zależeć będzie od dodanego soku..ilość mąki ziemniaczanej także można dodawać wedle gustu..i wtedy będzie kisiel rzadszy lub gęsty..mój mąż np. lubi kisiel bardzo gęsty..cukier także dodajemy wedle gustu..Ja zrobiłam kisiel z dodatkiem(...)wodą gorącą lub nawet gazowaną.Jest pyszny i zdrowy..polecam. 4-6 łyżek soku z żurawiny  2 szklanki wody 2 łyżki cukru [ wedle własnego gustu] 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki wody i cukier oraz sok zagotować .  W pozostałej zimnej wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną i pomału wlewać  do gotującego się wody z cukrem

Moje domowe kucharzenie
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha 3247

puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady   Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej(...)mleka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło. Zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuścić masło i cukier. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka (wlewać powoli na małym ogniu, potem ogień zwiększyć). Cały czas energicznie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gdy budyń się zagotuje (zaczną pojawiać się bąbelki:) ) i zgęstnieje

Moja Delicja
Tort Wielkanocny Zajączek 317

jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :) Składniki: Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO I) : 4 jajka +3 białka z masy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia  skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny   Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) : 3 jajka(...)szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy 3 żółtka 4,5 łyżki mąki pszennej 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej 750ml mleka 100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki) Masa cukrowa: 50g cukru pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka wody Dodatkowo: zielona galaretka wiórki kokosowe opakowanie delicji

Czerwona Porzeczka
Ciasto z masą kokosową i truskawkową galaretką 234

kokosowa:       200g wiórków kokosowych       500ml mleka       160g masła       2 łyżki mąki ziemniaczanej       3 łyżki cukru       około 30 małych biszkopcików       2 galaretki truskawkowe       250g(...)pozostałego mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier  i chwilę pogotować. Masło pokroić w kostkę i dorzucić do kokosu, mieszać aż masło roztopi się. Po rozpuszczeniu masła wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wymieszać. Mieszać aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ułożyć biszkopty i poczekać aż masa wystudzi się. galaretka: Truskawki zagotować do miękkości z łyżką

Amatorka kuchenna
Kluski śląskie, Rzeszowskie Smaki 136

sosem grzybowym. Składniki: 1 część ziemniaków ¼ części mąki ziemniaczanej sól Ugotuj ziemniaki, utłucz . W dużym garnku zagotuj wodę. Odmierz ¼ puree, wyjmij je i dosyp tyle samo mąki ziemniaczanej. Następnie wrzuć z powrotem wyjętą część ziemniaków i wszystko wymieszaj, tak aby nie było grudek. Dopraw do smaku solą. Z masy ziemniaczanej formuj małe kule, zrób w każdej mały

Qlinarnie i Qlinarnie
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 225

soli 1 kisiel truskawkowy (38 g) Czerwony barwnik Krem: 330 ml mleka 5 łyżek cukru 2 cukry waniliowe (po 16g) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 250 g margaryny 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 2 łyżki wódki 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy(...)piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130*C i pieczemy około 80 minut. Krem: W miseczce mieszamy 80 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy na puch z drugim cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną

VioletoweKucharzenie
Zupa ziemniaczana z parówkami 544

Już raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na chłodne wieczory, znakomicie rozgrzewa, jest dla miłośników ostrzejszych smaków. Jej smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Składniki: 40 dag boczku, 80 dag ziemniaków, 5 parówek

Kuchnia Pełna Pasji
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 202

bogatszej wersji) Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać wódkę, sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać. Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści(...)Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej wody i wymieszać. Do woka lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące. Podawać

Kuchcik gotuje
PIEROGI LENIWE Z BATATÓW. BEZGLUTENOWE. 153

idź po sklepu po bataty TERAZ". Wyszły więc nam kreatywne leniwe pierogi z batatów. Pomarańczowe i zupełnie inne w smaku. SKŁADNIKI: - 2 bataty (średniej wielkości) - kostka sera białego - mąka ziemniaczana 250g - mąka bezglutenowa chlebowa ( w zależności od potrzeb) WYKONANIE: bataty gotujemy około 20 minut w mundurkach, uważając, żeby się nie rozgotowała. Jak przestygną, obieramy i dusimy (tłuczkiem) z twarogiem(...)dzień. Możemy więc stwierdzić, że jedliśmy jadalną plastelinę o smaku marchewki. Matko. Brzmi jak nowa seria opowieści Plastusia. Odcinek "O kuchnia!".  Z leniwymi jest trochę jak z plackami ziemniaczanymi - każdy je je inaczej, z innym dodatkiem. Te przetestowałyśmy: - z masłem, - z masłem i domową przyprawą warzywną typu vegeta, - ze śmietaną, - ze śmietaną i cukrem, - z samym cukrem

Wypisz Wymaluj
Klasyczne purée ziemniaczane 132

Jako jutrzejszy dodatek do obiadu polecam klasyczne bardzo smaczne puree ziemniaczane. Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Pur ée ziemniaczane Ja przykładowo zamiast klasycznych ziemniaków zapodałem sobie puree z pieczonym udkiem oraz ogóreczkami kiszonymi. Składniki:  1 kg ziemniaków   200 ml mleka   1 łyżeczka masła  pęczek kopru  sól oraz(...)Przygotowanie:    Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu, ale czasami mogą się już znudzić wtedy możemy przyrządzić w inny sposób. Chciałbym wam zaproponować przepis na klasyczne puree ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i standardowo gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ziemniaki gotowe mleko wlewamy do garnka dodajemy łyżeczkę masła i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści

Sprawdzone przepisy kulinarne
Bułeczki z jabłkami 309

dodać pokrojone jabłka, cukier oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać, dusić na małej mocy palnika, aż jabłka zmiękną, a część płynu odparuje - po kilku minutach duszenia do jabłek dodać mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, dusić jeszcze przez około 1 minutę, następnie zdjąć z palnika, ostudzić - wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie kilka razy, następnie krótko zagnieść(...)drugi dzień. Jeśli po tym czasie zostaną Wam jeszcze bułeczki, najlepiej przed jedzeniem krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej. Nadzienie bułeczek nie jest przesłodzone, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie wycieka podczas pieczenia i zachowuje zwartą konsystencję

Smakołyki Bereniki
Chińskie paski schabu 407

paski W przypadku marchewki polecam obierać ją "obieraczką" do warzyw, a dopiero następnie kroić w paski Z papryczki chili wydrążyłam nasiona i bardzo drobno pokroiłam Do kubeczka wsypałam mąkę ziemniaczaną, którą rozrobiłam z 6 łyżkami wody. Po chwili tworzy się zawiesina, którą przed dodaniem do dania należy "rozmącić" KROK 2 Przygotowanie makaronu sojowego: Makaron zalać wrząca wodą, a następnie(...)schab 2. marchewka i papryka 3. grzybki, bambus, chili Smażenie całości trwa nie dłużej niż 7 minut, po tym czasie wlewamy sos sojowy a następnie roztwór z mąki ziemniaczanej i wody i nim regulujemy gęstość sosu jaki się wytworzy. Jeśli w trakcie smażenia składniki za bardzo przywierają do woka polecam podlać gorącą wodą (gorącą - aby temperatura smażenia się

smacznieinatemat
Kurczak na sposób chiński z warzywami na ostro 163

kolejno podzielić na kilka kawałków, wielkością zbliżonych do pozostałych składników Grzyby Mun zalać ciepła wodą i odczekać około 20 minut aż się rozwiną, następnie pokroić na drobniejsze kawałki Mąkę ziemniaczaną rozrobić z około 6 łyżkami wody i wymieszać (naturalne jest, że po kilku minutach powstanie osad i mąka zacznie się oddzielać od wody, tuż przed dodaniem do dania należy(...)gorącej wody Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone, a warzywa stają się dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy sos sojowy i roztwór z mąki ziemniaczanej, za pomocą której to regulujemy gęstość dania. Ja jako propozycje podania wybrałam ryż, jednak może to być także makaron sojowy. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt

smacznieinatemat
Biszkopt z 5 jaj - wersja jasna i ciemna 624

mąki pszennej typ 450 50 g mąki ziemniaczanej   Wersja ciemna: 5 jajek szczypta soli 130 g cukru 80 g mąki pszennej typ 450 30 g mąki ziemniaczanej 30 g ciemnego kakao   Wykonanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.  Dodać po łyżce cukier(...)cały czas ubijając.  Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.  Mąkę pszenną i ziemniaczaną (w wersji ciemnej też kakao) przesiać nad ubite jajka i delikatnie wymieszać szpatułką.  Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 - 40 minut.  Upieczony biszkopt wyjąć i przestudzić.  Następnie obkroić nożem

Sto kolorów kuchni
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 147

białek. Białka ubić na pianę stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. Przesiać 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Piec około 30-35 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować(...)jajka rozkłócić z resztą mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury

dom-agi.pl