Składniki na 20 sztuk: 4 jajka 8 łyżek cukru 4 łyżki gorącej wody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do
Świat Ciastaekstrakt waniliowy, sok czy skórka z cytryny, czasem ocet, czasem łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kawa, pomarańcza, kakao - co tylko dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nadają się do pochrupywania jak ciasteczka, lub do deserów. Mniam . Jeśli ktoś ma chęci i chce, żeby bezy miały ładniejszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na około 50 pysznych marcepanowych ciasteczek , są idealnie kruche i rozpływają się w ustach. 90 g miękkiego masła lub margaryny 60g cukru do wypieków 2 żółtka 130 g masy marcepanowej 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować lub zagnieść ręcznie do jednolitej masy. Formować w dłoniach niewielkie kulki, kłaść
Wypieki Uliprzestudzenia. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy ostudzone wiórki, sól i mieszamy. Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego). Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe gniazdka - ciasteczka praktycznie nie urosną, ale małe odstępy możecie zostawić. Ciastka
Słodkie Przyjemnościdodajemy szczyptę soli, cukier puder ( wsypujemy po trochu) i na końcu mąkę ziemniaczaną Mikser odstawiamy gdy nasze białka są tak sztywne, że nie wypadają z miski po przechyleniu jej Tak przygotowaną masę nakładamy do szprycy do dekorowania ciast i na brytwanke wyłożoną papierem kształtujemy małe ciasteczka Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego na 140C i pieczemy przez
Klaudynkowa kuchniamieszać :) Po ugotowaniu studzimy kaszę i dodajemy do niej miód, jajka, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i siemię lniane. Mieszamy i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią - tak by miały ok. 1 cm wysokość. Wyszło mi 18 takich ciasteczek. Na środek każdego ciastka układamy wisienkę z dżemu. Pieczemy ok. 35 minut
Aga w kuchniMoja wersja tego znanego ciasta na zimno. Pycha !!! Składniki: ciasto: 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1
Z Majeczką w kuchniwypróbowania Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym Składniki: Spód: 400 g ciasteczek digestive 200 g masła Masa – wszystkie składniki w temperaturze pokojowej 600 g serka kremowego 250 g mascarpone 150ml oleju rzepakowego 300 ml kwaśnej śmietany 5 jajek 280 g cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wanilii 200 g gorzkiej czekolady dodatkowo: 7 dojrzałych gruszek
UgotujmyTo.plroztopionego masła Frużelina: 1 szklanka jagód 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Masa serowa: 750 g sera na serniki 1/2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej) 4 białka 4 żółtka aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy foremki na muffinki. Możemy
Mania GotowaniaZapach, aromat i smak pomarańczy bardzo lubię. Te ciasteczka też bardzo polubiłam, ze względu na kruchość, delikatność i pomarańczowy smak. Idealne do herbatki lub kawy. Inspiracja z bloga . Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 80 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 320 g mąki pszennej 2 łyżki otartej skórki z pomarańczy 50 ml soku z pomarańczy czekolada
Ala piecze i gotujeciasteczkach nie spodziewałam... Musiałam wypróbować ten patent. I cóż - okazał się świetny! Ciacha wyszły chrupiące, migdałowe, ze słodkim posmakiem moreli w tle. W dodatku prezentują się naprawdę wspaniale - nawet mi wyszły równiutkie jak spod igły, idealne. Zakochacie się w nich - gwarantuję. Migdałowo-morelowe serduszka Składniki: (na 30 sztuk) 100 g mielonych migdałów 70 g cukru pudru 15 g mąki ziemniaczanej(...)schłodzić w lodówce przez noc (lub w zamrażarce przez 45-60 minut). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wycinać foremką serduszka. W każde ciasto wcisnąć cały migdał. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Poza ciasteczkami na jakość mojego popołudnia duży wpływ miały dwie paczki. Jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekoladowym są kruche, delikatne, są idealne! Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche tartaletki, wypełniłam je delikatnym musem przygotowanym z czekolady, rumu, wiśni i migdałów. Przepis na te tartaletki z musem czekoladowym jest wart polecenia. Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka lawendy (kwiatów) otarta skórka z cytryny + odrobina soku
Blondynka GotujeCzas wykonania: 50 minut Składniki: 300g jeżyn 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka cukru 150g masła 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Gorący kąseklodówce smakuje pysznie. Waniliowy lekki sernik Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka
Mia Cucina Sofieta