można tę pracę rozłożyć na dwa dni. Wieczorem przygotować zapiekankę do zapieczenia, i następnego dnia zapiec i mamy gorący, pyszny obiad w 30 minut. Na wierzchu zapiekanki jest puree z ziemniaków i marchewki i można tu użyć resztek ziemniaków i marchewki z innego obiadu. Albo wogóle zrobić puree z innych warzyw (np dynia, seler czy kalafior). Normal(...)Ugotowane, gorące warzywa przełożyć oddzielnie do 2 miseczek. Do marchewki dodać łyżkę masła, połowę koperku, doprawić solą i pieprzem i rozgnieść na puree. To samo zrobić z ziemniakami. Puree rozłożyć na wierzchu zapiekanki,naprzemiennie w paski. Wierzch jeszcze przejechać widelcem żeby zrobić lekki bruzdy. Piec 30 minut w 180 stopniach. Podawać z sałatą
Smaczny zeszytZiemniaczane puree doskonale sprawdza się jako spód do klasycznej zapiekanki quiche. Możecie użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu, ale quiche z ziemniaków jest tak dobre, że ziemniaki warto ugotować specjalnie dla tego przepisu. Czas : 60 minut (jeśli masz ugotowane ziemniaki) Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 3-4 Quiche kojarzone jest zazwyczaj z Francją, ale korzenie ma niemieckie, dokładnie z Lotaryngii(...)potrzeba około pół kilograma ziemniaków (waga przed ugotowaniem), czyli jakieś 2 szklanki puree. Na potrzeby tego przepisu warto ugotować dzień wcześniej więcej ziemniaków i odłożyć część. Quiche możecie przechowywać w lodówce do czterech dni. Zapiekanka doskonale nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku może spędzić miesiąc. Quiche z ziemniaków to dobry pomysł na lekki obiad do pracy. Wystarczy dodać do niej
Niedzielny kucharzwcale nie trzeba mieć grilla, żeby robić w domu pyszne grillowe dania. Kaszanka z grilla bez grilla Dzisiaj mamy dla Was super prosty i bardzo smaczny przepis na zapiekankę z kaszanki, ziemniaków i cebuli. Autorem jest Nigel Slater , brytyjski smakosz, autor książek i programów kulinarnych, którego charakteryzuje umiłowanie do jedzenia i prostoty. Jeśli szukacie nieskomplikowanych dań poszukajcie przepisów Chrisa. Danie(...)Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 8 małych ziemniaków 4 cienkie kaszanki (400 g) 2 małe czerwone cebule 2 jajka (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 2 łyżki oregano Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj ziemniaki i pokrój w cienkie plastry – im cieńsze tym lepiej. Nie musisz obierać ziemniaków – ze skórką będą jeszcze smaczniejsze. Skrop je olejem, wymieszaj
Niedzielny kucharzryż. Również warzywa schowane w środku zapiekanki można do woli modyfikować i dostosować do własnych kubków smakowych :) Na moim blogu znajdziecie też inne zapiekankowe inspiracje jak zapiekanka warzywna z ziemniakami czy frittata z cukinii i marchewki . ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, KASZĄ JAGLANĄ I SEREM FETA Czas przygotowania 45 minut Z podanych składników przygotowałam dwie porcje Cukinia Pół
HealthyCreationschilli,solą i pieprzem. Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut. Po wyjęciu zapiekankę posypać listkami bazylii. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. zapiekanka warzywna z kiełbasą
O kuchni z uczuciemłatwe. Bardzo lubię taką rybę zapiekaną z warzywami, ziemniakami czy w samym sosie. Inne przepisy i pomysły na ryby znajdziecie w zakładce RYBY. Zapraszam również do zakładki ZAPIEKANKI. Składniki 6-7 średnich ziemniaków 700 g filetów rybnych (dałam pangę) 2 garście świeżego szpinaku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 1/2 szklanki wody sól pieprz(...)rzędy. Na koniec oprószyć całość solą. Pomidory z puszki zmiksować wraz ze śmietaną i wodą. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i wlać na zapiekankę. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ziemniaki będą miękkie. ryba zapiekana z ziemniakami
O kuchni z uczuciemZapiekanka Gyros z ziemniakami Całe drugie danie w jednym naczyniu, zamiast makaronu wykorzystałam ziemniaki, dodałam mięso z kurczaka, warzywa i obiadek w 40 minut gotowy. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 1 cebula · Sól · Olej do smażenia(...)łyżki ketchupu Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2. Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 3. Masę ziemniaczaną łączymy z przesmażoną cebulką, pokrojonymi w kostkę ogórkami
Kulinarna Chwilasię także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami, na przykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą lub z pieczarkami, albo podawać w formie zapiekanek z dodatkiem ziemniaków czy też makaronu. Mielone także idealnie sprawdzi się w zapiekankach. Właśnie w ten sposób jest często przygotowywane w kuchni śródziemnomorskiej. Zapiekamy je wtedy z bakłażanem, pomidorami
Kulinarne przygody Gatityzmiksowane sery, śmietanę, mleko, mąkę wymieszać rózgą i wylać na kalafior piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, podać zapiekankę lekko wystudzoną - zapiekanka z dodatkiem ziemniaków i kalafiora, marchewki jest idealną potrawą na smaczny obiad, kolację..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120 ml pełnego mleka 120 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone(...)czasu, aż ziemniaki i seler będą miękkie (sprawdź nożem na środku zapiekanki, jeśli warzywa będą twarde potrzymaj jeszcze kilka minut)*. Wyjmij zapiekankę z pieca i posyp serem. Włóż na kolejne 15 minut i zapiekaj, do momentu gdy góra zapiekanki nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje
Moja DelicjaZapiekankę często przyrządzam na różne uroczystości rodzinne, jest bardzo smaczna. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, moja rodzina uwielbia tą zapiekankę. Składniki: 6 plastrów schabu 1 kilogram ziemniaków 0,5 kilograma pieczarek 250 gram żółtego sera 1 cebula Ząbek czosnku 250 ml. bulionu warzywnego 250 ml. śmietany 18 % 40 gram mąki pszennej 40 gram masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa mielona Pół(...)zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy plastry podsmażonego schabu, układamy plastry ziemniaków, oprószamy sola, wykładamy podsmażone pieczarki, zalewamy sosem beszamelowym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Bajeczna Kuchniatakie na jeden kęs. Te pieczarki zrobiłam w zeszłym roku na Sylwestra i od razu stały się sukcesem. Można je jeść na ciepło i na zimno. Dla smakoszy ziemniaków polecam mini zapiekanki ziemniaczane. Piekę je w muffinkowej formie z resztek ugotowanych ziemniaków. Jest to też danie, które można przygotować wcześniej wstawić na noc do lodówki, a przed przyjęciem tylko zapiec
codojedzeniaMoussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki: 2 bakłażany 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów(...)Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i smażymy na dosyć mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek (im mniej oliwy tym lepiej, bo zapiekanka będzie za tłusta) przez 2 minuty z każdej strony. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy tak samo jak bakłażana. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło (na wolnym ogniu), dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Stopniowo
Oryginalny smakKasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka Kasza gryczana po gospodarsku to zapiekanka z kaszy i tłuczonych ziemniaków, z cebulą, skwarkami i jabłkiem. Słone składniki w połączeniu ze słodko-kwaśnym smakiem jabłka sprawiają, że danie jest smaczne, ale też oryginalne. Sprawdzi się jako pożywna kolacja. Potrawa pochodzi z okolic Lubaczowa i tradycyjnie podawana jest z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Moim zdaniem(...)pokrojonym boczkiem. Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się wieczorem (zawsze kilka ziemniaków zostawało z obiadu) i następnego dnia wstawiało do pieca chlebowego. Czasem taką ciepłą blaszkę z tą zapiekanką nosiłam w pole, gdzie Dziadek pracował z najętymi sąsiadami np. przy
Trzeci talerz