przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny obiad. Polecam wszystkim, którzy cenią sobie bogactwo warzyw na talerzu.Składniki:1 średniej wielkości cukinia3-4 łyżki
upichcicłyżeczka proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od żółtek i ubić dodając stopniowo cukier. Na koniec dodać żółtka i ubić razem przez kilka sekund, do połączenia.Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Stopniowo przesiewając przez sito dodawać do ubitych jaj. Połączyć wszystko dokładnie unikając jednak długiego mieszania, żeby ciasto nam nie "siadło".Tak przygotowane ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennajajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków.Kiedy bułki się pieką bierzemy się za smażenie mięska.Formujemy płaskie, okrągłe kotleciki o grubości zbliżonej do grubości placków ziemniaczanych. Smażymy je na rozgrzanej dość mocno patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie
Codzienna kuchnia niecodziennagotowe ciacho lub czekoladę, ale skoro postanowiłam schudnąć, to i jedzonko trzeba odchudzić ;)Składniki na biszkopt:5 jajek,pół szklanki cukru,niepełna szklanka mąki pszennej,3 łyżki mąki ziemniaczanej,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Jajka umyć i osuszyć, rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukry. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Połączyć razem
Codzienna kuchnia niecodziennapół i opanierować. Smażyć na głębszym tłuszczu na średnim ogniu, aby całość mięsa się przesmażyła w środku, ale nie spaliła na zewnątrz.Ja swoje roladki podałam z kuleczkami ziemniaczanymi i mizerią :)Smacznego!Przepis niedawno pojawił się w serwisie Trendy Kosmetyczne prowadzonym przez Malinkę, którą tradycyjnie pozdrawiam serdecznie
Codzienna kuchnia niecodziennawałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło i łączymy dokładnie.Składniki masy serowej:0,4 kg twarogu półtłustego,5 jajek,1/4 kostki masła,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka mąki pszennej,1/3 szklanki cukru,szczypta soli.Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, dodawać po trochu zmielony twaróg. Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę
Codzienna kuchnia niecodziennajedno zdjęcie wystarczy, żeby Was zachęcić :) ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i niezwykle smaczne :)Składniki ciasta:7 jajek,3/4 szklanki cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,4 łyżki ciemnego kakao,1 łyżka wody.Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić z pozostałym cukrem. Połączyć obie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzecież szkoda wyrzucić. Postanowiłam zatem przygotować szybki deser - oczywiście tylko dla dorosłych :)Składniki:pół litra mleka,1/3 średniej laski wanilii, 2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3-4 łyżki cukru,2 łyżki masła,po 1 łyżce malin (lub innych owoców) na porcję).Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać drobne nasionka. Odlać pół szklanki mleka
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Dobrze, ze udało się zrobić zdjęcie jednego z ostatnich kawałków :)Ciasto biszkoptowe:3 jajka,2 czubate łyżki mąki pszennej,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,1/3 szklanki cukru,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao.Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać
Codzienna kuchnia niecodziennapostoją chwilę w lodówce. Ale wtedy dobrze jest je dodatkowo polać odrobiną owocowej nalewki ;)Składniki na 4 porcje:pół litra mleka,, 2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 czubate łyżki cukru waniliowego,1 łyżka masła,12 kostek gorzkiej czekolady,4 łyżki konfitury - polecam "Agrest z Imbirem",4 herbatniki.Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niej
Codzienna kuchnia niecodziennamasła,1/2 litra mleka,5 żółtek,niecała szklanka cukru pudru,3 łyżki mąki pszennej,3 łyżki mąki ziemniaczanej.W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i surowe żółtka. Użyłam trzepaczki rózgowej, która dokładnie roztrzepała żółtka - jest to ważne. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem pudrem i wlewamy do niego zimne mleko
Codzienna kuchnia niecodziennapołączyłam wszystko. Faktycznie, jak pisał o tym Christopher, miałam kłopot, aby ser dobrze połączył się z winem, więc w niewielkiej (dodatkowej) ilości wina rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i tym połączyłam wszystko.Czosnek rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :)Masę serową przełożyłam do kociołka z podgrzewaczem
Codzienna kuchnia niecodziennasernik z masą krówkową. Słodki i pyszny, taki w sam raz do zimnej kawy :) Składniki:400 g twarogu,5 jajek,50 g masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej,1/4 szklanki cukru,puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki).Spód:150 g kruchych ciastek,50 g masła.Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki
Codzienna kuchnia niecodziennazniknęło. Na szczęście zdążyłam uratować kawałek dla Was ;)Składniki ciasta na formę 25x36 cm:4 jajka,3 czubate łyżki mąki pszennej,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,1/2 szklanki cukru,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,1,5 łyżki kakao.Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie
Codzienna kuchnia niecodziennapiekarnika, piec około 20 minut- po upieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche)- w taki sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta- upieczone placki ostudzićMASA SEROWA- mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z mlekiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę- pojedynczo dodawać żółtka, po każdym ucierając do wrobienia żółtka w masę
Smakołyki Bereniki