Ekspresowa pizza z halloumi Są takie dni, w które i ja sięgam po proste rozwiązania. Dziś przygotowałam dla mnie i męża ekspresową pizze z serem halloumi
Słodkie okruszkiRodzina zapragnęła pizzę, a że zakupy ograniczam do minimum, powstała pizza improwizacja z tego co było w lodówce. Wiedziałam że nie mam sera a przecież jak
wesoła kuchniaPyszne pizzerinki. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne mini pizze. Takie pizzerinki, to idealna propozycja na przekąskę na każdym przyjęciu, można je również zaserwować na
Słodkie okruszkiTo danie, a właściwie przekąska jest nie dość, że banalna, to jeszcze nie zajmuje wiele czasu na przygotowanie. Pieczenie to oczywiście inna sprawa, bo tego nie
Kuchnia w czekoladzieRisotto dla mnie to taka potrawa w której można wykorzystać wiele składników, każdy składnik pasuje. W moim domu wszystkim bez wyjątku smakuje to danie ( robione na
Smaki EwyDziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciepłą kolację Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis krok po kroku Do przygotowania papryk będziecie potrzebować: 3 średnich papryk 1 średniej cukinii 20 dag pieczarek 1 średniej cebuli 75 g kaszy jaglanej 225 ml wody 2 łyżek oleju przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, kminek, słodka papryka i odrobina ostrej papryki(...)minut, aby doszła, również pod przykryciem. 4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. 5. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. 6. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarle jarzynowym. 7. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy do niej pieczarki. Kiedy te nieco się podsmażą, dodajemy cukinię i całość przez chwilę dusimy. 8. Na koniec
Okiem Blondynki by McBlondiPrzebój! Pełna warzyw, pyszna zapiekanka pasuje znakomicie do ulubionej sałatki i chlebka czosnkowego. Na dodatek można ją przygotować nieco wcześniej, zwłaszcza usmażone warzywa, które wytrzymają nawet kilka dni w lodówce. Ja złożyłam całość rano, a piekłam po południu. Warzywa można zamieniać, w zależności od tego, co akurat mocno domaga się zużycia - ja zamieniałam cukinię na selera naciowego i pora(...)szklanki) ryżu 650ml (około 2 1/2 szklanki) wywaru warzywnego (np. z dwóch kostek) 1 łyżka oleju 1 mały por, pokrojony na półplasterki 1 papryka, pokrojona w małą kostkę 5 pieczarek, posiekanych 1 mała cukinia, posiekana 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki papryki cayenne (u mnie tylko szczypta) pieprz 90g startego sera (około 1 szklanki) Ugotuj soczewicę i ryż w wywarze
Lejdi of the houseoczyszczamy i kroimy w plasterki. 6. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarle jarzynowym. 7. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy do niej pieczarki. Kiedy te nieco się podsmażą, dodajemy cukinię i całość przez chwilę dusimy. 8. Na koniec, dodajemy ugotowaną kaszę oraz przyprawy i wszystko razem dobrze mieszamy. Teraz czas na faszerowanie(...)odejdzie głodny od stołu Smacznego! A Wy, jakie kolorowe dania lubicie najbardziej? A jeśli szukacie innych pomysłów na dania z kaszy jaglanej, polecam: Kopytka jaglane z czarnuszką Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami Artykuł Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondipodniebienia także dla maluchów! Oczywiście, jak zwykle, w przygotowaniach pomagała Zosieńka Przed upieczeniem… …i po upieczeniu Składniki (4 porcje): 2 bakłażany, 400g mielonego mięsa z indyka, 250g pieczarek, 500g passaty pomidorowej, 150g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebulka, 100g sera cheddar, 1 papryka, ser twarogowy półtłusty, 300g, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku(...)solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i tymiankiem. Później w misce wymieszaj szpinak z tartym cheddarem (użyj połowę sera) i twarogiem. Dopraw solą i pieprzem. W drugiej misce wymieszaj pokrojone pieczarki z papryką oraz passatą. Dopraw ziołami prowansalskimi. Następnie na dno naczynia do zapiekania wyłóż plastry bakłażana (połowę), następnie wrzuć połowę mięsa, wylej połowę masy pomidorowej, a na nią połowę masy
Natka Pietruszkikabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka z kabanosem Sałatka jarzynowa z groszkiem(...)Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne przepisy na sałatki i surówki znajdziecie tutaj (klik) Przekąski: Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Nadziewane pomidorki Proste panierowane pieczarki Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące pieczarki z czosnkową nutą Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce Pieczarki w chrupiącym cieście
Słodkie okruszkiwalory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka(...)gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Składniki 3 cukinie 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml wody 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki
Wędrówki po kuchniKochani, mam dla was fantastyczny pomysł na obiad czy kolację. Bardzo nam posmakowała taka kiełbaska z warzywami. To także fajny sposób na czyszczenie lodówki :-) Dodam
Kuchnia domowa AniWitajcie! Wiem, wiem długa była moja nieobecność, ale mam coś na swoje usprawiedliwienie. Owe "coś" znajdziecie na jednym ze zdjęć... tak tak stos kartek w
Kuchenne aromatywyrzucić? Najprostszym rozwiązaniem są grzanki - podpieczony chlebek, nawet kilkudniowy będzie pyszny i chrupiący. Można też jednak troszkę bardziej zaszaleć i przygotować np. pyszną zapiekankę. Zapiekanka z czerstwego chleba - przepis na 4 porcje Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne: ok. 1/2 bochenka czerstwego chleba, 3 jajka, 150g żółtego sera, 200g śmietany 18%, sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku, olej(...)Piecz w temperaturze 180 stopni C przed ok. 25 minut. Powyższy przepis to tzw. "wersja bazowa" - możecie ją wzbogacać dodając w zasadzie dowolne ulubione dodatki, np. przesmażoną cebulkę, pieczarki, czosnek czy cokolwiek akurat macie w lodówce. Uważajcie jednak - danie jest wysokokaloryczne. Jednak raz na jakiś czas możemy zaszaleć i pozwolić sobie na takie czyszczenie lodówki
Z notatnika dietetykaPrzepis z serii pokrój w 5 minut, ułóż w naczyniu, włóż do piekarnika i zajmij się czym chcesz. Danie idealne gdy czasu i wymyślnych składników brak
Pora na pora i pomidorajest naprawdę dużo: 5 rodzajów mięsa (żeberka, wątróbka, szaszłyki, schab i kiełbasa smażona), chleb pita, grecka sałatka, marynowane papryczki chilli, buraczki i seler naciowy w occie, 2 rodzaje sosów, pieczarki, ser wędzony, kasza kuskus, jajecznica z cukinią, pierogi z serem oraz zapiekane ziemniaki. The Harbour - Pafos Tutaj trafiliśmy na kolację po pierwszym dniu zwiedzania wysypy. Dzień był dość pochmurny(...)lokalne potrawy. Podczas wizyty w The Harbour – Pafos, wybraliśmy następujące posiłki: - Moussakas (musaka) – połączenie mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów i sera zmieszane z sosem beszamelowym. Całość zapieczona i podana jako zapiekanka. Dodatkowo na osobnym talerzu otrzymujemy warzywa. Cena ok. 11 Euro - Stifado - gulasz wołowy z ryżem – genialny! W jego składniach znajdziemy mięso wołowe, pomidory, cebulę, kminek i co najważniejsze, cynamon. Zdecydowanie
Związek na patelnisecchi e feta) Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli, ze szpinakiem i prosciutto crudo (Pasta alla crema di gorgonzola, prosciutto crudo e spinaci) Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) Spaghetti alla carbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Makaron paglia e fieno z pieczonymi(...)peperoni e erbe aromatiche) Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio
La grande e la piccola cuoca