bułki z owsianką z bloga Gotuję, bo lubię . Bułki są rewelacyjne z chrupiącą skórką i bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Składniki: Zakwas świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu) 150 g mąki pszennej(...)szkl płatków owsianych 4,5 szkl mąki pszennej 18 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli morskiej Kamis 3 łyżeczki cukru 3 łyżki masła(roztopić) 50 g prażonych ziaren słonecznika 1 jajko mniejsze 1 łyżka mleka płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Zaczyn: wieczorem w naczyniu wymieszać drożdże, mąkę i wodę. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce najlepiej
Ala piecze i gotujepożywna.Źródło z małymi modyfikacjami klik. Składniki: 1 szkl ryżu 2 piersi z kurczaka 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki groszku konserwowego 2 plastry ananasa 30 g słonecznika 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis sól pieprz biały mielony Kamis 2-3 łyżki majonezu pieczarki marynowane Przygotowanie:Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ryż przepłukać, zalać dwoma szklankami wody, posolić(...)pokroić w kostkę doprawić przyprawą, solą i białym pieprzem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i ostudzić. Ryż, mięso, groszek, kukurydzę, pokrojony ananas, słonecznik i majonez wymieszać i doprawić do smaku. Sałatkę odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia smaków. Sałatkę wyłożyć na owalny półmisek formując na kształt ananasa. Na końcu umieszczamy liściastą końcówkę ananasa
Ala piecze i gotujejajko Pół łyżeczki sody oczyszczonej Łyżka kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół słoika suszonych pomidorów Pół słoika czarnych oliwek Pół słoiczka kaparów Garść słonecznika Połówka czerwonej cebuli 1 kulka sera mozarella lub 1 opakowanie startej Ok.50 g startej goudy 1/3 opakowania sera feta Farsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki(...)wrzątku) . Oliwki, pomidory suszone, pieczarki kroimy na pół, natomiast szynkę na ćwiartki. Paprykę i mozarellę kroimy w plastry. Goudę ścieramy na tarce. Jeśli mamy ochotę na prażony słonecznik – możemy go uprażyć na patelni z odrobiną oliwy, ja wykorzystałam słonecznik „surowy”. - Jak już mówiłam wcześniej jest to jedynie moja propozycja, każdy tutaj może poszaleć wedle własnych upodobań smakowych! (; Następnie zabieramy
Symfonia Smakówradości i satysfakcji, że zrobiło się je samodzielnie;) Kilka przepisów już Wam podałam, dzisiejszy chlebek składa się z mąki pszennej oraz żytniej i płatków owsianych. Ponadto wzbogaciłam go o słonecznik i siemię lniane oraz otręby pszenne. Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim domowo:):) Składniki:250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 1/3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki otrąb pszennych, 2 łyżki(...)ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki siemienia lnianego (użyłam Kresto),łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 25g świeżych drożdży, łyżeczka octu jabłkowego. Przygotowanie W misce zmieszać przesiane mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki letniej wody. Stale mieszając, powoli wlewać drożdże do suchych składników. Wyrabiać, aż składniki dobrze się
Z miłości do słodkościlubię nudy na talerzu, dlatego staram się urozmaicać nasze dania. Tym razem udoskonaliłam zwykłe kotlety mielone dodając do nich orzechy włoskie, słonecznik i kukurydzę. Udało mi się przemycić zdrowe składniki a kotleciki zyskały niezwykły smak. Chłopakom bardzo smakowały:) Składniki: 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 3/4 puszki kukurydzy, 1/3 szklanki orzechów włoskich(...)jajko, 3 łyżki ziaren słonecznika, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej. Wykonanie: Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie
Z miłości do słodkościBatoniki muesliPRZEPIS{blacha: 25x25, źródło: link}Temperatura pieczenia: 160°C | Czas pieczenia: ~20 min. Składniki 200 gramów płatków owsianych górskich 40 gramów otrębów pszennych 90 gramów migdałów 100 gramów słonecznika 130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli) 2-3 figi suszone 2 łyżki wiórków kokosowych 60 gramów masła 150 gramów miodu 100 gramów brązowego(...)cukru brązowego i 2 łyżki stewii) 2 szczypty soli Przygotowanie Otręby i płatki owsiane lekko podpiec przez 10 minut w temperaturze 160°C. Często mieszając, żeby się nie przypaliły. Słonecznik i posiekane migdały uprażyć na suchej patelni. Morele i figi pokroić na mniejsze kawałki. Morele, figi, żurawinę, płatki, wiórki, migdały, słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać. Masło stopić, dodać
coolinarnastrefa.blogspot.commakaronem w miętowym sosie Składniki: 1 kg filetów z miruny 400 g makaronu (kokardki/świderki/grube wstążki) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 2 łyżki ziaren słonecznika 4 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii cytryna sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy z oliwek Wstawić wodę na makaron, nagrzać piekarnik do tem. 180 - 200 stopni(...)startą skórką z cytryny, przykryć, włożyć do piekarnika na 20 minut. Wsypać makaron do wrzącej już zapewne wody i gotować w wersji al dente.Na rozgrzaną, suchą patelnię wysypać ziarna słonecznika i prażyć kilka minut na małym ogniu, siekając w tym czasie zioła. Słonecznik zalać jogurtem i mieszać nie doprowadzając do wrzenia, dodać posiekane zioła i śmietanę. Doprawić pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatematyce sałatek dziś propozycja, która z powodzeniem uświetni wielkanocny stół! Nie tylko świeżo i kolorowo wygląda ale raczy nasze podniebienia wyjątkowym smakiem szynki parmeńskiej, prażonych ziaren słonecznika, soczystych pomidorów, intrygujących ciemnych oliwek i delikatnej mozzarelli. Pomysłem podzieliła się ze mną Iza - kreatorka dobrego smaku i estetycznej wizualizacji potraw a jednocześnie moja bardzo(...)Składniki: 1 szt mix sałat 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram mozzarelli 250 gram pomidorków koktailowych 1 szt ogórek 100 gram ciemnych oliwek (+ ewentualnie kilka sztuk zielonych) 50 gram słonecznik prażony 0,5 szt papryka sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Mix sałat przekładamy do miski, dodajemy pomidorki cherry (mogą być koktailowe), oliwki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaróżnych proporcjach.składniki:1 kg mąki pszennej100 g drożdży900 ml letniej wody1 łyżka oregano1 łyżka bazylii Kamis1 łyżka cukru1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego3/4 szklanki otrąb pszennych1/2 szklanki słonecznika Kresto1/2 szklanki sezamu Kresto1/2 szklanki siemia KrestoDrożdże rozkruszyć, posypać cukrem i rozetrzeć. Dodać ziarna - słonecznika, siemia, sezamu i otręby, zalać 300 ml wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce(...)letnią wodę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Wierzch można posypać słonecznikiem. Foremki wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się za brązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce
Monia miesza i gotujepomidorkami. Może tak ładnie się nie prezentuje ale na pewno bardzo dobrze smakuje. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 awokado 1/2 słoika pomidorków suszonych z oleju 4-5 łyżek słonecznika Kreto 100 g fety Sałatę porwać na małe kawałki. Dodać obrane i pokrojone na małe kawałki awokado oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Dodać(...)pokruszoną fetę i uprażony słonecznik. Skropić olejem z zalewy od pomidorków i dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujegranatem. Sałatki z pieczarkami. Sałatki z brokułami. Sałatki z kalafiorem. Sałatki owocowe. Sałatki z bananem. Sałatki z pomarańczą. Sałatki z mandarynkami. Sałatki z indykiem. Sałatki z orzechami. Sałatki ze słonecznikiem. Dietetyczne sałatki. Sałatki z sosem francuskim. Sałatki z majonezem. Sałatki z jogurtem naturalnym. Sałatki z sosem miodowym. Sałatki z sosem czosnkowym Sałatki z sosem ziołowym Sałatki z sosem paprykowo-ziołowym(...)Sałatki z sosem chili. Sałatki z sosem słodko-kwaśnym. Sałatki z sosem czosnkowo-ziołowym. Sałatki z sosem miodowo-musztardowym. Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Marchewka ‚na krótko’ z groszkiem (marchewka na słodko) Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą
Kulinarne Przebojeżółty, parmezan lub mozzarella czarnuszka pesto z czosnku niedźwiedziego Pesto z czosnku niedźwiedziego: kilka garści czosnku niedźwiedziego oliwa z oliwy z pierwszego tłoczenia albo olej rzepakowy nierafinowany garść ziaren słonecznika garść płatków migdałów łyżka soku z cytryny opcjonalnie odrobina oleju z czarnuszki sól Przygotowanie: PESTO: Czosnek niedźwiedzi umyć, włożyć do moździerza albo naczynia, w którym będziemy blendować wszystkie składniki. Dodać(...)słonecznik, płatki migdałów, oliwę bądź olej, sok z cytryny oraz sól. Blendować albo ucierać do uzyskania kremowej konsystencji, w razie potrzeby dodać oleju/oliwy. Pesto, można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Wtedy należy ugnieść je ciasno w słoiku tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza i polać wierzch olejem tak aby pesto było nim całkowicie przykryte. MAKARON: Makaron
Ze smakiem i z pasjąmąki orkiszowej typ 630 9 g soli 25 g melasy (może być miód, ale wtedy kolor chleba będzie jaśniejszy) 50 g płatków owsianych 40 g ziaren słonecznika 10 g siemienia lnianego 50 g orzechów włoskich połamanych w małe kawałki 425 g wody Mąki wymieszać i uprażyć na suchej patelni. Robiłam to na 4 raty. Płatki owsiane, orzechy włoskie, ziarna słonecznika
Weekendy w domu i ogrodzierazem mam dla Was pyszny chleb z moczonymi pestkami dyni i słonecznika. Wcześniej namoczone pestki nie zabierają wilgoci z ciasta a przy okazji pozbywamy je szkodliwych substancji. Moczenie ziaren i nasion do pieczenia chleba czy nawet bezpośrednio do jedzenia to dość ciekawy temat. Dużo informacji na ten temat znajdziecie np. tu klik Moczę również kaszę jaglaną na kilka godzin(...)Moczenie ziaren na 8 -10 godzin przed zrobieniem ciasta właściwego. · 110g pestek dyni, · 110g pestek słonecznika · Zimna woda, tyle aby pokryła ziarna, / wodę będziemy odlewać, można nią podlać kwiaty doniczkowe /. Ciasto właściwe
Leśny Zakątek