bardzo proste do zrobienia kluseczki :) Składniki : - 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości buraczki - 7 łyżek mąki żytniej razowej ( lub innej pełnoziarnistej) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - przyprawy ( czosnek, pieprz inne ulubione) - sos sojowy lub sól do smaku Przygotowanie: Ugotować buraczki , zmielić blenderem lub maszynką do mięsa, połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną i przyprawami, zagotować
zdrowa vege kuchniapostaci nuty smakowej piernika. I.. udało się ;) Zapraszam na przepis: Biszkopt piernikowy: - 4 duże jaja, bądź 5 mniejszych - pół szklanki cukru - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki kakao - łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (nie kupujcie tej z mąką, bo głownie ona się tam znajduje, nie przyprawy) Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, masa
MamaOskarkapróbowałam ;) do tego można ciasto ozdobić na różnoraki sposób - mnóstwo możliwości. Do takiej wersji potrzebujemy: BISZKOPT: 4 jaja pół szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy suche składniki i przesiewamy powoli, ciągle mieszając do masy jajeczno cukrowej. Przelewamy do foremki, jeśli
MamaOskarkaswoim dzieciom ;) Na dużą porcję kluseczek potrzebujemy: 300 ml puree z dyni szklankę ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko pół łyżeczki suszonej bazylii czarny sezam do posypania Wszystkie składniki miksujemy. W garnku gotujemy wodę z niewielką ilością oliwy. Na wrzącą wodę wrzucamy łyżką kluseczki. Gotujemy
MamaOskarkachmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną i mascarpone. A więc, potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru łyżka kakao (kopiasta) dwie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, kiedy mieszadłem "lejemy" ósemkę, powinna być cała widoczna przez chwilę, wtedy jajka są dobrze
MamaOskarkaPlacki ziemniaczane, takie proste, a jakie pyszne! Nie znam nikogo kto ich nie lubi, serio. Chrupiące, złociste, pachnące. . Palce lizać! Potrzebujemy: 750 g obranych ziemniaków 100 g obranej cebuli 2 ząbki czosnku 2 jaja 70 g mąki pszennej łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu czarnego olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy bardzo drobno
MamaOskarkaSzaszłyki z grilla szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min. przepisy: Szaszłyki ziemniaczane To tyle na dzisiaj :) Myślę że przez nadchodzący sezon grillowania dojdzie dużo pomysłów i rad. Pozdrawiam i życzę udanego grillowania, Edyta
Smaki EdytyChłodnik jest dobrym dodatkiem do młodych ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych i pyz. Składniki: -maślanka, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny -rzodkiewka lub ogórek -szczypiorek -koperek -sól, pieprz Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko mieszamy w misce. Maślankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przelewamy do miski z warzywami. Mieszamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyherbatki. O majonez nie musimy się martwić, bo w cieście po upieczeniu nie jest on wyczuwalny. Składniki: 4 jajka; 1 cukier waniliowy; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 4-5 łyżek majonezu; kilka kropli aromatu cytrynowego, pomarańczowego lub waniliowego; Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać
In my kitchensię ją bardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty
Qlinarnie i Qlinarnienajtańszych ale zdecydowanie warte swojej ceny. Restauracja dobra na lunch jak również na niedzielny rodzinny obiad. W weekendy podawane są dania z kuchni polskiej: gołąbki, schabowe, placki ziemniaczane, flaczki…. Gotował dla nas Szef Krzysztof Kowalski. 20 letnie doświadczenie oraz gotowanie dla Pary Prezydenckiej są doskonałą rekomendacją
królestwo garówhansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie solone smażone uszka z grzybami dorsz faszerowany na słodko karp smażony karp w marynacie karp w szarym
królestwo garówimbirem kaczka duszona z wiśniami kaczka konfitowana kaczka pieczona w niskiej temperaturze kaczka pieczona w pomarańczach kaczka pieczona z jabłkami "szarlotką" kaczka teriyaki kaczka ze śliwkami zapiekanka ziemniaczana w kaczce kaczka podwędzana pieczona kaczka faszerowana kaczka faszerowana z orzechami kaczka z mango kaczka z grilla kaczka po pekińsku kacze nogi w pomarańczach nogi z kaczki
królestwo garówdaktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki z rukola
królestwo garówdzika w jałowcu żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana z dzikiem comber z zająca potrawka z zająca pasztet z zająca bażant bażant w miodzie kuropatwa pieczona przepiórki faszerowane przepiórki pieczone przepiórki w ziołach przepiórki z foie gras
królestwo garów