były suche można dodatkowo zrobić np. sos pieczarkowy i gotowe już roladki włożyć do niego i chwilę razem poddusić. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka, 250 g świeżego szpinaku (może być również mrożony). 60g suszonych pomidorów, 110g sera feta, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka rozciąć wzdłuż na pół, rozłożyć i lekko rozbić. Z pojedynczej piersi wychodzi dość(...)duża roladka, także w celu zrobienia mniejszych roladek pierś po prostu całkiem przekroić na pół. Szpinak opłukać i poodcinać ogonki. Zagotować wodę i wrzucić na chwilę do niej szpinak, do sparzenia (tak by zmiękł). Odcedzić i posiekać. Dodać pokrojone drobno pomidory suszone i pokruszyć ser feta. Wymieszać. Farsz położyć na posoloną i popieprzoną wcześniej pierś. Zawinąć roladkę
W kuchni u Monikigóra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Fetę jak najdrobniej rozkruszamy (np. widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone(...)szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki 4 gałązki selera naciowego 3 garście szpinaku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 3-4 łyżki startego parmezanu
Karo in the KitchenMoje dzisiejsze menu: Omlet ze smażonymi pomidorami, szpinakiem i jarmużem Shake czekoladowy z bananem błonnik + omega kurczak z brązowym ryżem+ sałata z pomidorami dużo wody i herbatki Emotikon smile Przepis na omlet 2 jajka 6 kolorowych pomidorków dwie garście szpinaku z jarmużem pomidorki kroimy podsmażamy na oleju kokosowym dodajemy szpinak i jarmuż wszystko smażymy chwilę zdejmujemy
Anioły w kuchnipasta wasabi - seler naciowy - czarny sezam - świeży szpinak (najlepiej typu baby) - biała rzepa - cukinia Wykonanie: - Ryż należy przygotować wg wskazówek na opakowaniu, gdyż sposób przygotowania może się różnić zależnie od użytej odmiany * - Ryż schłodzić - Umyć warzywa, obrać, pokroić w długie paski(...)wodą. - Nori położyć na bambusowej macie, bardziej śliską stroną do zewnątrz - Wyłożyć połowę ryżu na połowie arkusza, pokrywając go równą warstwą ryżu, również na brzegach - Na ryżu ułożyć liście szpinaku, tak, by nachodziły na siebie - Następnie układać paski warzyw na szpinaku, kładąc je tuż obok siebie - Czas na zwinięcie nori. Tylko pierwsze kilka razy jest to trudne, szybko nabiera się
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan- szpinak- mango- morele Składniki: - 1 duże mango - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - kilka liści sałaty masłowej - 5 suszonych moreli - łyżeczka orzechów coli - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Banany, mango, sałatę, szpinak i morele umieścić w blenderze - Zmiksować całość na gładką masę, dolewają wodę - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do szklanki. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasię dowiedziałam, lokal istnieje od ponad roku (jest też w innych miastach Polski). Oferuje dania makaronowe (ze spaghetti lub penne) i sałatki. Są też opcje wegetariańskie: makaron ze szpinakiem lub pieczarkami i sałatka ze szpinakiem. Mała porcja (makaronu) to 350 g, a duża 550 g. Jedzenie dostajemy w kartonowym pudełku. Ceny są dość niskie: za małą porcję zapłacimy(...)minimalnie 15 zł, trzeba doliczyć 3 zł za dostawę, natomiast kwota za dostawę poza granice miasta jest liczona podwójnie. Zamówienie można wygodnie złożyć online lub telefonicznie. Jadłam spaghetti ze szpinakiem. Może nie wygląda, ale smaczne, dużo i niedrogo. Podoba mi się pomysł podawania jedzenia w kartonowych pudełkach (nie przemaka, jest solidne). Polecam spróbować czegoś innego niż pizza czy falafel
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki - 4 ziemniaki - biała część poru - 1 mała pietruszka - kawałek selera - 1 łyżka masła - mały kubek jogurtu greckiego+2 łyżki śmietany - groszek ptysiowy - sól - biały pieprz - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła Sposób przygotowania 1. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dodać pokrojony por chwilkę podsmażyć Dodać ziemniaki seler i pietruszkę pokrojone w kostkę podsmażyć chwilę 2. Podsmażone(...)gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem 4. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć szpinak dodać sól pieprz zupę nalać do miseczek do każdej porcji dodać podsmażony szpinak i groszek ptysiowy
W królestwie smaków Beatydobra, wstęp zrobiłem - mało śmieszny, bo piszę to po północy i oczy mi się już zamykają - więc można przejść do konkretów. Składniki na 2 bochenki: 450 g mrożonego szpinaku 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1 kg mąki 20 g świeżych drożdży 350 g zakwasu żytniego 100 g masła 2 ząbki czosnku 2-3 pieczarki Najpierw wrzucamy(...)patelnię mrożony szpinak i na małym ogniu rozmrażamy. Dodajemy masło, sól, cukier i drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek. Jak już się wszystko rozmrozi/rozpuści to wyłączamy gaz i niech szpinak stygnie. A jak trochę przestygnie to wrzucamy go do dużej miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz pieczarek. Mieszamy 20 minut. Ciasto pewnie będzie dość lepiące. Pozostawiamy pod przykryciem
Marder&Marder ManufactureJeżeli ktoś jest fanem szpinaku, tak jak ja to to ten sposób jego podania z pewnością przypadnie mu do gustu :) Spód jest delikatny, ponieważ zdecydowałam się na spód na cieście francuskim :) Składniki: 500g mrożonego szpinaku jeden duży pomidor 3 ząbki czosnku ok 20dag żółtego sera duża pierś z kurczaka(...)Przygotowanie: Obieram i drobno siekam czosnek, który wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy czosnek się zeszkli, dorzucam pokrojona drobno pierś z kurczaka i lekko podsmażam. Do kurczaka, dodaję szpinak i pomidor (drobno pokrojony) i duszę ok 10 minut. Doprawiam do smaku. Tak przygotowany farsz wykładam na ciasto francuskie, którym wyścieliłam formę do tarty. Wkładam do piekarnika rozgrzanego
ChilliJemyNaleśniki ze szpinakiem! Moje ulubione! ;-) Te naleśniki są jednymi z tych ulubionych, tych do których wracam najczęściej. Ciasto przygotowuje specjalnie z dodatkiem curry, dzięki temu naleśniki mają piękny słoneczny kolor a ich smak jest niepowtarzalny. Nadzienie to nie tylko szpinak ale też przepyszny ser ricotta, i... Zapraszam do wspólnego gotowania! Smażymy naleśniki! A co! Zapraszam! ;-) CIASTO NA NALEŚNIKI: - 2 szklanki(...)proszku do pieczenia - 3 jajka W/w składniki za pomocą miksera wymieszaj na gładką masę. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej do naleśników. Nadzienie: - 3 posiekanych garści świeżych liści szpinaku (ewentualnie mrożony) - 2 ząbki czosnku - 1/2 opakowania serka ricotta - 2 żółtka - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -sól, pieprz W/w zmiksuj blenderem. Masą smarujemy naleśniki, składamy na "cztery" (na 1/2 koła
SMYKWKUCHNISkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier waniliowy 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, jogurt truskawkowy 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki świeże 50 dag, śmietana kremowa 30% 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, czekolada gorzka 60% Goplana 100 gram(...)borówki 10 dag szpinak mrożony odmrozić na drobnym sicie, odcisnąć nadmiar wody jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości, porcjami wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem, wlać pomału olej i krótko połączyć składniki dodać szpinak i łyżką wmieszać w ciasto tortownica 20 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto szpinakowe upiec w 190 C około 50-55 minut, ciasto jak dobrze
W Mojej Kuchni Lubiętego pojawienie się na rynku nowego produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny. Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki: ciasto francuskie opakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem) 50 ml śmietanki 30% jajko 100 g tartego sera czosnek kremowa baza do jasnych sosów woda sól Sposób przygotowania: Sos przygotuj według podstawowej(...)receptury z opakowania. Zamiast śmietanki 12 % dodaj 30%. Ciastem wyklej formę do zapiekania. Szpinak przesmaż z wyciśniętym czosnkiem i posól do smaku.Wyłóż na ciasto. Do przestudzonego sosu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Zalej nim masę szpinakową. Całość posyp żółtym serem i zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytPierwszy raz w życiu robiłam coś takiego ;) oczywiście nie jest to risotto niczym z restauracji, to przerobiona light-owa wersja ;) Składniki: 100 g ryżu brązowego szpinak mrożony w brykiecie około 15 kostek, 0,5 kostki rosołowej drobiowej 2 szklanka wody trochę sera żółtego chudego do potarcia na wierzch 1 łyżka mleka ewentualnie czosnek jak ktoś lubi(...)znoszę! (nie, nie jestem wampirem;p) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Ryż gotujemy, tak żeby był al dente :) czyli około 3minuty krócej niż podane jest na opakowaniu szpinak smażymy na teflonowej patelni/rondelku z łyżką mleka i ewentualnie masłem, aż się rozmrozi, opcjonalnie możemy potrzeć trochę sera żółtego ugotowany ryż wrzucamy na drugą teflonową patelnie i zalewamy roztworem bulionu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż tak długo chodzą za mną naleśniki w wersji "na słono", że musiałam w końcu zaspokoić swój apetyt ;) i tak dziś przygotowałam proste, szybkie i smaczne naleśniki ze szpinakiem ;) Składniki (2 naleśniki): farsz: około 300g mrożonego szpinaku 2 łyżki sera białego Emilka ulubione przyprawy naleśniki: 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1 łyżka zmiksowanych otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka skrobi(...)soli Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy, a następnie smażymy cienkie placki na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy na małym ogniu, odwracamy dopiero wtedy kiedy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić szpinak rozmrażamy, podsmażamy na patelni, aż cała woda wyparuję dodajemy ser i doprawiamy na naleśniku rozsmarowujemy farsz i zwijamy w "ruron" gotowe naleśniki posypałam jeszcze startym serem żółtym light SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmiałam weekendu, za to miałam zajęcia na UAMie ;) świetny Pan prowadzący kurs, który kocha to co robi wynagrodził mi poranne wstawanie Składniki (porcja około 495 kcal): około 250g świeżego szpinaku 60g makaronu błonnikowego 200g koncentratu pomidorowego ząbek czosnku kilka kropel oleju ryżowego firmy Oleofarm puszka łososia we własnym sosie (około 90g) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie(...)opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropek oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy makaron, koncentrat, łososia, smażymy klika minut, co jakiś czas mieszając liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię wszystko podsmażamy chwilę, aż sos oblepi szpinak, przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość