Uwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól Pieprz Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa
VioletoweKucharzenieMożna by powiedzieć, że zapiekanka postna - bez mięsa. Ale i takie danie smakowało nam bardzo. Bardzo prosta w wykonaniu, z kilkoma składnikami, które zawsze znajdą się w domu. 1 kg ziemniaków 3 jajka Sól Pieprz Tymianek 3 łyżki śmietany 18% 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g sera Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w delikatnie posolonej wodzie. Następnie kroimy
VioletoweKucharzeniePrzyznaję szczerze, że nie przepadam za fotografowaniem zapiekanek. W moich oczach są mało fotogeniczne a do tego nie lubię poświęcać zbyt dużo czasu na sesję obiadów
Mienta blogmoja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a na koniec dodaje się pozostałe, soczyste warzywa takie jak pomidory czy papryka. Ja jednak zrobiłam potrawę w formie gulaszu, o który dopominał się już od dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Słodko-Słony Świat Ilonybłon śluzowych, jest zatem domowym lekarstwem na katar.Można z niej wyczarować wspaniałe potrawy na słodko i na słono. Na śniadanie i na obiad. Dzisiaj podjęłam próbę zrobienia zapiekanki bez dodatku mięsa, jajek, mąki...jest genialne. Składniki
pieprzny smaczekporadzić, a to za sprawą tego, że wszystko robiłam na raz. Teraz zawsze jak robię lasagne, czy też zapiekanki, to robię wszystko etapami i doskonale się to u mnie sprawdza ;-) SKŁADNIKI na duże naczynie żaroodporne Na warstwę mięsną 650 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) oliwa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 duża puszka krojonych pomidorów
Passions hobbies lifedokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy koperek. W naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy najpierw warstwę mięsa, a na wierzch warstwę ziemniaków. Wyrównujemy, a dla fajnego efektu wierzch puree, możemy udekorować esami-floresami wykonanymi za pomocą widelca :) Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Ostatnie minuty można podpiec na funkcji grilla lub termoobiegu(...)mnie przepis Pascala z Kuchni Lidla . Jeśli zdecydujecie się na taką zapiekankę, będziecie mogli spróbować kuchni francuskiej w naprawdę bardzo niskiej cenie. :) Po podliczeniu wychodzi, że całość dania kosztuje około 17,25zł, co po przeliczeniu daje nam 2,15 za porcję. Mięso mielone wieprzowe (500g)- 6zł Ziemniaki (500g)- 0,50zł Papryka czerwona (ok. 200g)- 2zł Cebula
Czerwona Porzeczkaminut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną […] Artykuł Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbardzo tych smaków, ale przecież od czegoś trzeba zacząć, prawda? Na pierwszy ogień poszedł börek, czyli coś w rodzaju zapiekanki z ciastem filo w roli głównej. Smaki bardzo zwyczajne, takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego(...)tarce. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.Olej rozgrzać na nim i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i przesmażyć przez około 10 minut. Dodać marchew i paprykę i wszystko razem poddusić przez około 3 minuty. Dodać posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaI wracamy do przepisów znanych i lubianych. Przedstawiam wam moją wersje, myślę ze prostą i nieodbiegającą za bardzo od pierwowzoru, czyli cannelloni z mięsem mielonym w
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszne danie na obiad, polecam. Pierś z indyka pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i odsączyć. Mięso
Kuchnia PokoleńWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pulled porkt czyli rwana, grillowana wieprzowina długo pieczona. Podana w brioszce z dodatkiem sosu barbecue z surówką z
Marta GotujeBiała kapusta o tej porze jest bardzo pyszna, poza tym ma bardzo mało kalorii około 32 kcal w 100 g. Na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę z dodatkiem tego warzywa, ryżem i mięsem drobiowym- można powiedzieć dietetyczny obiadek. Zapiekanka wyglądał jak lazania, a smakowała jak gołąbki. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z kurczaka mała główka kapusty 1 szalotka(...)cztery części, wyciąć głąb, gotować w wodzie z dodatkiem vegety 10 min., ryż ugotować(do wody dodać vegety), wystudzić, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na oliwie, wystudzony ryż połączyć z mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem i rozkłóconym jajkiem, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, na dno naczynia wlać 1/2 szkl
Kuchnia BeatyPyszna, ale również czasochłonna zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem, pieczarkami, cebulą mięsem z kurczaka, sosem beszamelowym i mozzarellą . Mimo wszystko warto spróbować ;-) Tym bardziej, że zapiekankę można przygotować częściowo lub w całości już dzień wcześniej, a na następny skończyć bądź podgrzać. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI Na zapiekankę 800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych) 1 kalafior 1 duża pierś z kurczaka(...)resztę sosu i ułożyć ostatnią warstwę układając najpierw plastry ziemniaków, pomiędzy nie większe kawałki kalafiora. Na górę zapiekanki rozdrobnić kulkę mozzarelli starając się nie rozkładać jej na kalafiorze. Mozzarellę posypać oregano. Zapiekać w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 40 minut. Rozłożenie warstw: Ziemniaki - kalafior - mięso z pieczarkami i cebulą - sos beszamelowy. Ziemniaki - kalafior - mięso z pieczarkami i cebulą - sos beszamelowy. Ziemniaki - kalafior
Passions hobbies lifeCzasem sobie panowie moi zażyczą, więc zrobić muszę. Tym razem też się namyślałam i poszłam chyba trochę na łatwiznę (no sił brak czasem, czasu też), ale smakowało. Mięso zrobiłam w formie zapiekanki z pomidorami z puszki, koktajlowymi, cebulka, papryka, czosnek, przyprawy i makaron. Wszystko potem zapiekłam i gotowe :)) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: 500 g mięso mielone z szynki makaron(...)międzyczasie gotowałam makaron. Jak warzywa zaczęły się robić miękkie dodałam mięso i czosnek przepuszczony przez praskę. Całość doprawiłam kolendrą, suszonymi pomidorami i papryką wędzoną. Dodałam pomidory z puszki i chwilę podsmażyłam. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam ugotowany makaron, wymieszałam drewnianą łyżką. Pomidorki poprzekrawałam na pół, powkładałam do zapiekanki. Całość lekko posypałam startą mozzarellą. Zapiekłam w 180 stopniach jakieś
kruche babeczki