Zapraszam!Składniki:Ciasto:50 dag mąki1 kostka margaryny1 całe jajko3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy3/4 szklanki cukru2 łyżki śmietanyBeza:3 białkaniecałe pół szklanki cukruszczypta soli1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka:50 g margaryny100 g mąki50 g cukruDodatkowo:75 dag śliwekcukiercynamonSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki lub śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną
Kuchnia domowa Anipół na pół ze smalcem)4 jajkaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki masła1 cukier waniliowyDodatkowo:polewa kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki
Kuchnia domowa Anioraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut.4. Na ostudzone ciasto można
Kuchnia domowa Aninaszym rodzinnym domu podawało się raczej ryż z jabłkami (KLIK). Nowa wersja z makaronem też mi przypadła do gustu.Składniki:3 jabłkasok z cytrynycynamoncukier do smaku1 goździkwoda1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50-100 ml wody+ makaronSposób wykonania:1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny, trochę cukru, goździk, cynamon i odrobinę wody. Chwilkę gotować
Kuchnia domowa Aniblaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.2. Robimy masę serową: mleko mieszamy z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.3. Pozostałe składniki przekładamy do garnka z grubym dnem i powoli gotujemy, co chwilkę mieszamy. Jak masa zacznie bulgotać to wlewamy mleko z budyniem i mąką. Gotujemy na wolnym
Kuchnia domowa AniZnowu wracamy do świata The Elder Scrolls! Mianowicie proponujemy zupę kapuściano-ziemniaczaną ze Skyrim’a, która idealnie pasuje nie tylko do tamtejszych warunków pogodowych, ale i do tych, które obecnie panują w Polsce, gdyż doskonale rozgrzewa i syci. Prawdę mówiąc, dość sceptycznie podchodziliśmy do zupy z kapusty nie tylko ze względu na dość ubogi skład (w grze można ugotować
Nerds Kitchenpieczenia½ łyżeczki sody200 g skórek kandyzowanych z owoców150 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)100 g rodzynków (można namoczyć w rumie)50 g suszonych morelidodatkowo: łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do posypania bakalii Masło ucieramy mikserem na puch, po czym dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy ekstrakt oraz po jednym żółtku ciągle miksując (kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie
Poezja smakumiseczki (można go wykorzystać do innych potraw). Wlewamy sok z pomarańczy i białe wino. Dodajemy miód, imbir, anyż i goździki. Mieszamy i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu, stale mieszając. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, polewamy nim piersi kaczki.Smacznego
Oryginalny smaksuszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)sól pieprzciasto na naleśniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2 szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajkapłaska łyżeczka soliolej ok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy
Słodka Stronamasła wymieszaną z łyżeczką mąki i gotowe.Przed podaniem, odkroić od mięsa kość ( będzie idealna na wywar) rostbef pokroić na plastry, polać sosem, podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym. Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów
Stare Garypokroić je cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać
Stare GaryPyszna ziemniaczana kiszka. Przepis to efekt przeczytania kilkunastu stron internetowych na temat kiszek. Niestety, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia prawie cała została zjedzona . Piekłam w piekarniku, ale myślę, że taka kiszka upieczona na grillu musi być jeszcze smaczniejsza. Dajcie znać jeżeli sprawdzicie.Składniki (4 spore porcje)1500 g surowych ziemniaków,500 g ziemniaków ugotowanych,30 dkg wędzonego boczku - pokrojony
Stare Garysię Wam jakaś uroczystość, albo też impreza ze znajomymi- moje 'Fale' będą strzałem w dziesiątkę! :)* mąka pszenna- 200 g* masło- 250 g* cukier- 180 g* jajka- 4 szt.* skrobia ziemniaczana- 100 g* advocat- 250 ml* kakao- 2 łyżki* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki* laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu)* sól- szczypta* wiśnie- 500 g (mogą być mrożone
Kraina Miodem Płynącauwielbiam słodkości, ale czy Wam będzie smakować, to przekonajcie się sami - tym bardziej, że jest łatwa w przygotowaniu więc warto wypróbować :)Beza:* białka- 6 szt.* cukier- 300 g** mąka ziemniaczana- 1 łyżka* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka ( lub łyżeczka soku z cytryny)* odrobina soliMasa:* kremówka- 200 ml* mascarpone- 200 g* cukier trzcinowy- pół szklankiDodatkowo:* banany- 4 szt.* sok z połowy
Kraina Miodem Płynącawiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje.Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki.Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja
Kraina Miodem Płynąca