proste w przygotowaniu i syte. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej lub podobnej zapiekanki to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 kg mięsa mielonego 400 g ryżu (przed gotowaniem) 200 g cebuli 3 duże ząbki czosnku do smaku: sól, pieprz olej do smażenie(...)gotuję kapustę na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła i lekko zrumieniła. Końcowe przygotowanie zapiekanki: Do wystudzonego ryżu dodaję podsmażoną cebulę, mięso, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Przecier pomidorowy doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam. Teraz na dno naczynia żaroodpornego daję połowę przecieru pomidorowego i rozsmarowuję
Uwaga Babcia Gotujezrobić kolejne danie. Najbardziej popularny jest oczywiście rosół, na bazie którego można stworzyć wiele innych dań: – bulion: zupy (pomidorowa, zupy krem), risotto, – mięso : opanierować i usmażyć, placuszki , zapiekanka – warzywa: sałatka jarzynowa , pasta na kanapki. Gotować na 2 dni! Odkąd pamiętam najlepiej sprawdza mi się ten sposób gotowania, zamiast stać codziennie przy(...)zapiekanka , sałatki ! Wszystko co można zrobić, aby nie marnować jedzenia! U mnie takim dniem jest najczęściej piątek, koniec tygodnia jest popisem jak zrobić coś z niczego Mrożenie i wekowanie! I w końcu najszybszy sposób na ponowne wykorzystanie to oczywiście mrożenie i wekowanie gotowych produktów. Mrozić można chyba wszystko; chleb, mięso, sosy
KuchniaWeDwoje.plpodsumował piątkową ideę obiadową: "Znaczy taki szybki numerek dziś mamy?" Co racja, to racja! :) Składniki na 3 porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: ZAPIEKANKA: 1 opakowanie tortellini z mięsem [250g] - u mnie Henglein; świeże, nie mrożone 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej bukiet jarzyn - w mrożonce były: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka szparagowa, groszek zielony 50g żółtego sera
Grunt to przepis!robiła ją już dwa razy bo tak bardzo bardzo nam posmakowała. Zwłaszcza mnie zachwyciła choć ja nie przepadam zbytnio za karkówką. Ten przepis mnie do niej przekonał. Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna a mięso delikatne i kruche. Danie świetnie smakuje w połączeniu z ulubioną surówką. 1,5 kg karkówki 1,7 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków 2 cebule 150 g bekonu(...)ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% sól, pieprz łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku Marynata do mięsa: 60 ml piwa 100 ml oleju op. przyprawy gyros Dzień przed pieczeniem karkówkę kroimy w cienkie plastry. Lekko rozbijamy i zalewamy marynatą (piwo, olej i gyros). Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości ok 0,5cm. Cebule
Smakołyki AsiPrzedstawiam Wam Panią Zapiekankę. Jedyną do której regularnie wracam. Zwykle jesienią, kiedy papryka jest najpyszniejsza i jej zapach w całym domu cieszy najbardziej. Można zrobić wieeelką porcję, bo odgrzewana jest równie pysza. Pod warukiem, że użyjecie makaronu 100% durum i ugotujecie go al'dente. Składniki: - opakowanie makaronu świderki 100% durum - 600g mięsa mielonego z łopatki - 1/2 kg pieczarek
Cook&LoveDzisiaj szybki obiad, a jak szybki to zapiekanka. Tym razem kasza gryczana zapiekana z mięsem i pieczarkami. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na taki obiadek i też przygotujecie danie z kaszą. Powiem Wam, że ja za kaszami nie przepadam, ale od czasu do czasu mogę zjeść, a szczególnie w zapiekance, albo np. kaszę z gulaszem. Jeśli macie(...)ochotę na inną zapiekankę z kaszą to zapraszam tutaj Składniki 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 250 g startego żółtego sera sól pieprz papryka słodka natka pietruszki Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso mielone i usmażyć
O kuchni z uczuciemDziś gratka dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Prezentowana przeze mnie zapiekanka to mieszanka niezwykłych smaków, bardzo aromatyczna, a dzięki bezglutenowemu makaronowi (tym razem kupnemu, makaron robić będziemy do lasagne), oczywiście bezglutenowa. Te niezwykłe zestawienie zapachu i smaku nie wymaga zbyt wiele pracy, dlatego zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 dorosłych osób(...)mięso, solimy, paprykujemy, dodajemy curry (ja zawsze sypię dużo przypraw - lubię gdy jest aromatycznie) i na końcu smażenia pieprz. Smażymy kilka minut i odstawiamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 6. Odcedzony makaron przekładamy do naczynia. 7. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka z cebulą. 8. Teraz czas na odsączone mandarynki. 9. Ananas pokrojony w kostkę. 10. Rodzynki sparzamy i dodajemy do zapiekanki
Kawa z mlekiemKolejna pyszna propozycja! Zapiekanka powstała na zasadzie "nie mam pojęcia co na obiad!" :) SKŁADNIKI do mięsa 0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól - czy jakas doprawka:) SOS do polania(...)różyczki brokuła w osolonej wodzie. Gotujemy także makaron, nieco krócej niż wskazuje instrukcja na opakowniu. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron, następnie rozkładamy mięso. Układamy różyczki brokuła. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, oblewamy całość zapiekanki. Posypujemy serem. Zapiekamy przez
Mamuśka wraca do formyKolejna pyszna propozycja! Zapiekanka powstała na zasadzie "nie mam pojęcia co na obiad!" :) SKŁADNIKI do mięsa 0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól - czy jakas doprawka:) SOS do polania(...)różyczki brokuła w osolonej wodzie. Gotujemy także makaron, nieco krócej niż wskazuje instrukcja na opakowniu. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron, następnie rozkładamy mięso. Układamy różyczki brokuła. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, oblewamy całość zapiekanki. Posypujemy serem. Zapiekamy przez
Mamuśka wraca do formymiesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku(...)zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego. Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną, clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast i owoców można zrobić pyszne desery. Ostatnia opcją zagospodarowania pozostałych po świętach
Między kuchnią a pokojemmiesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku(...)zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego . Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną , clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast i owoców można zrobić pyszne desery. Ostatnia opcją zagospodarowania pozostałych po świętach
Między kuchnią a pokojemwiele dań, przekąsek, przystawek, śniadań, ŚWIETNIE SMAKUJĄ: - smażone z cebulą i czosnkiem w sosie śmietanowym, - podduszone w sosie i podane jako dodatek do mięs, - pieczone w tartach, babeczkach, zapiekankach, na tostach, - kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik zup i sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki
Zasmakuj Kuchniznudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam przepis na tę zapiekankę. Jest pyszna i będzie stanowić miłe urozmaicenie codziennych obiadów. Składniki: 4 plastry schabu cebula 200 g pieczarek 6-7 średnich ziemniaków 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% jajko musztarda (łagodna) sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso obficie nacieramy przyprawami. Każdy plaster smarujemy musztardą z obu stron
e-PrzepisyKulinarneziemniaków. Urozmaiceniem takiej sałatki może być dodatek innych warzyw, ziół, grzybów czy sera feta. Ziemniaczana zapiekanka powinna być kremowa. Nie żałuję więc masła, śmietany czy mleka. Zapiekanka z ziemniaków to idealna przystawka do mięsa lub ryby. Świetnie pasuje do sadzonego jajka lub smażonych grzybów. Ziemniaczana zapiekanka 6 – 8 porcji Składniki: 700 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku
codojedzeniaramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować grecką moussakę. Jest to rodzaj zapiekanki, której podstawowym elementem jest bakłażan i mięso mielone - najczęściej baranina, lecz równie często przygotowuje się ją z mięsa wołowego. I właśnie taką wersję wybrałam, głównie dlatego, ze K. nie przepada za mięsem z owieczki, poza tym jest ono nieco droższe od wołowego, także wybór był prosty. Moussaka pochodzi(...)innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Wersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca sama w sobie, nie potrzeba do niej żadnych dodatków. Danie to jest
Codzienne Gotowanie