pieprzem. Gdy pieczarki się podduszą dodajemy mięso, zgnieciony przez praskę czosnek i doprawiamy ziołami. Smażymy jeszcze około 10 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z masłem i odrobina świeżo mielonego pieprzu. dzielimy ziemniaki na 4 części. Po jednej wykładamy na dno kokilek i ugniatamy, kładziemy po połowie farszu a następnie przykrywamy puree. Tak przygotowane zapiekanki pieczemy 40 minut
Kuchenne inspiracje Sylwiipokrojoną cebulę i koperek, całą marynatę z moździerza i delikatnie zamieszać dodać na wierzch ugotowany kalafior i pieczarki w sosie śmietankowym z obiadu poprzedniego użyłam ser morski, ser żółty rozdrobnić w rozdrabniaczu, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% i wlać na wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, podawać ciut przestudzoną, lepiej
W Mojej Kuchni Lubięjest tak, że obiad poskładaliśmy z jakichś resztek wydrapanych łyżką. Wszystko zostało zaplanowane wcześniej i dodatkowe udko znalazło się w zapiekance z rozmysłem, podobnie specjalnie więcej zrobiliśmy pure. Mając gotowe składniki mogliśmy z łatwością zrobić obiad w stylu zapiekanki cottage pie. Kto był, mieszka w UK, ten wie, że Anglicy, choć chyba bardziej Szkoci uwielbiają ten sposób gotowana: zrobić prosty(...)boczniakami, albo sheperd’s pie w słoiku. Polecamy, bo są to proste i bardzo smaczne zapiekanki. Składniki: 1 udko z kurczaka, najlepiej upieczone Kawałek chorizo lub suszonej kiełbasy (5 cm) 1 marchew Kawałek selera korzeniowego ½ cebuli 2 ząbki czosnku Kilka pieczarek lub boczniaków 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sól Pieprz Pure 4 małe ziemniaki
Niedzielny kucharzdodajcie tu odrobinę chili - świeżego lub w proszku. Cukinię możecie zastąpić kabaczkiem lub bakłażanem, w sosie świetnie sprawdzą się również pieczarki, a także różnokolorowe papryki. Mięso mielone z cukinią w sosie z curry sprawdzi się również jako składnik zapiekanek. Możecie łatwo przygotować ryżową zapiekankę z tym sosem i sporą ilością startego żółtego sera. To bardzo uniwersalny przepis na pyszny
Lekcje w kuchniZapiekanki z chleba tostowego można przygotować z najróżniejszych składników świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki. Ja wykorzystałam pieczarki, szynkę, żółty ser i pomidory. Smaczny pomysł na kolację na ciepło. 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków szynki ok 250/300 gramów pieczarek ok. 200 gramów żółtego sera gouda 1 mała cebula sól pieprz mały ząbek czosnku 2 łyżki oleju Cebulę
Andzia Pichcizapiekanka pasterska. Opcji jest wiele, często używam składników, które mam w lodówce i ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa
Na moim talerzuNaleśniczki zapiekane z kurczakiem, pieczarkami i papryką Dziś polecam szybki, niedrogi i przepyszny obiad (lub kolację) – naleśniki zapiekane z farszem pod serowo-pomidorową pierzynką. Palce
Blog z ApetytemSKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 200 g makaronu rurki 250 g pieczarek 4 garście szpinaku świeżego 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 15 dag sera żółtego
Gotowanie PatkiDziś coś dla moich synów, którzy uwielbiają wszelakie fast foody. Takie domowe zapiekanki o niebo lepsze ( i zdrowsze) od tych z barów. Składniki: 2 bagietki 1 pierś z kurczaka 10 pieczarek 1 żółta papryka 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez, keczup Wykonanie
Z Majeczką w kuchniDziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z ziemniakami. Przepis dostałam od kuzynki a ona ma go od swojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha. Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała
Passion of Cookingzapiekanka pasterska. Opcji jest wiele, często używam składników, które mam w lodówce i ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa
NA MOIM TALERZUJeżeli lubicie szybie i pyszne jedzonko, polecam zrobić zapiekanki :) Składniki: bułki (można użyć takich jakie lubimy najbardziej albo takie jakie mamy aktualnie w domu) ser żółty pieczarki cebula czosnek parówki pokrojone w kostkę (dobrej jakości, żeby nie zepsuły nam smaku ;) masło papryka ostra/ słodka Przygotowanie: Bułeczki posmarować bardzo cienką warstwą masła. Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć
The Sweet DamselZapiekanka z makaronem i kurczakiem Moją kolejną propozycją szybkiego dania z makaronem pełnoziarnistym, jest zapiekanka z kurczakiem. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka - pomidory z puszki - 1 puszka - pieczarki - 10 sztuk - cebula - 2 sztuki - czosnek - 2 ząbki - ser Mozzarella - 1 sztuka
Fit-aminaKlopsiki z makaronem porem i pomidorami Sałatka warzywna z tortellini Ravioli z pieczarkami Spaghetti z cukinią Spaghetti z truskawkami Pulpety z makaronem Spaghetti z klopsikami Makaron z szpinakiem i kurczakiem Zapiekanka z makaronem Sałatka makaronowa Spaghetti carbonara Makaron z sosem dyniowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Risotto z grzybami leśnymi Sałatka z tortellini Spaghetti carbonara
Ala piecze i gotujeZapiekanki ale nie taka z budki, ale domowe. Proste i szybke w wykonaniu. Kiedy nie mamy pomysłu co zrobić na obiad lub kolację :) SKŁADNIKI 2 bułki (ja użyłam pełnoziarniste) 6 pieczarek 1/2 papryki Średnia cebula Ser żółty Oliwa z oliwek Przyprawy (sól, pieprz, curry, pieprz cayenne, pieprz ziołowy) Keczup, dressing tysiąca wysp Przygotowanie zaczynam(...)obrania pieczarek. Obrane grzybki kroję w kostkę, wrzucam na patelnie. Pieczarki duszę pod przykryciem, aż zrobią się miękkie. Cebulę siekam w kostkę i dodaję do pieczarek. Smażę do momentu aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaje paprykę, pokrojoną drobną kosteczkę. Dodaję przyprawy, tak aby farsz miał intensywny smak. Ser żółty ścieram na tarce
Zdrowo i kolorowo