ziemniaczane ciasteczka - 482 przepisów (strona:10/33)

Kokosanki 151

Zapraszam Was na jedne z moich ulubionych ciasteczek - kokosanki. Ciastka te są bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 30 dag wiórków kokosowych, 3 białka, 8 dag masła, 5 łyżek mleka, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru kryształu. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i dokładnie mieszam. Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz wlewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Antałki 156

minut) w 170 stopniach.   Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mączkę ziemniaczaną i dodatkowy cukier . Do gorącego budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal ubijać. Pozostawić do schłodzenia.   Na ciasteczka nakładać krem i składać je razem.   Składniki polewy czekoladowej delikatnie podgrzać i rozpuścić

Jadło i czytadło
Kokosanki 196

ochotę na coś słodkiego i prostego do wykonania, robię kokosanki. Bardzo smaczne ciasteczka, godne polecenia. Wykonanie zajmuje kilka minut i gotowe. Zapraszam do wypieku. Składniki: 250 gram wiórek kokosowych 150 gram cukru 60 gram masła 2 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie W garnku rozpuszczamy  masło. Dodajemy cukier. Mieszamy. Gdy składniki połączą się dodajemy wiórki kokosowe. Zdejmujemy

tojestpyszne.blogspot.com
Sernik z mascarpone i białą czekoladą 239

ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z migdałami. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie ciasteczka, przyduszając dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
English shortbread z nutą cytrynową 133

idealne kruche ciasteczka z nutą cytrynową - znane jako English shortbread. Niezwykle proste w przygotowaniu, zawsze się udają. Wszystko czego potrzebujemy to dobrej jakości masło i cytryna z grubą skórką :) W sam raz na sylwestra lub Nowy Rok :) Składniki : 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1/3 łyżeczki soli 225 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru(...)blachę i rozwałkować formując prostokąt wielkości blaszki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i zrobić nacięcia nożem aż do dna blachy, tworząc prostokątne, podłużne ciasteczka. Nakłuć widelcem. Piec 35-40 minut w 180*C (10 minut przed końcem pieczenia poprawić nacięcia na ciasteczkach). Smacznego! Przepis rodem z Wysp Brytyjskich od Pani Dorotki

Chocolate Muffin Blog
BABKA PIEGUSKA 205

Fajna makowa babeczka. Może zrobicie? Składniki: 25 dag masła 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki szklanka mąki ziemniaczanej 5 jaj 1/2 szklanki mleka 1

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka cynamonowo-makowe 179

świeże i aromatyczne. Jednak te ciasteczka spokojnie możemy nie dość, że przygotować wcześniej, to jeszcze w szczelnym pojemniku trzymać kilka dni. Choć jestem pewna, że znikną z Waszych puszek bardzo szybko! Składniki : 200 g masła 3 żółtka 100 g cukru łyżeczka ekstraktu cynamonowego łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 250 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g maku 50 g mlecznej(...)ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadacie rękawa można przygotować tulke z papieru do pieczenia, lub ręcznie wałkować małe paluszki. Ciasteczka pieczemy około 12 minut w 180 st. C. Gotowe ciasteczka polewamy strużką roztopionej czekolady. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową 118

skórką pomarańczową i czekoladą, przepis zaczerpnęłam ze strony mojeciasto.pl. Ciasteczka robiłam już kilka razy bo bardzo nam smakują. Są proste w wykonaniu i nie potrzeba foremek do wykrawania. składniki: 125 g masła lub margaryny 170 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 2 łyżki  cukru waniliowego 1 płaska(...)grubości ok 4-5mm. Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 10-15 minut funkcja termoobieg, aż ciasteczka się zarumienią

Monia miesza i gotuje
Kajmakowa babka z prażonymi migdałami 170

Składniki: 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 3 łyżki cukru Sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g masy krówkowej 180 g mąki pszennej 100

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka cytrynowa 142

Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kto lubi piaskowe ciasta. Robi się ją z przewagą mąki ziemniaczanej i oczywiście z cytryną – żaden tam

Poezja smaku
Kakaowe ciasteczka z lentilkami 122

Kakaowe ciasteczka z lentilkami... Słodkie i mocno kakaowe krążki. Ozdobione kolorowymi cukierkami. Kuszące nie tylko dla dzieciaków! Składniki: 100 g miękkiego masła; 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 3/4 szklanki cukru pudru; 3 łyżeczki kakao; 2 surowe żółtka jaj; 100 g lentilek. Sposób przygotowania: Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek

Gospodyni Miejska
wielkanocna babka dwukolorowa 168

składniki: 250 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 10 g kakao 200 g cukru 6 jajek 200 g oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka Maślane z pomarańczową nutą. 150

  Delikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie  polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masła pół szklanki cukru pudru

Malinowa Kawiarenka
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 835

łyżek jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa z cukrem 0,5 szkl. gorącej wody Przygotowanie Spód. Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać kakao i rozpuszczone, ostudzone masło. Jeśli sernik będzie pieczony

coolinarnastrefa.blogspot.com
Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 212

strony .  Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 200 gr miękkiej margaryny / masła 450 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 2 żółtka 200 gr cukru pudru 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z jednej cytryny bio 1 białko jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej orzechy laskowe cukier brązowy Cukier puder wymieszać ze skórką(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180ºC, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie lekko przestudzone ciasto pokroić ukośnie na 1,5-2 cm  kawałki. Ciasteczka  poukładać na blaszce i piec przez około 10 minut z każdej strony w temperaturze 175 – 180ºC

Mia Cucina Sofieta