Czyli po naszemu sosik po prostu. Nadszedł czas by ugotować coś gotowanego :) W końcu ileż można jeść smażone kotlety i placki ziemniaczane, choćby nie wiem jak pyszne były. Całe niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni by początek tygodnia mieć spokojny - a do południa (prawie) spalam, więc wyobraźcie sobie jak szybko niedziela minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu
Kuchnia po mojemuKuchnia po mojemu oznacza czasem kuchnię po Mężowsku. Jak już wspominałam ostatnio częściej niż kiedyś. Wprawdzie często kończy się to na standardowych, lecz przepysznych plackach ziemniaczanych, w których Mąż wyszkolił się po mistrzowsku. Oczywiście nikt z tego powodu nie narzeka. Tym razem jednak mam przyjemność opisać cóś bardziej konkretnego: oto kolejna na łamach tego bloga odsłona domowego chińczyka: Składniki
Kuchnia po mojemuMasa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa: słoiczek dżemu malinowego (250 g) Przygotowanie: Spód brownie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Przygotowujemy formę o średnicy
Smakowity Blog Kulinarnyjajka 75 g majonezu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki białego octu winnego mus owocowy: 250 g rabarbaru 300 g truskawek 4 listki żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzedstawiam Wam ciekawy przepis Produkty: 1 kg ziemniaków 3-4 jajka mąka ziemniaczana mąka pszenna sól Wykonanie
Ugotujmy Cościastek zbożowych 100 g masła (Polskie Mlekovita) 1 kg sera w wiaderku ( twaróg Hanusi Mlekovita ) 250 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej nasiona z 1 laski wanilii/cukier waniliowy 250 g śmietany 18% (Polska Mlekovita) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 200 g śmietany 18% cukier puder do smaku 1 łyżka soku
Malinowe PocałunkiBardzo lekkie ciasto, które powstało jako modyfikacja przepisu znalezionego na Smaczny.pl. Autorką jest Kasienia. Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczna: 25 dag margaryny 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku 1 duża łyżeczka
Praktyczna plpapryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir, sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć
Gospodyni Miejskaskład masy wchodzi nie tylko słonecznik uprażony i obklejony karmelem ale i niesamowita, bardzo słodka masa kajmakowa. Przepyszne polecam wszystkim. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka mleka Pozostałe
Mama Gotujesmalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula smalec ½ pęczka koperku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać i przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać pozostałe składniki, doprawić solą
Mama Gotujemleka 100 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki kukurydzianej Nadzienie: owoce: truskawki, brzoskwinie, babany kiwi) łyżka soku z cytryny Glazura: szklanka wody łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami
Mama Gotujezagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej boczku ponieważ będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, dodać boczek i kiełbasę, smażyć aż się zarumienią. Dodać czosnek przeciśnięty
Mama Gotujesię na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim. Składniki: 4 jajka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło rozetrzeć z żółtkami za pomocą miksera, a następnie dodać cukier i ubić
Mama Gotujepozostałą masą i bajaderki . Tort ze względu na masę jogurtową trochę się skrzywił, ale i tak był pyszny i robił wrażenie. Składniki: - Na 1 biszkopt: 10 jajek ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej 2 ½ szklanki cukru pudru 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ łyżeczki octu - Masa jogurtowa: 3 jogurtu 400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek
Mama Gotujeposmarować masą maślaną, bo niektóre kremy (np. śmietana) rozpuszczają masę cukrową i tort może w rezultacie źle wyglądać. Składniki: - biszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka: - 3 łyżki margaryny - 3 łyżki mąki - ¾ szklanki gorącego mleka
Mama Gotuje