ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:73/334)

Fasolka szparagowa. Bezglutenowa i zdrowa 145

Fasolka szparagowa Składniki: fasolka szparagowa płatki jaglane płatki z amarantusa nasiona słonecznika oliwa z oliwek sól olej lniany Fasolkę gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy płatki, słonecznik, sól i na koniec fasolkę. Fasolkę nakładamy na talerze i dodajemy olej lniany. Warto pamiętać, że olej lniany spożywamy tylko na zimno

nietadieta
Crunchy bananowe 175

było zbyt słodkie i dla mnie jest w sam raz:) Czas wykonania: 1h Ilość porcji: 300 g (10 porcji) Składniki: 200 g płatków owsianych 50 g słonecznika łuskanego 50 – 100 g chipsów bananowych 1 – 2 łyżeczki miodu ½ dużego banana (około 60 g) Przygotowanie: Zmielić 150 g płatków owsianych i słonecznik. Dodać resztę płatków, banana i miód

KuchniaWeDwoje.pl
Fit ciasteczka z nerkowcami 199

tylko z odrobiną cukru kokosowego. Spróbujcie koniecznie.  Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki daktyli ok 1/2 szklanki orzechów nerkowca (polecam Alesto z Lidla) 5 łyżek ziaren słonecznika 1 łyżka cukru kokosowego (możecie użyć dowolnego) 2 jaja Daktyle zalewamy wrzątkiem tak by je przykrył i odstawiamy na chwilę. 1 szklankę płatków podprażamy na suchej patelni na złoty kolor(...)dobra niektóre były bardziej brunatne, dlatego uważajcie by nie spalić płatków), a następnie rozdrabniamy je (ja rozgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków) i mieszamy z cukrem i słonecznikiem. Dodajemy posiekane drobno daktyle, jajka, masło i zagniatamy wszystko ręką aż składniki się połączą. Ręka formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do każdego ciasteczka wciskamy nerkowca. Pieczemy

Cynamonowe szczęście
Chleb żytni na zakwasie z amarantusem 191

aktywnego żytniego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g nasion amarantusa 250 g ciepłej wody 2/3 łyżki soli 1 łyżka oliwy 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. Nasiona amarantusa zmielić przy pomocy blendera (można użyć też gotowej mąki z amarantusa). W osobnej misce połączyć mąkę, pestki(...)dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
Kremowa zupa marchewkowa 162

bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika   (u mnie Skworcu ) 50 g  pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około(...)zupę gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia. Zupę nalewamy do talerzy. Wsypujemy ziarna. Smacznego

Smak mojego domu
Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 206

brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 350 g aktywnego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g mąki gryczanej(...)łyżki soli 2-3 łyżki pestek dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka oliwy 300 g ciepłej wody Zakwas umieścić w misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto

FitKot
Cynamonowa granola z jarzębiną 150

sojowych 65 g płatków ryżowych 175 g drobnych płatków owsianych 50 g grubych płatków owsianych 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 100 g orzechów laskowych 30 g ziaren słonecznika 20 g nasion chia 30 g złotego siemienia lnianego 150 ml soku jabłkowego 85 ml syropu z agawy 50 ml oleju 60 g suszonej jarzębiny 60 g rodzynek Wszystkie rodzaje(...)płatków,cynamon, sól, orzechy, słonecznik, chia i siemię lniane wymieszać. W drugiej misce połączyć sok jabłkowy, syrop z agawy oraz olej. Wlać płynne składniki do suchych, dobrze wymieszać. Płatki równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. przez 30-35 minut, 2-3 razy mieszając w trakcie pieczenia. Dodać jarzębinę i rodzynki, zostawić do ostudzenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 180

pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny 4 łyżki kremu czekoladowego bądź dowolnego dżemu 3 łyżki margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy(...)wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko formując kulkę. Gotową kulkę

mecooks
Krem z pieczonych buraków 136

wędzonym tofu i fasolą jest bardzo pożywny. Potrzebujemy: 5 dużych buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki chrzanu szczyptę cynamonu ugotowaną fasolę ziarna słonecznika wędzone tofu lub wędzony ser (wtedy nie będzie wegański tylko wegetariański) kilka świeżych listków oregano i kwiatów szczypiorku do dekoracji (można pominąć) sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny. Buraki nakłuwamy widelcem(...)dorzucamy do płynu. Blendujemy, dodajemy sok z cytryny i chrzan oraz mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Podajemy z odsmażoną fasolą, tofu lub serem i ziarnami słonecznika. Jeśli dodacie za dużo chrzanu, można to łagodzić wlewając więcej mleczka kokosowego. Krem robi się bardzo szybko i mimo pozornie niedużej ilości składników jest fantastyczny w smaku i pełen aromatu. Smacznego

ladykitchen
Sałatka z kaszą pęczak i warzywami (350 kcal) 190

jako lunch do pracy. Jeśli sałatkę podzielimy na dwie duże porcje, to każda będzie miała 350 kcal. Składniki: 100 g kaszy pęczak szklanka bobu mała cukinia cebula czerwona garść słonecznika łyżka soku z cytryny ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni lub grillujemy. Bób gotujemy(...)osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, słonecznik prażymy na suchej patelni. Sok z cytryny, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy ze sobą. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 208

łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1,5 l bulionu 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 2 ząbki czosnku 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przetrzeć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać kmin(...)Dodać różyczki kalafiora podzielone na mniejsze części, zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, czosnek, słonecznik i sezam. Prażyć około 1 minuty, aż nasiona nabiorą ładnego koloru. Przełożyć do miseczki. Zupę zmiksować na gładki krem z dodatkiem śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron z pesto brokułowo-pietruszkowym i łososiem 228

ugotować makaron i obiad gotowy. Składniki: ok 200 g ulubionego makaronu 200 g wędzonego łososia ser wędzony Pesto spory pęczek pietruszki brokuł 2 ząbki czosnku ok 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy 3 łyżki wody Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni

e-PrzepisyKulinarne
OMLECIKI BROKUŁOWE 148

Składniki: 1/2 średniej wielkości brokuła 3 jajka 100 g sera żółtego pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego pęczek koperku garść ziaren słonecznika sól, pieprz Wykonanie: Brokuła myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku, aż będzie miękki. Odcedzamy go z wody, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych(...)drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 min. Sos: Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek, jogurt grecki i garść ziaren słonecznika. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min. Sos przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą i pieprzem. Gotowe omleciki wykładamy na talerz i polewamy je sosem koperkowym. Rada: Zamiast sera żółtego można

Kuchnia MagdaLeny
Kakaowo-orzechowe trufle jaglane 185

szkl. wody  szczypta soli 20 szt daktyli 6 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki likieru pomarańczowego 40% 4 łyżki prażonych nasion słonecznika do obtoczenia: kakao Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały(...)płyn. Daktyle przepłukać w ciepłej wodzie,posiekać i dodać do ciepłej kaszy. Zmiksować blenderem na papkę,dodać orzechy,miód ,likier i nasiona słonecznika. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć każdą w kakao. Schłodzić w lodówce. Z tej porcji wychodzi 45 sztuk trufli

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad 236

posiekane jajka, z pokrojonym w kostkę awokado i rzodkiewką z sosem na bazie majonezu, jogurtu greckiego i musztardy i już mamy pyszne śniadanie. Dodatek prażonych ziaren dyni i słonecznika dodają jej chrupkości, a kolendry aromatu, bardzo lubię takie dodatki. Polecam także na kanapki do pracy, sprawdza się świetnie, zapraszam! Scroll down for English Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką(...)pokrojone w kostkę 4 dymki drobno posiekane wraz z zielonym częściami 4 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę 3 łyżki uprażonych na suchej patelni nasion dyni i słonecznika 3 łyżki drobno posiekanej kolendry liście sałaty, opcjonalnie Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i dopraw solą i pieprzem. Dodaj w posiekane jaja, awokado, dymkę, rzodkiewki, nasiona dyni

karmelowy

Proponowane wyszukiwania