Biala rzodkiew to nieslychanie wdzieczne warzywo w kuchni.Bardzo smaczna i cudnie wyglada.W ekspresowym tempie mozna przygotowac z niej zdrowa przystawke do drugiego dania.Idealna na wiosenna surowke-soczysta ,orzezwiajaca i lagodna w smaku.W niczym nie przypomina smaku czarnej rzepy.Ma takze spora przewage nad rzodkiewkami,bo do tygodnia zachowa jedrnosc przechowywana w lodowce.Rzodkiew biala (Raphanus L.) wystepuje w wielu odmianach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Swieta Wielkanocne zgodnie z tradycja katolicka poprzedza obowiazkowo Wielki Post.Nie moze w tym czasie zabraknac oczywiscie sledzi.Przepisow na potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kazdym sklepie ze zdrowa zywnoscia dostaniemy orkisz i produkty na bazie orkiszu.Jest tego niemalo.Orkisz stal sie modny,a wybor produktow jest ogromny. Jest to idealny produkt dla tych,ktorym lezy na sercu wlasne zdrowie i zdrowie najblizszych.Wprowadzenie go do diety ma same plusy nie nie jest trudne,bo orkisz ma cudowny slodkawo-orzechowy smak.CO TO JEST ORKISZ ? EKOLOGICZNA
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdeaktualizowl.Sernik ma cudownie aksamitna konsystencje ,no i co tu duzo mowic zamiana ta nie jest bez wplywu na nasze zdrowie.Tlusta smietanka podnoszaca poziom cholesterolu zostala podmieniona tlustym,ale bardzo zdrowym mlekiem kokosowym.Same korzysci i dla zdrowia i podniebienia.Sami sprobujcie.Ten przepis Was nie zawiedzie.Spod sernika:4 sucharki pelnoziarniste100 g mielonych orzechow laskowych lub migdalow2 lyzki oleju sezamowego (moze byc maslo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krwawieniom z dziasel),opoznia rozwoj miazdzycyprzyspiesza gojenie sie ran,a to zasluga obecnosci wiaminy C,w ktora ofituje cytryna.Jest niezbedna w utrzymaniu skory w dobrej kondycji,ale rowniez zdrowych kosci,chrzastek i zebow. Przygotowanie domowej lemoniady z cytryna i mieta jest banalne.To naprawde nic odkrywczego ,a warto sie skusic.1 litr wody mineralnej gazowanej lub bez gazu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia,jeszcze cieple sa tak chrupiace,ze wciagaja i nie mozna przestac jesc.Upieklam je w foremce 23x30 cm (moze byc mniejsza).Skladniki:300 g platkow owsianych130 g maki orkiszowej1 lyzeczka domowego cukru waniliowego1/2
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzywo.Grillowana jest smacznym dodatkiem do mies.Moze byc takze podana jako salatka,przystawka lub sama stanowic odrebne danie np. z grzanka lub sosem.Niezwykle prosta do przygotowania,bardzo smaczna,a jaka zdrowa,same zalety.Maslana cukinia z dzisiejszego przepisu, z lekko chrupiacymi piniami smakuje wybornie.Gdy ja zgrillujesz i posypiesz tylko sola bedzie rownie znakomita.Skladniki:2 cukinie2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Burak lisciowy,jak wszystkie warzywa,ktorych liscie stanowia czesci jadalne sa elementem zdrowej diety.Zawieraja cenne dla zdrowia skladniki mineralne,maja dzialanie alkalizujace,ponadto dostarczaja spore ilosci karotenu.Burak lisciowy (Beta vulgaris L.) inaczej zwany bocwina,mangold,kapusta rzymska lub burakiem szpinakowym jest malo w Polsce popularny,w handlu praktycznie nieosiagalny.Znaja go jednak i to bardzo dobrze dzialkowicze.Burak lisciowy wystepuje bowiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polskiej kuchni.Zachwycaja wyrazistym ,bardzo delikatnym smakiem.Nigdy nie sa robaczywe i sa stosunkowo trwale oraz bardzo latwo je znalezc w lesnej sciolce dzieki zywej,pomaranczowej barwie.Wszystkie grzyby sa doskonalym uzupelnieniem zdrowej ,zbilansowanej diety.Zawieraja niewielkie ilosci ,ale za to cennych dla naszego zdrowia mineralow i mikroelementow.Kurka jest rekordzistka w zawartosci witaminy B1,bo ilosc ta jest porownywalna z iloscia wystepujaca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!glosze przewage cukinii nad ogorkami i to wcale nie dlatego ,ze nie mam dostepu do ogorkow.Szczegolnie zielona skorka cukinii to kopalnia :luteiny i zeaksantyny,ktore stoja na strazy naszych zdrowych oczu.Nalezy pamietac,by cukinie jesc zawsze z zielona skorka.Gdy skora jest twarda to najczesciej cala cukinia nadaje sie juz tylko na kompost.Dla urozmaicenia i na probe dodalam do kazdego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wczesniej niz zwykle mozna bylo kupic cudowne,zolciutkie kolby kukurydzy.Gotowana kukurydza to szybka,smaczna i bardzo zdrowa przekaska.Latem ,gdy na dworze goraco i apetyt slabnie warto podac wtedy cos lekkiego i szybkiego do zrobienia.Co prawda gorace dni lata juz za nami.ale sezon na kukurydze w pelni.Mlodziutka,gotowana kolba kukurydzy z maselkiem z odrobina soli ,to jest wlasnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mamy juz dostepu do jagod lesnych ale w zastepstwie sprawdzi sie doskonale borowka amerykanska.Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej lesna krewniaczka.za to rownie smaczna,tak samo zdrowa i prostsza w obsludze.Nie ma potrzeby mieszania borowek z maka.Po raz pierwszy robilam ciasto drozdzowe na maslance.Jest doskonale,bardzo plastyczne,naprawde godne polecenia.Na drozdzowki jest zawsze dobra pora.Poza tym to najzdrowszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!właściwie sam cukier !!!,a poza tym godzinne suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty jednak kusza,a i pomaszkiecić od czasu do czasu to nic złego.Jak juz niezdrowo,to na całego.Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel,chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie,ale tak pyszny,ze od torciku nie da się oderwac.Kto raz skosztował kremu russel
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razy w tygodniu.Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach,a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość.Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy,w dzisiejszym chlebku zastąpiła ją marchewka.Lekkostrawna i zdrowa.Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi słodyczy,także pieczywo z jej dodatkiem świetnie smakuje również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -dynia. Zdrowa,pyszna,niskokaloryczna.Każdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!