ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:153/200)

Torcik Rafaello 251

się, że nigdy nie uda mi się stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :)Biszkopt (mała blaszka):2 jajkapół kubka cukru pudrupół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem kokosowy:puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru pudru+ płatki migdałów      Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę

sama złodycz
CIASTO UKRAINKA 547

Ciacho podpatrzone u Marioli, które urzeka swoim wyglądem jak i smakiem. Rewelacyjnie smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy blaty ciast zmiękną, i nasiąkną naparem kawowo

RAROSSA
Krumkaker z kremem piernikowym- norweski przysmak świąteczny 195

        To już kolejne słodkości z dalekiej północy, które chciałabym wam pokazać. Tym razem są to kruche rurki, które są jednym z

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowo - Śmietankowe 206

Bardzo czekoladowe i bardzo śmietankowe.Ciasto na formę 24-26 cm- 200 g masła- 200 g mąki pszennej- 50 g mąki ziemniaczanej- 150 g cukru pudru- 4 jaja- 2 cukry wanilinowe-50 g kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli, bułka tartaWłącz piekarnik na 180 °. Oddziel żółtka od białek.Utrzyj żółtka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym

Pasje Jolki
Ciasto czekoladowe 342

Pyszne ciasto o mocnym czekoladowym smaku. Doskonale smakuje z owocami...Składniki:200 g margaryny,200 g cukru,4 jajka,250 g mąki50 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki

Anioły w kuchni
Babcina szarlotka z kratką 198

Jabłka królują o tej porze roku, wiec żal nie wykorzystać ich w kuchni, kiedy możemy wybierać z ogromnej ilości gatunków.Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka

Mania Gotowania
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 539

wcześniej wyciągnąć je z lodówki i zostawić w misce. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier,stopniowo po łyżce, cały czas ubijając.Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet, miksujemy. Przygotowujemy 3 osobne kawałki papieru do pieczenia. Na każdym odrysowujemy 23 cm okręgi i wykładamy na nie gotową masę bezową. W taki sposób otrzymamy 3 identyczne

Mania Gotowania
Brazylianka 341

cukru pudru (dałam 250) do 10 łyżek kwaśnej śmietany (dałam 2)  masa budyniowa: 1 szklanka mleka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego  masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową)   polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki

Sto kolorów kuchni
Makowiec z bezą 368

świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem, idealne! foremka 23x33cmCiasto:4 jajka,250g margaryny Palma z murzynkiem,2 szklanki mąki pszennej,2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej,łyżka proszku do pieczenia,kilka kropel olejku migdałowego.Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać

Z miłości do słodkości
479. Kawa.... w plackach? 125

daktylowo-kawowe placki z bananem i syropem kawowymPadam. Tylko tyle. No i jeszcze jedno. Placki były genialne. To nic, że kończone jeszcze gdzieś w drodze

More food, love and dreams
541. Tosty i takie tam leniwe... kluski? 148

 cynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*)* z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za

More food, love and dreams
553. Budyniowy, podwójnie kakaowy, lekko bananowy. 146

kakaowo-bananowy serniczek budyniowy z polewą kakaowąSłodki. Kremowy. Otulający i chyba lekko niedopieczony. Nie wiem, nie wnikam cieszę się ostatnim dni ferii. Składniki:200g sera

More food, love and dreams
583. Bananowo-kawowy krem jaglany. 134

Składniki:60g kaszy jaglanej1 - 1 1/2 szklanki wody/mleka*bananporządna łycha ricotty(ok.50-70g? 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( u mnie: kawa tiramisu )cynamon, sólcoś do posłodzeniaew. zmielona kasza jaglana/ mąka ziemniaczana**Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Wrzucamy ją do garnka zalewamy wodą, dodajemy kawę, słodzimy, wstawiamy na gaz i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu do czasu

More food, love and dreams
587. Jaglanka zapieczona pod budyniem. 163

zapieczona jaglanka pod domowym budyniem waniliowym z gruszką i daktylami(inspiracja)Lekko zmęczona, a przede mną jeszcze rodzinny obiad i spotkanie z D. Co tam jutrzejszy

More food, love and dreams
611. Zmutowana muffina. 191

mam.Ostatnio nawet mi to wychodzi.Składniki:55g mąki40-50g jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta sody oczyszczonejcynamon, szczypta soli, aromatcoś do posłodzeniajajko1/2 małej gruszki(ok.40-50g) + mąka ziemniaczana do obtoczenie*3-4 daktylepekanyMąkę i wszystkie suche składniki przesiać. Jajko zmiksować z jogurtem. Dodać do mąki i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i daktyle, przelać do foremki

More food, love and dreams