którym najmłodsi goście poczują się doskonale, a każdy – bez względu na wiek – odpocznie przy smacznym posiłku. Czeka tu rosół i kremowa pomidorowa, czeka wołowy burger oraz pieczone żeberka. Serowa zapiekanka, makaron ze szpinakiem oraz domowe ciasta , do których można zamówić aromatyczną kawę – oto kolejne powody, dla których warto zajrzeć do Kolorowanki. 3. Restauracja Siekany Mieszany Siekany Mieszany to jedna(...)babą ziemniaczaną i skwarkami z wiejskiej kiełbasy. Lokal ten docenią również miłośnicy pizzy – szczególnie tej z dość nietypowymi składnikami. Czeka tu zatem klasyczna Margarita, kusi też Kapriczjoza z mozzarellą, pieczarkami i oliwkami. Specjalnością lokalu jest pizza Zalewajka, w której obok białej kiełbasy i marynowanej cebuli pojawia się krem z zalewajki. 4. Len i Bawełna Na terenie słynnego kompleksu
Via Gustowitaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki na wątróbkę a la strogonow: ok. 700-800 g wątróbki drobiowej około 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 250 g pieczarek średniej wielkości cebula papryka czerwona 3 ogórki konserwowe 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (80 g) 2 łyżeczki musztardy (dałam stołową, może też być ostrzejsza jeśli lubicie) 3 łyżki śmietany(...)stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, pieczarki przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy najpierw cebulę, po kilku minutach dorzucamy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Na koniec dorzucamy paprykę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wątróbkę i warzywa przekładamy do garnka
e-PrzepisyKulinarneroli głównej, to typowy domowy fast food takie danie pamiętam jeszcze z czasów nastoletnich, robiła je moja mama. To takie mini pizze z cukini, coś jakby pizza coś jakby zapiekanka. Pyszne i co tu dużo pisać kaloryczne! składniki na pizze z cukinii: spody: - 1 duża cukinia - olej rzepakowy do smażenia około 1 litra - bułka tarta Cukinię kroimy(...)cukinii na olej, powinien mocno się pienić, smażymy na deliakatny złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na papierze, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch: - plasterki pieczarki - plasterki ugotowanego jajka - plastry pomidora - po plasterku np. szynki lub boczku lub żółtego sera lub mozzarelli (wedle uznania) Całość zapiekamy w piekarniku przez 20- 30 minut, temp. 180 stopni
SMYKWKUCHNIProsty przepis na domową pizze A na weekend pizza Dziś polecam Wam prosty przepis na domową pizze. Mała ilość składników – tu przeważają mięsne (na specjalne
Słodkie okruszkiŚwięta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie
BaRepasPiątkowe, długie wieczory najlepiej spędzać w miłym towarzystwie czegoś pysznego do zjedzenia! Co myślicie o calzone czyli pizzowym pierogu? Składniki :Ciasto :* 15dag świeżych drożdży* szklanka
Magiczne Życie MartyCoś pysznego i szybkiego na kolację. Takie dania lubię. Robią się zawsze same. Polecam spróbować, mimo że nie wygląda zjawiskowo to smakuje i na ciepło i
Magiczne Życie Martymycie i sprzątanie, tym bardziej, że ryżu nie musisz wcześniej gotować! Niebagatelne jest również to, że danie możesz swobodnie dostosować do swoich potrzeb i dodać do ryżu na przykład pieczarki lub inny ulubiony składnik. I wreszcie ostatni, bardzo ważny czynnik! Myślisz, że skrzydełka z kurczaka pieczone z ryżem są pyszne tylko pierwszego dnia? Spróbuj następnego dnia po odgrzaniu! Smakuje jeszcze(...)pasują do tego przepisu? Po pierwsze pieką się dość szybko. Po drugie mają stosunkowo niewiele tłuszczu, dzięki czemu nie czynią ryżu zbyt tłusty. Jaki ryż sprawdzi się do tej zapiekanki? Z doświadczenia zdecydowanie polecamy każdy biały ryż długoziarnisty, jaśminowy lub basmati. Ryż długoziarnisty wyjdzie najbardziej puszysty. Jeśli zdecydujesz się na ryż brązowy, będzie potrzebować nieco więcej bulionu oraz dłuższego czasu
Kuchnia Na WypasieCzas na klasyk kuchni włoskiej :) Lasagne, ale w mojej wersji jest ona z kurczakiem. Był to kolejny debiut i zarazem eksperyment w kuchni, ale z pewnością
Emskie SmakiŚwietna potrawa. Można zrobić ją na wiele sposobów. Ja wykorzystałam ziemniaki, kurczaka z rosołu i szpinak. Oczywiście znalazło się tam jeszcze parę innych składników. Danie przepyszne
Smaki EwyBardzo smaczny podwieczorek. Jadłam coś podobnego w jednym z kebabów warszawskich. Ponieważ nie łączę węglowodanów z mięsem, to nie zamówiłam wtedy zwykłego kebaba w cieście
Szczęśliwa kuchniaBardzo smaczny podwieczorek. Jadłam coś podobnego w jednym z kebabów warszawskich. Ponieważ nie łączę węglowodanów z mięsem, to nie zamówiłam wtedy zwykłego kebaba w cieście
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDomowe zapiekanki uważam za najlepsze.Lubię taki domowy fastwood. Zawsze to jakieś urozmaicenie kolacyjne.Można je też podawać, gdy spotykamy się z przyjaciółmi do kufla,zimnego piwa,oglądając w telewizji dobry mecz piłki nożnej.Wtedy jest naprawdę świetnie. 4 bułki 2 cebule 200g.szynki 15dag.pieczarek 2 łyzki jogurtu naturalnego 10dag.twardego żółtego sera sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Bułki przekroić ,wydrążyć.Obrać obie cebule(...)jedną kroimy w kostkę,drugą- w krążki(tu bym radziła aby ją troszkę udusić bo okazało się ,że była twarda).Czyścimy pieczarki.Szynkę kroimy w kostkę,pieczarki w cienkie plasterki.Wszystkie składniki ze sobą mieszamy,dodajemy jogurt,starty na małych oczkach tarki żółty ser,solimy i pieprzymy.Wdrążone bułki napełniamy masą i zapiekamy ok.15 min.w 180st.Ser powinien się stopić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPizza z bakłażanem jest moim faworytem. Bardzo lubię tę oberżynę. Dodatek rukoli wzbogaca jej smak i nadaje fajnego zielonego akcentu. ciasto: 250 g mąki pszennej typ
wesoła kuchniaSezon grillowy w pełni. Chyba początek sezonu jest najlepszy, najbardziej smakowity. Dzisiaj proponuję odmianę warzywną z odrobiną wędzonego boczku dla podkręcenia smaku. Do przygotowania tego dania
Smaki Ewyakcji gotowanie za głosowanie, po burzliwej walce, mieliście ochotę na zapiekankę. To moje pierwsze podejście do niej w wersji z kaszą, ale muszę przyznać, że bardzo udane, tak więc będę następnym razem kombinować z innymi jej rodzajami. Smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno, dlatego nada się też jako jedzenie na wynos. Natomiast, gdy przygotujecie ją w wersji bezmięsnej(...)pieczonego mięsa. Przepis pochodzi z bloga mniami-mniam Składniki na 5-6 porcji: 3 torebki kaszy jęczmiennej 1 puszka krojonych pomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku 20 dag pieczarek 4 łyżki kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka
Fabryka pomysłówBodobnie jak bigos - jest smaczny, bardzo pożywny, ale jednak tani i zarezerwowany dla biednych społeczeństw. Spełnia podstawowe potrzeby, ale nic więcej. Był to również okres rozkwitu małej gastronomii. Same zapiekanki były jeszcze długo serwowane z prowizorycznych barów mieszczących się w przyczepach kempingowych "Niewiadów" N126 - takich PRL-owskich food tracków. Grzyby i cebula podane w sposób, który zachwyca do dziś. Podobnie(...)kładziemy wszystko na przekrojoną wzdłuż bagietkę, na której produkcję, jak wieść głosi, Gierek wykupił licencję od Francuzów. Nazbierałem ostatnio sporo grzybów, więc postanowiłem wykorzystać je zamiast pieczarek. Podstawowy przepis to bułka, pieczarki, cebula i ser, ale wielu wytwórców zmodyfikowało te przepisy na różne sposoby, a w Poznaniu dają nawet koperek :) Składniki: - bagietka - płomiennice zimowe - cebula - jakiś ser żółty - ulubione
Kryzysowa Książka Kucharska