Dania z makaronem to standard w wielu restauracjach, mimo że nie są wykwintne to jednak takie choćby fusilli z kozim serem i polędwiczką z kurczaka można
Kuchnia PROzdrowotnaWprost z polskich jezior prezentuje się dziś pyszny szczupak pieczony w całości. Trochę nieśmiało ale małymi krokami pojawiają się rybne sklepy i stoiska dające nam możliwość
Kuchnia PROzdrowotnaWszyscy wiemy jak wygląda nasza współczesna tendencja do narzekania, wymyślamy coraz to więcej przyczyn przez które czujemy się gorzej. Większość z tych przyczyn to powiedzenia typu
Kuchnia PROzdrowotnaSzczypiorek w pewnym stopniu może kojarzyć się ze zbliżającymi się świętami Wielkanocy, ale też jest wspaniałym dodatkiem który jest dostępny cały rok. W dzisiejszej sałatce zagra
Kuchnia PROzdrowotnaW Polsce do ryb wciąż podchodzimy z rezerwą jedząc za to na potęgę wieprzowinę i kurczaki. To bardzo niepokojący trend który należy jak najszybciej przerwać by
Kuchnia PROzdrowotnaWracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności(...)kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas niespodziewanych wizyt. Wystarczy, że po upieczeniu zapakujesz ciasteczka w ładny papier - masz pyszny i, co najważniejsze, zdrowy podarunek dla gospodarzy. Składniki na 36 ciasteczek: 3 szkl. górskich płatków owsianych ½ szkl. migdałów 1 dojrzały banan 1 szkl. pasty daktylowej lub 1/3 szkl. syropu kolonowego (lub innego płynnego słodziła
Roślinna - blog wegańskibakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy wybór na nietłusty tłusty czwartek. Składniki (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne(...)mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papilotkami
Roślinna - blog wegańskiróżowego) wywodzącej się z kuchni indyjskiej. Jest to specjalny rodzaj soli przyprawowej, charakteryzującej się intensywnym jajecznym zapachem - to dzięki zawartości siarczku sodu. Bez problemu kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Jest nieco droższa od zwykłej soli, jednak jej intensywny smak sprawia, że stosuje się ją w niewielkich ilościach, tak więc opakowanie wystarczy Ci na bardzo(...)długi czas. Bardzo fajna alternatywa dla niezbyt zdrowych dla nas jajek. Poniżej podaję moją pierwszą wariację na temat pasty „jajecznej”, ale z pewnością nie ostatnią. Składniki: ½ szkl. ciecierzycy 1 pęczek cebulki dymki 250 g pieczarek łyżka płatków drożdżowych ½ szkl. sojowej lub owsianej śmietanki (możesz zastąpić roślinnym mlekiem) sól kala namak do smaku (dla mnie wystarczyło ½ łyżeczki) pieprz odrobina
Roślinna - blog wegańskiW tej sałatce pogodzimy wszystko co potrzebne by zjeść wartościowy kolacyjny posiłek. Chia i wyraziste kiełki rzodkiewki w połączeniu ze słodką żurawiną, aromatycznym brie z zielonym
Kuchnia PROzdrowotnazdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i upiec. Świetne jako zdrowa przekąska nie tylko dla dorosłych, ale także dzieci. Ciasteczka idealne dla osób na diecie. Polecam! (Na podstawie przepisu Kingi Paruzel). Ze względu na to, iż ciasteczka są bez mąki
Moja DelicjaZiemniaki te pochodzą z Szwecji gdzie ponad 200 lat temu podano je w szwedzkiej restauracji Hasselbacken, bardzo szybko zyskały popularność również w innych krajach, gdzie do
zdrowa vege kuchniaW pewnym czasopiśmie kulinarnym przeczytałam, że vegeburgery przechodzą już do lamusa, że wszystkim się już przejadły, w ogóle się z tym nie zgadzam , uważam że
zdrowa vege kuchniaJak już wcześniej wspominałam, uważam że vegeburgery nigdy nie wyjdą z mody, więc postanowiłam zaprezentować kolejną wersję, która pochodzi z książki ,, The best veggie burgers on
zdrowa vege kuchniaRoślinny nabiał jest doskonałą alternatywą dla tych którzy nie chcą lub nie mogą pić mleka krowiego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X
zdrowa vege kuchnia