wędzone, które sprawia że czuć zapach wędzonki. Ja tą zupę uwielbiam, mam nadzieję, że harira będzie także częstym gościem na Waszych stołach. Składniki : szklanka soczewicy czerwonej szklanka soczewicy zielonej puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie puszka pomidorów krojonych szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 200g fasolki szparagowej ciętej mrożonej ( teraz w zimie(...)czasie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami. następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasol
Apetyt na Zielonewtedy mięso . Głównym składnikiem może by ć np. zielona soczewica. Bardzo zdrowa, jest ona źródłem białka, kwasu foliowego, potasu. Nie jest nam więc potrzebne mięso :-) SKŁADNIKI: - 200 gr. zielonej soczewicy - 3 jajka - 3 marchewki - 2 pietruszki - natka pietruszki - 1 bułka grahamka - sól, kminek, chilli, curry - uccho- przyprawa gruzińska - 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy Soczewicę gotuję zgodnie
Wielopokoleniowochęci do większego działania w trakcie dnia i bardzo brakuje ciepłych promieni słońca. Przy tak brzydkiej, szarej pogodzie postanowiłyśmy zaserwować Wam odrobinę zieleni, a mianowicie szybką zupę krem z zielonej soczewicy, szpinaku, ziemniaka, czosnku i wyczuwalnej ilości curry. Krem bardzo przyjemnie rozgrzewa, ponieważ został doprawiony sporą ilością gałki muszkatołowej, kolendry oraz imbiru.. Spróbujecie? Może zielonym, wiosennym kolorem(...)się przegonić te brzydkie chmury (: Zapraszamy do przepisu: Składniki: 800ml wywaru mięsno-warzywnego (lub warzywnego) 400g zielonej soczewicy 300g mrożonego(lub świeżego) szpinaku 1 duży ziemniak (ok.90g) 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1-2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 pełna łyżeczka świeżo startej gałki muszkatolowej zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia
Symfonia Smakówpory robiłam strączkowe kotlety albo z soczewicy zielonej albo czerwonej. Tym razem połączyłam dwa te rodzaje i wyszło coś pysznego! Zdecydowanie najlepsze kotlety z moich dotychczasowych - chyba nabieram coraz to lepszej wprawy :D Kotlety nadal pozostają bardzo kruche, jednak nie wpływa to negatywnie na ich smak, a wręcz przeciwnie. Do masy soczewicowej dodałam liście mrożonego jarmużu i startą marchewkę. Całość(...)doprawiłam porządną dawka przypraw, jak to lubię najbardziej :) Składniki: 50 g soczewicy czerwonej 50 g soczewicy zielonej 1 duża marchew drobno starta 3/4 szklanki posiekanych liści jarmużu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, papryka słodka, curry, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Opłukaną soczewicę ugotuj wg instrukcji podanej
Zdrowie na języku :PKolejna propozycja obiadu w formie wege :) Coraz częściej odrzucam z diety mięso. Kasze, rośliny strączkowe i warzywa w zupełności mi wystarczą :) Składniki (2 porcje): 50 g soczewicy zielonej 50 g kaszy bulgur 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 duże garści świeżego szpinaku 2 pomidory "śliwkowe" 1 łyżka oleju 6 sznycelków wegańskich Primavika przyprawy: sól(...)minut. W razie potrzeby dolewaj wody. Dodaj sznycelki z zalewą, przyprawy, wymieszaj i duś do miękkości warzyw, około 15 minut. Przed podaniem wymieszaj z ugotowaną kaszą bulgur i zieloną soczewicą. Posyp obficie świeżo pokrojonym koperkiem
Zdrowie na języku :Pmiałam wielką ochotę na zieloną soczewice i tak natrafiłam na przepis Pascala jako dodatek do szynki, Ale już coś czuje że wykombinuje z nich niebawem polskie sajgonki z mięsem mielonym i ową soczewicą. Oczywiście musiałam pozmieniać pod swój smak pewne dodatki ale wyszło obłędnie. I na pewno ten dodatek będzie u mnie do niejednego obiadu podawany. Składniki 1/2 szklanki zielonej
Piekielna Kuchnia PatiLubie zieloną soczewice więc postanowiłam zrobić coś do obiadu co będzie również dobre na zimno i będzie pasowało jako dodatek zamiast ziemniaków praktycznie do wszystkiego do wszystkiego. Składniki 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody 1 cebula pokrojona w kosteczkę 200-250 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 1 duża papryczka chilli drobno posiekana 3 ząbki czosnku drobno posiekane
Piekielna Kuchnia Patialafele to propozycja pysznej przekąski nie tylko dla wegan. Zazwyczaj robię je z ciecierzycy jednak na sklepowych półkach zieleni się bób więc polecam także zielone falafele przygotowane z bobu, zielonej soczewicy, kolendry, natki pietruszki i kaszy jaglanej. Kotleciki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem pachnące aromatycznymi przyprawami, w wersja light (pieczone w piekarniku). Do tego znakomity sos tahini oraz mizeria(...)ogórków. Falafele można jeść na ciepło lub zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni. Porcje: 30 Czas przygotowania: 75 minut Składniki: Falafele 100 g soczewicy zielonej, 180 g kaszy jaglanej ugotowanej, 340 g bobu ugotowanego i obranego, 1/2 czerwonej cebuli, 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, garść natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej
SzczyptaSmaQJeśli lubisz jeść zdrowo ta pasta jest dla Ciebie. Zielona soczewica(...)suszone pomidory , oliwa, czosnek, zioła i przyprawy sprawiają ,że jest pyszna!!! Można przygotować ją wcześniej i przechowywać w słoiczku w lodówce kilka dni. Smacznego. POTRZEBUJEMY: 200-250 g zielonej soczewicy 6 pomidorków suszonych w oliwie 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka pestek z dyni ( niekoniecznie) 4 ząbki bazylii kilka listków natki pietruszki sól, pieprz Soczewicę płuczemy i gotujemy
WYSPA SZCZĘSLIWAdużo. Większość na surowo (do śniadania, do kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną, to m.in.bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. W przeciwieństwie do soczewicy zielonej nie trzeba jej moczyć, gotuje się ją zaledwie 15-20 minut. Wystarczy tylko
Smaczne ZdroweSkładniki: makaron spaghetti 1/2 opakowania, sok pomidorowy 4 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, szynka wędzona 20 dag, cebula 1 sztuka, mrożona mieszanka soczewica zielona Frosta(...)opakowanie, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka na oleju podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę razem z pokrojoną cebulę, wsypać mieszankę mrożoną soczewicy zielonej z warzywami i podsmażać z 5 minut, wlać sok pomidorowy, doprawić do smaku i dusić z 7 minut co jakiś czas mieszając, na koniec dodać śmietanę i tylko zagotować wode
W Mojej Kuchni Lubięwlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica, 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia.Soczewicę zalać(...)krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.Podawać np. z podsmażoną cebulką.Do przygotowania farszu użyłam zielonej soczewicy marki Piątnica
Z miłości do słodkościSkładniki: soczewica zielona 20 dag, woda 3 litry, marchew(...)sztuki, por 1 sztuka, seler 1 mały, pieczarki 30 dag, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek soczewicę zieloną opłukać, zalać wodą i gotować z 10 minut, zebrać łyżką pianę następnie wsypać obrane i pokrojone warzywa i pieczxarki i gotować z 5 minut następnie wsypać zupę mrożoną jarzynową
W Mojej Kuchni LubięCukiniowe placki z tuńczykiem i kukurydzą, podane z pomidorem i keczupem Szybko, prosto, a jak smacznie, w sam raz na szybki letni obiad ;) (vege) Cukiniowe kofty/kotleciki z zielonej soczewicy, sos czosnkowy Ostatnio zaciekawiły mnie wszelkiego rodzaju kofty, choć nie wiem czemu akurat taka nazwa, a nie zwykłe kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka(...)pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski, czosnek, papryka szczypta sody oczyszczonej Soczewicę gotujemy w szklance wody do miękkości, miksujemy z ziemniakiem (nie musi być bardzo dokładnie) Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy
More food, love and dreamszwiązku z tym pomyślałam, że przygotuję, coś co można zapakować w pojemniczek i wziąć ze sobą na piknik, jak również z przyjemnością zjeść na ciepło. Będą to naleśniki z zieloną soczewicą i mięsem mielonym oczywiście drobiowym. Ja już testowałam to danie w plenerze, doskonale się sprawdza. Także zapraszam. Składniki: ciasto 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka(...)wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki ) Farsz: 1 szklanka soczewicy zielonej 1 cebula jajko sól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżka sosu sojowego 3 ząbki czosnku 30 dag mięsa mielonego z indyka sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 pęczek posiekanej bardzo drobno natki pietruszki sól, pieprz Wszystkie
pieprzny smaczek