być wytrawnie..., jestem wdzięczną konsumentką każdego drożdżowego ciasta. Dzisiaj proste bułeczki z farszem pieczarkowym, taka namiastka niezapomnianych zapiekanek, bardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych. Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka
Kulinarne przygody Gatitykształt zapiekanki pochodzące z kuchni greckiej. Musaka Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw. Zwykle wybieram marchew, pieczarki, ziemniaki
mecooksczosnek przeciśnięty przez praskę – minuta smażenia wystarczy żeby stracił swoją surową ostrość. Tak naszykowane cebula i czosnek lądują w garnku z makaronem. Znowu łyżka oleju – smażymy na wysokim ogniu pieczarki – do zbrązowienia i odparowania wody. Wysmażone, tak jak wszystko, wrzucamy do garnka z makaronem. Do garnka ze wszystkim ścieramy sery – kruchy dojrzały cheddar, najlepiej ostry, mocny i wyraźny(...)można odgrzać go w piekarniku, uprzednio lekko spryskując wszystko wodą żeby nie podeschło. Odgrzewamy w 160⁰C. SKŁADNIKI ZAPIEKANKI 350g suchego makaronu Maccheroni ai ferri (ręcznie formowane rurki) 100g mrożonego zielonego groszku 100g bekonu w cienkich plastrach 100g szalotek 100g pieczarek 6 połówek suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka masła do wysmarowania
Karo in the Kitchenhistoryczna otoczka. Wszystko jest kwestią marketingu:) Dzisiaj pasta Alfredo żyje swoim życiem i niewiele ma wspólnego z prostym makaronem z miękkim parmezanem i masłem. Amerykanie przekształcili ją w zapiekankę z dużą ilością sosu śmietanowo-serowego, coś w rodzaju mac&cheese. Danie pyszne, ale mocno kaloryczne. Ostatnio modny zrobił się zdrowy Alfred, bez niepotrzebnych kalorii. I takie jest też nasze(...)muszkatołową (składniki możesz zmiksować robotem ręcznym). Krok 6 Nasmaruj oliwą naczynie do zapiekania. Przełóż do niego makaron, pieczarki, wlej sos i wymieszaj całość. Wyłóż na wierzch parawany na kawałki ser mozarella. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 10-15 minut, aż wierzch zapiekanki zbrązowieje. Artykuł Zdrowy Alfred, czyli pasta Alfredo inaczej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzhistoryczna otoczka. Wszystko jest kwestią marketingu:) Dzisiaj pasta Alfredo żyje swoim życiem i niewiele ma wspólnego z prostym makaronem z miękkim parmezanem i masłem. Amerykanie przekształcili ją w zapiekankę z dużą ilością sosu śmietanowo-serowego, coś w rodzaju mac&cheese. Danie pyszne, ale mocno kaloryczne. Ostatnio modny zrobił się zdrowy Alfred, bez niepotrzebnych kalorii. I takie jest też nasze(...)muszkatołową (składniki możesz zmiksować robotem ręcznym). Krok 6 Nasmaruj oliwą naczynie do zapiekania. Przełóż do niego makaron, pieczarki, wlej sos i wymieszaj całość. Wyłóż na wierzch parawany na kawałki ser mozarella. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 10-15 minut, aż wierzch zapiekanki zbrązowieje. Artykuł Piątek: Zdrowy Alfred, czyli pasta Alfredo inaczej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzBłyskawiczna zapiekanka z sosem Duńskim Pyszny sos duński w połączeniu z kurczakiem oraz warzywami. Sos można zrobić samemu, danie będzie wtedy jeszcze lepsze. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · Przyprawa Gyros · Sól · pieprz(...)Olej do smażenia · Cebula · 20 dag pieczarek · Papryka czerwona · 4 ogórki konserwowe · Kukurydza · Makaron Tortellini · Sos duński
Kulinarna Chwilaporcje: – 200 g makaronu razowego penne – 1 mały brokuł – 400 g piersi z indyka – garść posiekanych listków bazyli – 3 szalotki – 150 g pieczarek – 1 ząbek czosnku – 200 g śmietany 18% – 100 g szpinaku – 30 g pistacji – 30 g suszonych pomidorów – 100 g mozzarelli – sól i pieprz Przygotowanie(...)brokuła, oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj. Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem, indykiem i pieczarkami oraz śmietaną 18%. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posyp startą na grubych oczkach mozzarellą. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z indykiem i brokułami pochodzi z serwisu I LOVE
I LOVE LIFEzapiekanka, tym razem w wersji a'la gyros z makaronem. Smaczna, łatwa do zrobienia, może niezbyt dietetyczna, ale na pewno znajdzie swoich zwolenników ;) Składniki na ok. 3-4 porcje: 200 g makaronu (u mnie świderki pełnoziarniste) ok. 550 g piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1 duża cebula 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 5-6 dużych pieczarek(...)równomiernie usmażone mięso. Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę, gdy odparują wodę ułożyć je na w naczyniu żaroodpornym. Posmarować resztą sosu. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć zapiekankę, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i ponownie zapiekać przez ok. 5 minut
Simply Foodchcę je mieć również na talerzu. A że mamy akurat sezon na papryki i w ogrodzie zawiązują się jeszcze cukinie, postanowiłam wykorzystać właśnie ich kolory w łatwej i efektownej zapiekance o łagodnym smaku. Składniki : 2 średnie cukinie 4 papryki czerwone 150 g sera mimolette pieprz ziołowy czosnek granulowany sól natka pietruszki olej do smażenia Cukinie pokroić wzdłużna plastry. Plastry cukinii(...)Piec 35 minut w temperaturze 220℃ z opcją pieczenia góra/dół, a potem jeszcze 5 minut z opcją grill. Zapiekankę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki i z ugotowaną kaszą gryczaną. ----- Podobne: tawcze grawcze pieczeń z cukinii, soczewicy i pieczarek ciasto cukiniowo-ziemniaczane
Weekendy w domu i ogrodziewarzywami Curry z dynią, suszonymi pomidorami i komosą ryżową Czarne risotto Kaszotto z grzybami Stew z marchewki Zero waste Pieczarki duszone w pomidorach Risotto z grzybami Risotto z dynią Kapusta z soczewicą Kapusta z papryką Pilaw z grzybami Zapiekanka makaronowa z kozim serem Kaszotto ze szparagami Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Kapusta z kurczakiem wędzonym Danie jednogarnkowe
Dorota Smakujeognia i odstaw. Na dno przygotowanego naczynia do zapiekania wyłóż w równej warstwie 1/3 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 pieczarek i następnie 1/3 mozzarelli lub innego sera. Powtórz te czynności kolejne dwa razy i posyp całość parmezanem. Przykryj zapiekankę folią aluminiową (matową stroną do góry) pozostawiając lufcik z brzegu na ujście pary i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 45 minut
karmelowypomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata
Moja smaczna kuchniapomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniafont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny szybki i sycący zimowy obiad: puree ziemniaczane, marchewka z groszkiem, duszone pieczarki i kebab-gyros sojowy . Poniżej kilka "jadalnych" pamiątek: szpecle (typowe niemieckie kluseczki, świetnie sprawdzają się np. w zapiekankach i zupach albo zastępują ziemniaki), knedle ziemniaczane (pyszne), wino wytrawne, syrop z kwiatów bzu (rewelacja!), kawa (smakuje inaczej niż dostępna
Qlinarnie i Qlinarnie