zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:90/734)

Dieta śródziemnomorska - zasady diety 253

informację na temat częstotliwości spożycia oraz wzajemnej relacji poszczególnych grup produktów: produkty u podstawy piramidy spożywamy najczęściej, produkty u jej wierzchołka – najrzadziej. Piramida żywieniowa diety śródziemnomorskiej przeznaczona jest dla zdrowych osób dorosłych. Grupy osób o szczególnych potrzebach żywieniowych (dzieci, kobiety w ciąży itd.) powinny modyfikować zalecenia w niej zawarte pod okiem lekarza. Jeszcze raz przyjrzyjmy się Piramidzie diety śródziemnomorskiej(...)roślinne stanowiły podstawę ich pożywienia (pożywiali się nawet dziko rosnącą zieleniną w potrawie o nazwie horta). Okazało się zatem, że zwyczaje żywieniowe zrodzone z biedy zapewniły Grekom długie i zdrowe życie. Produkty zbożowe Większość wybieranych produktów zbożowych powinna być pełnoziarnista i w jak najmniej przetworzonej formie. Zalecane są szczególnie pełnoziarnisty chleb oraz kasze. Grecy jedzą bardzo dużo chleba

Chilli Czosnek i Oliwa
Clafoutis w dwóch wersjach: gryczanej i owsianej 186

Ten deser kojarzył mi się (do tej pory) z czymś bardzo skomplikowanym i wyrafinowanym. Więc się nie brałam za niego, bo nie lubię sobie komplikować takich

Zdrowa Kuchnia Sowy
Dietetyczne ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi 206

Zdrowe żywienie ostatnio jest bardzo na topie. Otręby, płatki owsiane, zarodki pszenne, to zdecydowanie tematy numer jeden. Kiedy Moim  M. również zawładnęła mania dietowaniaJ,postanowiłam (a raczej nie miałam wyjścia) podążyć za trendem. Jeśli chodzi o płatki owsiane, to już dawno stosowałam je w kuchni, i jestem pod wrażeniem jakie cuda można z nich wyczarować. Jednak(...)zarodkach pszennych i postanowiłam wykombinować z nich coś dobrego i zdrowego.  Na początku nie było weny, ale w końcu spojrzałam na opakowanie i problem się rozwiązał. Przepis na placek pochodzi właśnie z opakowania zarodków pszennych. Nieco go jednak zmodyfikowałam. Ciasto wyszło po prostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie

Mania Gotowania
Crumble bez glutenu z jagodami i brzoskwinią 161

Miałam jakiś czas temu tzw. fazę na zapiekane owoce posypywane różnościami: migdałami, poppingiem amarantusowym lub jaglanym, kaszką owsianą, siemieniem lnianym itp. Robiłam je bardzo często.Czytaj

Zdrowa Kuchnia Sowy
Hummus w dwóch wersjach - z pieczonym burakiem i bazylią 214

Przy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami.  Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Małosolne 203

Ogórki każdy przecież umie zakisić. Tak stwierdziła moja mama, gdy na pytanie po co robię zdjęcia ogórkom powiedziałam, że oczywiście na blog. Czy każdy? No nie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser z awokado i deser z mascarpone 297

Kilka dni temu zrobiłam do naleśników krem z mascarpone i malinami - był pyszny. Jak zakupiłam jagody, to zaraz pomyślałam o podobnym połączeniu z mascarpone, ale w

Zdrowa Kuchnia Sowy
Omlet z mąką migdałową, malinami i mascarpone 316

Maliny to jedne z moich najbardziej ulubionych owoców, bardziej lubię chyba tylko banany (ubolewam, że banany nie są naszym całosezonowym lokalnym owocem). Jak się pojawiają maliny

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa zielona z serem 210

Oj, teraz już bardzo wyraźne widzę zmiany, jakie zachodzą w moim jadłospisie! Zaczęło się od ciepłych śniadań, a teraz doszły zupy!!! Dla mnie do tej pory

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowa chałwa, czyli cud, miód! I orzeszki też:) 273

Pasta słonecznikowa tak mi zasmakowała, że postanowiłam już dłużej nie zwlekać i zrobić w końcu domową chałwę, na którą to sezam zakupiłam zaraz po znalezieniu tego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ryż na słodko i pysznie:) 305

Dawno, bardzo dawno nie jadłam ryżu. Kiedyś był czas, że robiłam sobie słodki ryż z dodatkiem owoców na obiad.  Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Z cyklu: kiełki na ciepło - dzisiaj jajecznica! 172

Jak już wspomniałam przy okazji postu o kiełkowaniu, do tej pory kiełki spożywałam na surowo, dodając je do kanapek czy surówek.  Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pyszna pasta z awokado i suszonymi pomidorami 231

Kupiłam awokado z myślą o wykorzystaniu go do przepisu z nadziewanymi jego połówkami. Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasta warzywna z masłem orzechowym - smakowite połączenie:) 245

Dawno nie robiłam pasty do chleba, więc jak przy którymś  z rzędu przeglądaniu mojej ulubionej książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" natrafiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 203

Było tak: dwa dni wcześniej kupiłam  buraki i zrobiłam przekąskę z pieczonych w piekarniku plastrów buraka posypanych po wyjęciu serem solankowym. Po tym daniu  został mi

Zdrowa Kuchnia Sowy