zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:145/734)

"Sernik" kokosowy z musem mango na spodzie orzechowo-daktylowym.Pysznei bardzo zdrowe ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia. 202

Przepyszny i bardzo zdrowy deser. Orzechowo-daktylowy słodki spód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się  nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik

Pora na pora i pomidora
Smalec (czysty) 217

potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny(...)umiar w używaniu smalcu , chyba że masz dostęp do słoniny od „szczęśliwych” i urozmaicenie żywionych świń, które widziały niebo i łąkę. Choć w zdecydowanej większości zawiera on zdrowe tłuszcze, to niestety ma też trochę tłuszczów omega-6 i duża ilość smalcu w diecie powiększy jeszcze bardziej nierównowagę pomiędzy tłuszczami omega-3 i omega-6 . Smalec jest

PaleoSMAK
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 160

Zjednoczone i Chiny (oba te kraje mają udział 38-40% w całkowitej produkcji soli na świecie), Włochy, Francja, Portugalia, Indie, Hiszpania, Chorwacja, Rosja, Arabia Saudyjska, Uzbekistan, Azerbejdżan i Tunezja. ZDROWA SÓL CZY ZDROWIEJ BEZ SOLI? Bez soli wszystko smakuje i pachnie inaczej, to wiemy. A bez samego sodu nie byłoby życia. Sód reguluje ilość płynów w organizmie – obok potasu(...)kolorze od brązowo-różowego do ciemno fioletowego. Weganie używają jej do imitacji smaku jaj (posolone nią tofu zaczyna smakować jak jajko na twardo). Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością eko i bio.   Sól morska w płatkach – np. angielska Maldon – to organiczna sól morska pozyskiwana całkowicie ręcznie. Płatki tej soli są miękkie, bardzo charakterystyczne. Jest mocno słona

Karo in the Kitchen
Nalewka z dzikiej róży 152

dodatkiem wanilii i miodu jest bardzo smaczna i zdrowa, zachwyca wszystkich swoim smakiem i kolorem. Składniki: 1 kilogram dzikiej róży 300 gram cukru 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wódki 2 laski wanilii 200 gram miodu prawdziwego Sposób przygotowania: Owoce dzikiej róży przebieramy, owoce muszą być zdrowe, wkładamy na 48 godzin do zamrażalnika. Owoce dokładnie myjemy

Bajeczna Kuchnia
SŁODKA KAMPANIA DR GERARD 126

Posiada 3 zakłady produkcyjne,ponad 200 ciasteczek na słodko,na słono oraz fit czyli dla każdego coś dobrego.Jednak co najważniejsze....ciasteczka wypiekane są z użyciem zdrowych tłuszczy tzw beztransowych.Dlaczego to są tłuszcze zdrowe? Spożywając je w rozsądnych ilościach wspomagają pracę naszego układu nerwowego oraz całego układu krążenia.Atutem tych tłuszczy jest również niska zawartość izomerów trans,które

Niespełnione zdolności kulinarne
Szpinakowe tagliatelle 143

Smak, do którego chętnie się powraca. Prostota przygotowania jest tak duża, że gdy czasu na gotowanie brak, pomysł nasuwa się sam - szpinakowe tagliatelle! Smacznie, zdrowo i szybko. Kompozycja idealna, choć połączenie dość oczywiste - szpinak, czosnek, kurczak, makaron tagliatelle i jogurt naturalny. Kilka prostych przypraw i danie gotowe. Za każdym razem odkrywam te smaki na nowo! Nigdy się nie nudzą! ;) Szpinakowe

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Makaron żytni pełnoziarnisty z sosem pomidorowym 141

Proponuję wszystkim bardzo szybkie i zdrowe danie, a jednocześnie "do syta" i bez wyrzeczeń. Makaron żytni pełnoziarnisty to zdrowa alternatywa dla klasycznego makaronu: cechuje się innym smakiem-lekko orzechowym- i wartościowszym składem. Różnica wynika z dwóch rzeczy: jest to makaron żytni, a nie pszenny, a po drugie jest to makaron pełnoziarnisty, czyli razowy, z mąki żytniej razowej

Z Kuchni Do Kuchni
Nowa odsłona kurczaka - pikantne garam masala 146

środka" papryki kroimy wzdłuż na paski.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Myślę, że czas na gotowanie :) Do nagrzanej patelni (garnka) dodajemy olej - polecam olej kokosowy, jest zdrowy i pyszny (prócz kulinariów ma milion innych zastosowań, ale o tym później).  Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę z niewielką ilością cukru - nada jej złocisty kolor, a następnie dodajemy paprykę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 144

gotuję 30 minut. W międzyczasie ugotowane warzywa (marchewki, pietruszki) blenduję i dorzucam do gotującej się zupy, a mięso obieram z kości i mrożę, by wykorzystać w późniejszym czasie. Jak zdrowo zabielić zupę? Bardzo nie lubię zabielania zupy śmietaną, jest dla mnie za ciężka. Zdecydowanie bardziej wolę jogurt naturalny - jest on obowiązkowym elementem mojej kuchni ;) Przy takim sposobie zabielania zupy konieczne

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bogracz gulasz 211

zazwyczaj proste w przygotowaniu. Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepyszny bogracz - z duża ilością mięsa, ziemniaków, czerwonej fasoli, pomidorów, papryki i czosnku - w sam raz na jesienną aurę. Po prostu - zdrowy, pożywny i smakowity obiad! Przekonajcie się ;) Bogracz gulasz  Nie wiem czy to danie jest typowym bograczem gulaszem, ale takie nazewnictwo przyjęło się w moim domu, więc niech tak zostanie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Menu dla diabetyka - podejmij listopadowe wyzwanie! 145

jestem zaangażowana w akcję "Menu dla diabetyka", której celem jest pomoc osobom z cukrzycą przygotowywać smakowite i proste dania zgodne z wytycznymi diety cukrzycowej, tak aby było nie tylko zdrowo, ale także pysznie! Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Zachęcam także Was do podjęcia wyzwania “Menu dla diabetyka” - czyli gotowania, ale i jedzenia zgodnie z dietą cukrzycową! Od dziś(...)masła, smalcu, boczku Zachęcam także do zajrzenia na stronę www.menudiabetyka.pl - znajdziecie tam całe kompendium wiedzy na temat diety cukrzycowej, które ułatwi Wam zadanie;) Najprościej rzecz ujmując – ma być lekko, zdrowo no i pysznie! Na koniec akcji przepisy zostaną poddane ocenie dietetyczki - Agnieszki Ślusarczyk oraz Davida Gaboriaud - ambasadora akcji. Trzy przepisy, które najlepiej spełnią wytyczne diety cukrzycowej oraz wydadzą nam się

Kulinarne Inspiracje
Zdrowy deser z mango, jogurtu i macerowanych malin 153

cukru pudru), polane sokiem wyciśniętym z pomarańczy i wymieszane ze skórką startą z pomarańczy, do tego kilka listków bazylii, tworzą pyszną kombinację. Polecam wszystkim łasuchom, dbającym o linię. Deser zdrowy, świetny również dla dzieci. Składniki deseru: (3 porcje) 1 dojrzałe mango 1 duży jogurt naturalny gęsty, bez cukru (ok. 400 ml) 100 g świeżych malin kilka listków bazylii skórka starta(...)jogurtu naturalnego. Na górze ułożyć macerowane maliny (bez soku). Posypać odrobiną ksylitolu. Schować deser do lodówki na kilka godzin (schłodzony smakuje lepiej). Przed podaniem udekorować listkiem bazylii. The post Zdrowy deser z mango, jogurtu i macerowanych malin appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Rogrzewająca zupa z zielonej soczewicy 154

ryżu czy ziemniaków sprawdzi się świetnie (szczególnie w zupach). Wzbogacamy wtedy posiłek w spore ilości miedzi, wapnia, fosforu czy manganu . Dodatkowo w komosie znajdziemy bardzo silne antyoksydanty i zdrowe kwasy(...)tłuszczowe. I co pewnie zainteresuje część z Was - nie ma w niej glutenu. Jeśli chodzi o dostępność, to jest z tym coraz lepiej - szukajcie nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach. Składniki (3 porcje): Zupa: 200 g soczewicy zielonej (1 szklanka) 0,7-1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminku

Powiedz dietom nie
Domowa granola 143

albo z jogurtem i owocami. Czy zastanawialiście się czasami nad tymi "zdrowymi" produktami, które znajdują się na sklepowych ladach? Niestety wszelkie płatki kukurydziane oraz granole są produktami przetworzonymi. Przygotowywane w bardzo wysokich temperaturach, są wysoko rakotwórcze. Domowa granola daje nam pewność, że to co jemy jest 100% zdrowe. Sami możecie modyfikować ten przepis i dorzucać swoje ulubione

Kuchnia Pani Wiosny