Makowe z wiśniami 2370Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany
wesoła kuchnia
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8706połowie) - 15-20g płatków migdałów - 10g orzechów laskowych - 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka płynnego miodu (można pominąć i dodać więcej ksylitolu) - 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej - 62,5g masła (u mnie z ukwaszonej śmietany) - 2 jajka - kilka kropli olejku migdałowego (choć ja ostatnio zapomniałam i również była pyszna...) - 250g (ml) wrzącej wody Mak zalać w misce
Smaczne Zdrowe
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁKA 216Czerwona kapusta jest przeze mnie uwielbiana, dlatego bardzo często ją przygotowuję. Idealnie pasuje do ryby, placków ziemniaczanych lub drobiowego mięsa. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 cebula sok z całej cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Nastawiam garnek z osoloną wodą.. Kapustę szatkuję, następnie dodaję ją do wrzątku
Kukuleczki
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 191uzupełniają skład proszku do pieczenia. Wpływają przede wszystkim na trwałość samego proszku do pieczenia, a nie na wyrób cukierniczy. Najczęściej stosowanymi wypełniaczami są: skrobia kukurydziana oraz skrobia lub mąka ziemniaczana, ale rolę tę pełni czasem również skrobia pszenna. Przeciwdziałają one nadmiernemu wchłanianiu przez proszek do pieczenia wilgoci oraz zbrylaniu się tego środka. Jest to istotne, gdyż wchłonięta wilgoć może
Trzeci talerz
Wilno. Rodzinna historia smaków - recenzja książki 209Mamy, która zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami
Moje Kuchenne Rewelacje
Spaghetti w kremowym czosnkowym sosie 166uwielbia czosnek, ale jest mały szczegół, który powstrzymuje nas od jego bezkarnego pałaszowania . Jest na to sposób, o którym już kiedyś wspominałam przy okazji przepisu na zupę ziemniaczaną, otóż należ czosnek upiec, ot tak cały w skorupce i wtedy nie dość, że czosnek nabiera kremowej konsystencji to pozbawia się go tym samy efektu po zjedzeniu, mimo tego że zachowuje
greenscarf
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 402wersji. Świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości, będzie smakowało także podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru (100 g) • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz: • sok z 1 cytryny • 2 łyżki przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto
W mojej kuchni
Makowiec w cieście półfrancuskim 214pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki amaretto 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej roztrzepano jajko i płatki migdałów do posypania wierzchu *Świeżą pigwę należy skarmelizować w syropie cukrowym (w proporcjach 1:1 jeśli chodzi o ilości cukru i wody) do miękkości
Mango Papaja
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 207dań spokojnie mogłyby trafić na współczesny hipsterski stół np. polewka z konopii, jarmuż, kasza jaglana i ser przypominający ser gliwiony. Niektóre nigdy nie znikły z naszych garnków jak placki ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy
Ugotowane pozamiatane
Tort biała czekolada z truskawką 378białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone Frużelina truskawkowa 500 g truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szt. cytryny Nasączenie 1 szt. cytryny 1 szt. pomarańczy 0,25 szklanki wody Sposób przygotowania Biszkopt Biszkopt przygotować wg przepisu na biszkopt (link
Wypieki i Rumieńce
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 1053akcja, jaką założyła Mops w kuchni , natchnęła mnie do zmierzenia się ze skandynawskimi smakami we własnych kuchennych kątach :) Jako pierwszą propozycję po smakach tamtejszego rejonu przedstawiam niezwykle kremową zapiekankę ziemniaczaną, znaną w Szwecji jako Janssons frestelse. W wolnym tłumaczeniu to Pokusa Janssona i jest ona jedną z najbardziej popularnych tamtejszych potraw. Jedna z teorii głosi, iż nazwa pochodzi
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 190czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany. Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki 50 ml dobrego koniaku 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1,5 kg siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek
Wiem co jem
Tort z maślanym kremem orzechowym 187wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu spirytusowego szczypta soli KREM ORZECHOWY: 375 g masła 82% 250 g cukru pudru 200 g zmielonych orzechów włoskich 3 czubate
Kuchenne zapiski Edyty
Isla flotante, czyli pływające wyspy bezowe w kremie waniliowym 196się doskonale a reszta, czyli mus i krem wpasowały się do całości Składniki na bezy: 5 białek ze świeżych, dużych jajek 230 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny Składniki na mus czekoladowy: 110 g gorzkiej czekolady 160 ml kremówki (30%) 80 ml kremówki tortowej (36%) 50 g małych
Kuchnia u Krysi
Tort tiramisu z malinami 170upieczeniue gwarantuje, że nie opadnie. :) Biszkopt: 7 dużych jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu 220 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo zwiększając obroty miskera. Pod sam koniec ubijania dodajemy
Cooking Monster