średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 400 g dyni, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki (najlepiej wielkości ziemniaków) 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 200 g sera brie, z usuniętą skórką w miarę możliwości i pokrojonego na małe kawałki 1/2 szklanki startego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie: Włącz piekarnik, ustaw(...)drugą połowę cebuli i brie, 1/3 parmezanu i tymiankiem i rozmarynem. Polej 1/3 śmietanki i ułóż ostatnią warstwę ziemniaka i dyni, posyp resztą parmezanu i polej resztą śmietanki. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i piecz przez 45 minut., po czym zdejmij folię i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa zmiękną, do ładnego zarumienienia. Smacznego! English version Pumpkin potato gratin
karmelowyMakarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bulionu lub wina czerwonego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz na wierzch 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill(...)gotować 8 - 10 godzin. Przygotować wierzch. wymieszać jajka, jogurt i pokruszoną fetę i gałkę muszkatołową. mieszaninę rozprowadzić na wierzchu zapiekanki. Wolnowar ponownie przykryć i gotować nadal na programie low (80 - 90 st C) 45 do 75 minut. Wyjąć misę z wolnowaru, zdjąć pokrywkę i na chwilę wstawić do piekarnika pod grill żeby
Stare GaryPrzepraszam, że na tak długo zaniedbałam mojego bloga, ale ostatni czas nie był dla mnie łatwy. Miło mi, że tu zaglądacie. Sporo się nagotowałam niestety na
Pieguskowa KuchniaPrzepis ten powstał sporo lat temu, tak dawno że już nie pamiętam dokładnie kiedy. Jak to często bywa sprawił to zwykły przypadek. Od
Smaki EwyUwielbiam szpinak w każdej postaci... Z racji tego, że o świeży szpinak już ciężko, w okresie jesiennym chętnie sięgam po szpinak mrożony. Jeżeli do szpinaku dodamy
Magiczna kuchnia DariiCottage pie to prawdziwy brytyjski klasyk. Północnoeuropejska odpowiedź na śródziemnomorską musakę. Godna odpowiedź! Ta wiejska zapiekanka składa się z dwóch warstw o kontrastowym charakterze - mocnej, zdecydowanej w smaku mielonej wołowiny z warzywami oraz delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę(...)czerwonego wina 300 ml bulionu 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka tymianku 1 liść laurowy oliwa 700 g ziemniaków 20 g masła 100 ml śmietanki 30% 100 g startego sera cheddar szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i pieprz Wykonanie: Podsmażyć wołowinę na oliwie do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone
zadanie-gotowaniemenu na ten tydzień, danie niesłychanie proste o smakowitości odwrotnie proporcjonalnej do poniesionego nakładu pracy. Piątek: Zapiekanka makaronowa camembertem Liczba składników: 5. Poziom trudności: bardzo łatwe. Efekt – porywający. Niecodzienna zapiekanka, przypominająca nieco żydowski kugel, prosta, ale efektowana. Przepisy na poszczególne dania będziemy zamieszczać codziennie rano. Jak gotowaliśmy Menu jest mocno mięsne, jednak pora roku jest taka, że trzeba solidnie się(...)mniej pracy przy gotowaniu. Nie było łatwo znaleźć takie przepisy, bo po wpisaniu do wyszukiwarki hasła „dania z 5 składników” natrafialiśmy na dość trywialne propozycje w stylu makaron z serem. Ostatecznie udało nam się zebrać niemało przepisów, z których wybraliśmy pięć. Potrawy na ten tydzień przygotowaliśmy w sobotni wieczór. Początkowo założenie było takie, że przygotujemy dwa-trzy dania, a resztę
Niedzielny kucharzTeż tak macie, że jak jest chory któryś z domowników to gotujecie jego ulubione potrawy? U mnie w domu tak własnie jest. Mój starszy syn od
Pieguskowa Kuchniaplanach na dziś miałam zapiekankę makaronową. Ale przypomniałam sobie wczorajszy wypiek chleba i papryk faszerowanych i odechciało mi się podwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :) Składniki (na 3 porcje): ok. 200-300 g makaronu mała cukinia (ok. 200 g) mała cebula zielona papryka chili suszone pomidory(...)kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Poddusić. Gdy cukinia zacznie zmieniać kolor na żółtawy, wlać ok. 200 ml wody i wrzucić suszone pomidory w kawałkach. Dodać rozdrobniony ser. Mieszać, aby się roztopił. Posiekać na drobno igiełki rozmarynowe. Wrzucić na patelnię razem z majerankiem (ewentualnie rozdrobnić listki). Masę doprawić do smaku solą. Ugotowany makaron odcedzić i dodać
Weekendy w domu i ogrodzieTaka jest moja wizja idealnej zapiekanki z kurczakiem, ponieważ nie jest sucha, a przede wszystkim pasuje do niej sos czosnkowy lub ketchup. Nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację oraz jako ciepły posiłek na imprezę czy przyjęcie. Potrzebujemy: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 brokuł pół opakowania makaronu penne 35-40 dkg sra żółtego do starcia kostkę rosołową(...)dokładnie mieszać, aby serki się rozpuściły nie pozostawiając grudek. Nie gotujemy. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy warstwy w następującej kolejności: makaron odrobina sera brokuły odrobina sera kurczak odrobina sera makron i tak aż do wyczerpania składników Następnie polewamy wszystko naszym sosem z serków. Wkładamy do średnio rozgrzanego piekarnika ok. 150 stopni
Kolejny blog o gotowaniuCoś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie
zielonacukinkaRozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Składniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach 3 ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem(...)patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły. Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy, dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę, na sam wierzch układamy plasterki sera i oprószamy estragonem. Zapiekamy przed 10-15 minut, podajemy na ciepło
Moja smaczna kuchniaTen przepis odkryłam w internecie na jakimś forum kulinarnym :).Jest to klasyczna pizza ale w innym wydaniu,z dodatkami które komponujemy według siebie. Twisterki smakują na
Mała w garnku mieszaNo i wystartował szparagowy sezon. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy zajadają się tym sezonowym warzywem. W większości preferujemy szparagi prosto z wody, polane masełkiem i
Jadło i czytadłoMinitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych
SMYKWKUCHNI