ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:159/200)

Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 254

przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu

głodny alergik
Budyń z czerwonym ryżem i poziomkami (bez glutenu, mleka i jajek) 195

litra ugotowany ryż czerwony i brązowy 1 szklanka cukier waniliowy 0,5 łyżeczki poziomki 0,5 szklanki cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, następnie dodać skrobię i mieszając

głodny alergik
Bezglutenowy chleb pumpernikiel z miodem i przyprawami (bez glutenu, mleka i jajek) 222

przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis

głodny alergik
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 228

około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć

głodny alergik
Śniadanie - budyń malinowy z kaszą jaglaną i granatem (bez glutenu, mleka i jajek) 232

zimowe poranki.  Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko  1 szklanka mleko ryżowe, sojowe lub inne  2 szklanki sok malinowy (lub wiśniowy)  1/4 szklanki skrobia ziemniaczana  1 łyżka skrobia kukurydziana (lub tapioka)  1 łyżka granat  1/4 szt Zamiast skrobi można użyć budyniu bezglutenowego, najlepiej bez dodatku sztucznych barwników.  Przygotowanie: Kaszę ugotować

głodny alergik
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 222

odkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki miodu pitnego + łyżka skrobi ziemniaczanej (alkohol można zastąpić wodą) Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plastry nie zapominając o tym, aby skrapiać je sokiem

Symfonia Smaków
Tort Tiramisu 178

przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto.  Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki:biszkopt  4 jajka 100g mąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru do nasączenia  160 ml ostudzonej mocnej kawy  80 ml likieru może być kawowy albo amaretto na masę: 750g serka mascarpone 100g drobnego cukru

Wypieki Uli
Sernik z limonką 198

ciasteczek, jest delikatny, rozpływa się w ustach i nie opada podczas pieczenia ;) Składnik na masę; 1kg  trzykrotnie zmielonego sera białego 1 całe jajko 3 żółtka 3 łyż. mąki ziemniaczanej 250g cukru do wypieków 200ml śmietanki 30 % 5 łyż. soku z limonki  starta skórka z limonki Składniki na spód: Paczka herbatników czekoladowych 50g margaryny. Herbatniki rozkruszamy, rozgniatamy

Wypieki Uli
Fale Dunaju z jabłkami 139

przepisu na opakowaniu. Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać budyń, olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą. Polewa; 10 dg margaryny  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru  olejek rumowy Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu .Polewą polać gotowe ciasto Źródło,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Sernik czarno biały 291

sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki  roztopionego masła 1 olejek cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, masło, mąkę z kokosem i olejek, nadal ucierając. Na formę zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą

Apetyczna babeczka
Sernik przekładany z polewą i kokosem 205

godz. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor w tem 180C przez 15-20 minut. Masa serowa - składniki: 1 kg zmielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1/2 szk mleka 3 jaja 1 szk cukru kryształu 15 dag masła 1 cukier waniliowy  Do sera dodać masło, jaja, cukier, cukier

Apetyczna babeczka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 202

łyżeczki pieprzu w zależności od upodobań majeranek sól oliwa Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki olejugorąca woda, taka jaką jesteśmy

Apetyczna babeczka
Ciasteczka czekoladowe z melasą 196

Wyjątkowo łakome ciasteczka!. Przepyszne, miękkie, kruche z kawałkami pysznej mlecznej czekolady :). Zrobi je każdy, bo przepis i wykonanie banalne, więc do dzieła!. Świetnej jakości melasę z

Apetyczna babeczka
Oczy Carycy 376

Wyborne przekładane ciasto, poncz przygotowany z kawy i amaretto...niebo w gębie... :) Składniki na ciasto jasne - bezowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu Składniki na ciemne ciasto: 6 żółtek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Składniki na masę

Apetyczna babeczka
Torcik makowo śmietankowy 364

Torcik makowo śmietankowy SKŁADNIKI: BISZKOPT I mąka -0,5 szkl jajka -4 szt cukier - 1 szkl mąka ziemniaczana -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT II 8 żółtek 2 całe jajka 0,5 szkl cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z MAKIEM 8 białek 0,5 szkl maku 0,5 szkl mąki

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania