Podczas jej gotowania można dodać szczyptę cynamonu, który zniweluje zbyt intensywny smak i zapach. Proponuję dziś zapiekankę z tą małą kapustką. Tak jak wspomniałam wyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki. Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora. Ziemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą
potrawyregionalnejesienią i zimą, gdy organizm domaga się czegoś sycącego i rozgrzewającego. Wtedy zapiekanka ziemniaczana zawsze przychodzi z pomocą. Z wędzonym łososiem, beszamelem, musztardą i oscypkiem, które komponują się ze sobą wyśmienicie. Danie jest łatwe do zrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ok. 120 g łososia wędzonego na gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki(...)dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje doprawiamy pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki. Następnie to samo robimy z musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki oscypka i posypujemy go pieprzem. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogobiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej. Składniki: 850g ziemniaków 1/2 szklanka mleka 1 łyżka masła 500g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 450g mięsa mielonego z łopatki 100ml bulionu drobiowego 100g śmietany 180% 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kminku olej sól pieprz Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać, ugotować(...)lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mleko, masło, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kiszoną kapustę pokroić, dodać kminek, podsmażyć na oleju i doprawić solą i pieprzem. 3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem
Szalona Kuchnia EwelinyMoja rodzinka bardzo lubi zapiekanki więc bardzo chętnie je przygotowuję. Tym razem znajoma zapiekanka z brukselką ale w wydaniu z domowym, własnoręcznie uwędzonym boczkiem na bazie z pozostałymi z obiadu ziemniakami. Lubię wracać do tego przepisu :) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 cebule 200 g brukselki olej do smażenia ser żółty do posypania Sos beszamelowy
Kocham..lubię..gotuję..Zapraszam Was na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i warzywami. Szybka w przygotowaniu, bezproblemowa, bardzo smaczna. U mnie co prawda warstwa ziemniaków „straciła się” pod ilością pozostałych składników. Jeżeli rozłożycie plasterki ziemniaków w naczyniu i zostanie Wam ich więcej, proponuję rozłożyć je podwójną warstwą – jedne na drugich – będzie bardziej sycąco i bardziej ziemniaczano;) 4-6 większych ziemniaków
Smaki Na TalerzuZapiekanka wyszła bardzo smaczna, że wyjedliśmy wszystko do ostatniego ziemniaczka ;) Składniki na 3-4 osoby: 8-10 ziemniaków 250 - 300 gr pieczarek 2 jajka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska ) ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę sól, pieprz, natka pietruszki
Gotowanie...to proste !więcej sosu. Do mięsa użyłam sosu słodkokwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu . Musakę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :) Składniki : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych ziemniaków 500 ml sosu słodko kwaśnego lub pomidorowego 1 łyżka oregano Skworcu 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu sól, pieprz
Sama słodycz i szczypta chiliProsta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Składniki: Na tortownicę o śr. 24 cm 10 dużych ziemniaków 6 dużych cebul 30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej 30 dkg sera żółtego w kawałku 5 łyżek cebulki zapiekanej sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna 1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy
Kuchnia w czekoladziePolskiej kuchni. Osobiście najbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami. Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki 1 mały seler 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób
Kuchenne aromatyczego nie znam, bo nie wiem tak do końca jak to się zachowa. Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę.Czego użyję:-pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona
BaRepassmażenia 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 5 dkg żółtego sera sól, pieprz, majeranek, papryka mielona- słodka i ostra *** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i tłuczemy. Dodajemy masło, mleko i ewentualnie dosalamy do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę i mieszamy z ziemniakami *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę(...)jeszcze do smaku *** *** Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na mięso wykładamy warstwę z ziemniaków *** *** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia *** *** Ziemniaki powinny się ładnie zrumienić z wierzchu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ
Blog z ApetytemLiterackiej z resztek jedzenia, wykonuje się nowe dania pierwszej klasy;-) A jak! Dziś proponuję zapiekankę, która będzie smakować nawet mięsożercom, i która jak wszystkie dania na tym blogu, będzie banalnie prosta! Składniki na średniej wielkości naczynie żaroodporne: ok 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 por (jasno zielona i biała część) 2 ząbki czosnku ok 20 dkg sera (startego(...)przeciśniętym przez praskę. 2. Ziemniaki pokroić na centymetrowe plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą porów z czosnkiem, startych serów, odrobiny pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 3. Warstwy powtarzać, aż do zużycia wszystkich składników, kończąc warstwą sera na wierzchu. 4. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki. 5. Zapiekać
Restauracyjka Literackaprzygotowywać dania z patelni np. takie jak risotto <--klik czy spaghetti <--klik :) Jak widać zapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :) Składniki na 3-4 osoby: 5-6 ziemniaków 1/2 drzewka brokułowego 1/2 drzewka kalafiora duża garść fasolki szparagowej żółtej lub zielonej kulka mozzarelli oliwa z oliwek(...)minut a następnie dodajemy do niej dorzucamy umyte różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie odcedzamy. 3. Foremkę natłuszczamy masłem i wykładamy dno plasterkami ziemniaków na nie wykładamy (posypujemy) połową, pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową. Następnie dajemy część brokuła i część kalafiora. Skrapiamy oliwą obsypujemy całość koperkiem. Następnie wykładamy drugą warstwę, tak samo jak poprzednią skrapiamy
Gotowanie...to proste !Zapiekanka mac and cheese, nuggetsy, pałki w chrupiącej panierce, burgery, pizza, fish and chips, do tego frytki z ziemniaków, marchewki, pietruszki i batata – sześć domowych fast foodów, bez smażenia, prosto z piekarnika. Wasze dzieci pokochają te dania, a Wy nie zdążycie się zmęczyć przygotwując je! Tydzień temu zaproponowaliśmy Wam menu dla rodziców, dzisiaj mamy dla Was zestaw dań atrakcyjnych(...)choć przygotowanych bez smażenia w głębokim tłuszczu, w zasadzie to bez tłuszczu, bo wszystkie zostały upieczone w piekarniku. Menu na cały tydzień wygląda tak: Pobierz menu na tydzień Niedziela: Zapiekanka mac and cheese Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce
Niedzielny kucharz