ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:142/200)

Placki bananowe na soku bananowym- bez mąki i cukru 151

resztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :) Placki bananowe:* płatki owsiane- 2 szklanki* banany- 2 szt.* sok bananowy- 3/4 szklanki * skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana)* olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz)Polewa czekoladowa: * woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* masło- 100 g* kakao- 3 łyżkiPlacki bananowe:Płatki owsiane zmielić niekoniecznie dokładnie

Kraina Miodem Płynąca
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 131

potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej.Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!* grzyby suszone- 30 g* marchewka- 1 mała* pietruszka- 1 mała* seler- mały kawałek* cebula- 1 szt.* suszona śliwka- 5 szt.* olej- do smażenia* wywar warzywny- 2 szklanki

Kraina Miodem Płynąca
Seromak, czyli sernik z makiem 1832

białek- masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę- do masy dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając do uzyskania ponownie jednolitej konsystencji- ucierając, partiami dodawać twaróg, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową- gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać- seromak wstawić do piekarnika

Smakołyki Bereniki
Ciasto Aniołek 1096

musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach. Ciasto: 4 szkl mąki pszennej2 jaja¾ szklanki kwaśnej śmietany½  szklanki cukru½  kostki margaryny1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego2 łyżeczki  amoniaku1 łyżeczka proszku do pieczenia Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i  podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto orzechowo - truflowe 2255

Ciasto wydaje się dość pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu. foremka 25x36cmBiszkopt: 6 jajek, szklanka mąki tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia

Z miłości do słodkości
Kurczak z ananasem i orzeszkami 169

Ananasa pokroić w kostkę.3. Do usmażonego mięsa dodać pieczarki, kukurydzę, ananasa i orzeszki. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę.4. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gdyby wyszło za gęste dolać wody lub bulionu. Doprawić do smaku.Podawać z ryżem

Kto ugości moich gości?
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 163

chleba oraz opisu miejsca, istnieje wiele dań, na które nie mogłam się zdecydować. W końcu wszyscy (po lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette (więcej o raclette tutaj). Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro

Kitchens Alphabet
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 194

Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki.  8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć je na nierówną powierzchnię, jak np. wałek, aby nie były całkiem płaskie. Pozostawić je na około 1-2 godziny, aby trochę

Mała Cukierenka
Kluski śląskie 215

przez praskę, następnie ziemniaki ugniatamy w misce. Dzielimy je na cztery równe części i jedną z nich przekładamy na 3 pozostałe. Miejsce skąd zabraliśmy ziemniaki uzupełniamy do równa mąką ziemniaczaną.Dokładnie wszystko łączymy do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy małe kluseczki i układamy np na talerzu obsypanym mąką. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Wkładamy do gotującej się

Serce zamknięte w formie pyszności
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 184

bialej)50 g maki ziemniaczanej1,5 lyzeczki proszku do pieczeniaWierzch ciasta:2 lyzki platkow migdalowych120 g cukru3 bialka Nalozenie owocowe:1 kg owocow1 budyn waniliowy (lub 2 lyzki m. ziemniaczanej+cukier waniliowy)2-4 lyzki cukrudodatkowo:2 lyzki mielonych migdalow lub bulki tatrejPRZYGOTOWANIE :Suche skladniki na spod ciasta wsypac do miski .Dodac pokrojone w male kawalki zimne maslo.Rozdrobnic miedzy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy z truskawkami - IDEALNY 142

handgeschöpft von Landliebe) lub ser z wiaderka200 g jogurtu greckiego 10 %180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa)3 jajka L3/4 szklanki cukru3 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowyDodatkowo: 150-200 g truskawek i 1 op.TortengussWYKONANIE :Sucharki lub ulubione ciastka zmiksowac w blenderze Wmieszac maslo i wiorki kokosowe.Foremke wylozyc papierem do pieczenia i obrecz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 115

przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow.Skladniki na 12 buleczek:500g maki pszennej 5501 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej)210 ml mleka25 ml wody rozanej1 lyzeczka soli1 lyzeczka miodu4 lyzki oleju ryzowego1 opakowanie suchych drozdzyWykonczenie:2 lyzki maku lub sezamu,1 zoltko rozbeltane z 1 lyzka mlekaWykonanie:Mleko podgrzac razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką 450

masla175 g maki75 g cukruszczypta soli1/2 lyzeczka cynamonuDodatkowo: 1 kg sliwek250 ml soku pomaranczowego (moze byc sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu1 opakowanie budyniu waniliowego40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki)100 g cukruWykonanie:Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny i jajko wyrobic na gladka mase .Ciasto na spod odstawic na 30 minut do lodowki.125

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy kisiel jeżynowy 153

cukru2-3 lyzki maki ziemniaczanej0,5 l wody1 lyzka jogurtu greckiegoWykonanie:Jezyny przebrac,oplukac.Wrzucic do rondelka,dodac cukier ,pogotowac kilka minut.Przetrzec przez sito.Do przetartych jezyn dodac wode i make ziemniaczana rozrobiona z niewielka iloscia zimnej wody mieszajac najlepiej rozga.Zagotowac.Rozlac do przygotowanych salaterek.Schlodzic lub podawac cieply.Pyszny z gesta smietana lub jogurtem greckim doprawionym cukrem i cukrem waniliowym lub oslodzona smiatana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 164

odlozone 4 lyzki masy budyniowej.Mozna rowniez posmarowac boki tortu ,jesli chcemy je udekorowac np.wiorkami bialej czekolady.°Do garnuszka wlac sok z czarnego bzu,dodac cukier i Tortenenguss lub make ziemniaczane i mieszajac caly czas doprowadzic do wrzenia.Zagotowac.Nieco przestudzic i udekorowac masa gore tortu.°Schlodzic przez noc w lodowce.Zycze smacznego!Calosc to 16 porcji: 1 porcja to:301 kcal

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!