dość, że mamy możliwość przygotowania taniego i szybkiego obiadu, to w dodatku pożywnego. Dla mnie zapiekanki jednogarnkowe mają same plusy i każdy z rodziny je uwielbia. Zapiekanka jednogarnkowa z brokułami, kalafiorem, mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 1 brokuł 1 kalafior makaron (ilość zależy od Was i od tego jak duże macie naczynie żaroodporne) 1 papryka czerwona (czasami dodaje również zieloną
My World by Dagmara Rekgraficzna i porządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi
Blondynka GotujeAromatyczna zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Mięso jest obłędne w smaku. W ustach pozostaje posmak wędzonej papryki i pomarańczy. Marchewka i ziemniaki nadają słodyczy całemu daniu. 300 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę
VioletoweKucharzeniesycąca, najlepsza na świeżo gdyż nie ma w sobie żadnego sosu i potem staje się sucha. Przepis poniżej to zmodyfikowana wersja jednej z receptur z książki "KipiKasza". Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 2 i 1/2 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, perlistej, średniej 600 g mięsa wieprzowego, mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam kabaczki i co roku staram się przygotować jakieś nowe danie z ich udziałem. Tym razem zapiekanka w raczej klasycznym połączeniu: mięsa mielonego, kabaczka i sosu pomidorowego z małą ilością dobrze dobranych przypraw. Na efekt trochę trzeba czekać, ale naprawdę warto
Milion SmakówDzisiaj przedstawię prosty sos, który jest podstawą w niejednej potrawie. Wykorzystywany jest do wszelkiego rodzaju zapiekanek, potraw z warzyw i mięsa, stanowi bazę dań tego typu i zwiększa ich walory smakowe. Składniki: 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Na małym ogniu roztapiamy masło - mieszając drewnianą łyżką, aby się
psgotujemyJest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzektórej wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów.Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę
Moje domowe kucharzenieDzisiaj zapraszam na zapiekankę, w której królują sery - mozzarella, żółty wędzony i pleśniowy. A to dodatek do młodych ziemniaków, pomidorków koktajlowych i plastrów bakłażana. Wszystko doprawione
Czerwień i błękitZapiekanek na mym blogu nie znajdziecie zbyt wiele. I tu chyba popełniam błąd. Przy ustalaniu obiadowego menu zawsze biorę pod uwagę zupę albo mięso . Błąd mój muszę więc jak najszybciej poprawić. Zapiekanka gyros to danie, które sprawdzi się na zarówno dobrze jako danie obiadowe jak i na kolację. To idealna propozycja dla osób, które chcą się pozbyć nadmiaru resztek jedzenia(...)cebuli. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być surowe. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ogórki w plasterki. Ketchup łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy kolejno warstwami ryż, 1/2 sosu, warzywa, kurczak. Polewamy resztą sosu. Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce żółtym serem
Pobite gary Barbaryjesienny, rodzinny obiad proponuj ę Wam pyszn ą zapiekankę składającą si ę z dwóch warstw. Z zewnątrz kremowe purée z ziemniaków i marchewki, a pod nim aromatyczne ragù z mięsa mielonego i grzyb ó w. Danie, które jest uczt ą dla podniebienia(...)gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wykładamy na dno formy do pieczenia. Purée układamy na mięso za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego sac à poche. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 40-50 minut. **** PREPARAZIONE Fate rosolare gli scalogni tritati con 2 spicchi
La grande e la piccola cuocaPyszna zapiekanka na ryżowo kapuścianym podłożu, która po zapieczeniu rozpływa się w ustach. W zasadzie mogłam ją nazwać gołąbkową, gdyby nie ser, który zapewnia jej włosko - górski klimat. Musicie tego spróbować! Nie wiecie skąd wziąć górskie serki? Zapraszam do jedynego w swoim rodzaju Kuby, który prowadzi sklep Wyroby Naturalne :) Potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego ryżu 5 liści kapusty pekińskiej(...)jajko pieprz, sól, pieprz ziołowy 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 cebula 300 g przecieru pomidorowego 50 g oscypka Wyroby Naturalne 2 łyżki oliwy sól, pieprz, rozmaryn 3 serki wędzone owcze Wyroby Naturalne Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki i mieszamy z ugotowanym ryżem i surowym jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i wykładamy dno ceramicznej formy
MamaOskarkauwaga...od Babci Agi! Za co, Pani Babci, ślicznie dziękuję ! :) Od pierwszego razu, kiedy ją robiłam, minęło trochę czasu... a i przepis na zapiekankę został ciut zmodyfikowany. Poniżej przedstawiam Wam wersję po zmianach : Składniki: 500 g mięsa mielonego 500 g makaronu wstążki 2 papryki czerwone 1 puszka groszku 3 ząbki czosnku 3 cebule koncentrat pomidorowy 1 kostka rosołowa 1 szklanka(...)paprykę i groszek. Delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 10 minut. 5. Tak podsmażoną paprykę mieszamy z mięsem mielonym, smażąc całość jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość można doprawić pieprzem, kolendrą i ziołami. Lepiej, gdy "kolorowa" część zapiekanki jest ciut ostrzejsza, gdyż wówczas tworzy kontrast z makaronem. 6. Ugotowany makaron - odcedzamy. 7. Jedną część makaronu wsypujemy
Kuchnia smakówpopularna w barach szybkiej obsługi. U nas w domu też są popularne. Przygotowuję zapiekanki od czasu do czasu, dzisiaj trochę podrasowana: siekany schab, pieczarki i tarty ser gouda. Potrzebujemy 2 mini bagietki, które kroimy na pół. 15 dag schabu drobno siekamy, (może to być inny rodzaj mięsa) doprawiamy solą, papryką, pieprzem i majerankiem, zostawiamy na pół godziny do marynowania. Mięso(...)łyżce oleju. Pieczarki drobno siekamy, doprawiamy solą i chwilkę dusimy na suchej patelni. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4 połówki bagietek obkładamy podsmażonym mięsem, pieczarkami, przez środek posypujemy serem. Zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni na 3-4 minuty. Wyciągamy zapiekanki i polewamy ketchupem. Smacznego! The post Zapiekanka (fast food) appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone
Ala piecze i gotuje