fasoli Jaś karłowy - 500 ml mleka kokosowego (użyłam tego ) - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 ziemniaki - 3 białe rzepy - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - ziarno słonecznika - uprażone na suchej patelni ( tu kupisz 1 kg za niecałe 6 zł) - do posypania - natka pietruszki - do posypania - 4 łyżki przyprawy - PODLASKA PRZYPRAWA DO ZUPY FASOLOWEJ I GROCHOWEJ(...)Krem jest bardzo gęsty, jeśli wolicie rzadszy, należy dodać przegotowanej wody. Doprawiamy czarnym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Nakładamy na talerze. Posypujemy papryką, pietruszką zieloną i ziarnami słonecznika. Wspólnie zasiadamy do stołu i zjadamy przy miłej rozmowie w jak najlepszej atmosferze. Jak dziecko nie ma ochoty pozwólcie mu odejść od stołu. Pamiętajcie, zdrowe dziecko nigdy się nie zagłodzi
Szkrab Je Sammicha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 garść rodzynek 1 garść prażonego słonecznika 1 garść świeżych liści mięty sól morska opcjonalnie 1 szczypta pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej(...)zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć do miski. Następnie podsmażyć na tej samej patelni cukinię (al dente), lekko posolić . Przełożyć do miski. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, dodać do warzyw. Kaszę quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu. Do podsmażonych warzyw dodać w kolejności ugotowaną ciecierzycę, kaszę quinoa, rodzynki, wycisnąć sok z całej cytryny, dodać miód, 2 łyżki
Wino Francja KuchniaSkładniki: 1 niewielka cukinia 2 większe marchewki 3 łyżki oliwy extra vergine sól i pieprz 1 łyżeczka sezamu białego 1 łyżeczka sezamu czarnego (polecam Skworcu ) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Gdy są prawie gotowe, dorzucamy ziarna sezamu i podpiekamy, aż sezam nabierze koloru. Ziarna zdejmujemy z patelni. Cukinię
Smak mojego domuSkładniki : - 2 jajka - 2 jabłka - 1 szklanka płatków jaglanych - zmielic - 1/2 szklanki sezamu - 1/2 szklanki słonecznika Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę. Dodajemy żółtka, chwile miksujemy. Dodajemy jabłka potarte na tarce na dużych oczkach, chwile miksujemy. Dodajemy zmielone płatki jaglane, sezam i Słonecznik. Na formie
Szkrab Je SamSkładniki: -1/2 kg dyni piżmowej - 3 jajka - 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej - 2 łyżki mąki konopnej - 2 łyżki ziaren słonecznika - 2 łyżki pestek dyni - 1 ząbek czosnku - opcjonalnie sól Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ubijamy jajka. Do ubitych jajek dodajemy mąkę żytnią i mąkę konopną, miksujemy. Dodajemy potartą dynię, czosnek przeciśnięty(...)przez praskę, słonecznik i pestki dyni. Chwilę miksujemy. Nakładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, pieczmy 30 minut
Szkrab Je Samsmakowo dla nie jednego smakosza. Potrzebujemy 500 g mięsa z ugotowanego kurczaka, 250 g groszku, 250 g kukurydzy, 250 g fasoli, 1 paprykę, 1 cebulę, pół szkl. słonecznika, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki najpierw przygotowujemy: płuczemy, odsączamy, kroimy,... ...potem po kolei układamy w misce warstwami lub nie, bo można od razu(...)wszystko wymieszać i doprawić 4 łyżkami majonezu. Na wierzch dorzucamy uprażone na oliwie ziarna słonecznika. Gotową sałatkę przed serwowaniem porządnie schładzamy w lodówce. Sałatkę możemy podawać samą, ale również doskonale pasuje do ryżu, makaronu, pieczywa... Smacznego
chleba naszegooryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem, np. Grana Padano. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka(...)bazylii – Składniki: kilka garści liści bazylii (ok. 25g – w zależności od wielkości jest to czasem oskubany nawet cały krzaczek) 25g orzeszków piniowych (ewentualnie płatki migdałów, nasiona słonecznika lub inne orzeszki) 15g Parmezanu lub sera Grana Padano 1 ząbek czosnku 60ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pesto z bazylii – Wykonanie: Czosnek obrać
Kulinarne PrzebojeNaszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków orkiszowych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej 2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika
Kolorowa kuchnia Elkiduży brokuł 1/2 łyżeczki soli 250 ml śmietany 18% 150 gr serka kremowego 7 łyżek sera żółtego np. Cheddar bądź ser bez podpuszczki zwierzęcej dla wegetarian 3 łyżki ziaren słonecznika szczypta soli 1/8 łyżeczki białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej naczynie żaroodporne albo inna forma do zapiekania Brokuła dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w osolonej 1/2 łyżeczką soli wodzie przez dwie(...)minuty od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W miseczce mieszamy serek kremowy, grubo utarty żółty ser, śmietanę, ziarna słonecznika, biały pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Masę kremową wykładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. W masie układamy różyczki podgotowanego brokuła. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego
mecooksprzepisów na granolę: granola jabłkowa z orzechami , granola z rabarbarem i granola orzechowa . Składniki: – 250g płatków owsianych (bezglutenowych) – 60g miodu – 50g pestek dyni – 50g nasion słonecznika – 50g orzechów pekan – 50g siemienia lnianego (niemielonego) – 40g orzechów brazylijskich – 40g płatków migdałów – 20g ekspandowanego amarantusa – 25g rodzynek – 25g daktyli – 25g suszonych(...)wanilii (lub 1 łyżka pasty z wanilii) Dodatkowo: – gęsty jogurt naturalny – świeże maliny – miód Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, siemię, orzechy i amarantus. Do miski dodajemy płynny miód i ziarenka wydrążone z laski wanilii (lub pastę). Dokładnie mieszamy. Masę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez
Be Fit Be Strongząbek czosnku 50 ml białego wina półwytrawnego sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego olej z pestek winogron / oliwa z oliwek podprażony słonecznik rukola czarne oliwki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ulubiony olej i na złoty kolor podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, 50 ml białego(...)wina, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pozostałe przyprawy. Smażymy chwilę, aż wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Na osobnej patelni podprażamy pestki słonecznika, którymi na koniec wraz z rukolą i oliwkami udekorujemy nasze danie :) Smacznego
wege i kropkasmakowe szaleją przy każdym kęsie : ) Do przygotowania sałatki potrzebujemy: ok 200 g roszponki (w oryginalnej wersji jadłam ze szpinakiem) 1 soczysta pomarańcza 1/2 opakowania fety (ok 100 g) duuużo słonecznika (uprażyłam go na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i soli) sok z 1/2 pomarańczy kopiasta łycha miodu oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Roszponkę umyć i dobrze osuszyć. Wrzucić(...)miski. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki pomarańczę oraz pokruszoną fetę. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem. Przygotujcie sos – najlepiej w słoiku wymieszajcie – oliwę, sok z pomarańczy, miód oraz przyprawy. Polejcie sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieSałatka z ciecierzycą, kalafiorem, ogórkiem i rzodkiewką w jogurtowym sosie 1 główka kalafiora 1 szklanka suchej ciecierzycy (albo dwie puszki gotowej) 2 ogórki 1 pęczek rzodkiewki 1/3 szklanki nasion słonecznika pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku SOS: 1 szklanka gęstego jogurtu 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka soli(...)ugotować ( bez soli) do miękkości. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować ( ok 10 minut – nie może się rozpadać). Ogórki pokroić w plasterki ( lub półplasterki), rzodkiewki pokroić w półplasterki. Słonecznik lekko podprażyć. Szczypiorek i koperek posiekać. Składniki sałatki umieścić w dużej misce. Wszystkie składniki sosu wymieszać – zalać sałatkę i dobrze wymieszać. The post 3 przepisy na wiosenne sałatki appeared first
Cooking for Emilyżytniej typ 720 po 12h dodajemy 400g mąki żytniej typ 720 200ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika wierzch siemię lniane i pestki dyni Wykonanie Po 12h w misie za pomocą miksera łączymy zaczyn i pozostałe składniki na chleb. Wyrabiamy przez chwilę -ok.2 minut. Ciasto przekładamy do małej(...)pieczemy chleb w takiej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszamy do 200C i pieczemy ok. 40 minut z opcją termoobiegu. Artykuł Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapracę nerek, Siemie lniane: wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, wspomaga pracę wątroby, jelit i nerek; poprawia trawienie, Sezam: usuwa metale ciężkie, poprawia pracę nerek, wątroby oraz jelit; odtruwa, Nasiona słonecznika: odtruwają wątrobę, usuwa metale ciężkie i toksyny, Miód: ma działanie bakteriobójcze, Banan: jest lekkostrawny, pobudzaa wydzielanie błony śluzowej w żołądku czyli zapobiegaj niekorzystnemu działaniu soków żołądkowych i powstawaniu(...)wydzielanie żółci, oczyszcza krew (więcej o kurkumie pisałam w tym artykule ) Składniki na 1 porcję: 4 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka nasion słonecznika 1 łyżeczka miodu 1 banan Szczypta kurkumy Szczypta cynamonu Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie 2 razy. Gotujemy przez 5-7 minut i studzimy. Miksujemy z resztą
Czarnawisienka