Torcik meksykański z tortilli Bardzo smaczna i efektowna zapiekanka meksykańska z tortillą i mięsem mielonym. Placki tortilli można kupić gotowe lub zrobić samemu według TEGO przepisu. Składniki: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli z puszki przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka
Blog z Apetytemskładników wychodzi spora porcja. Doskonale posmakuje na zwykły obiad i kolację, ale też dobrze się sprawdzi, kiedy chcemy nakarmić gości. Marynowane kolby kukurydzy stanowią w zapiekance pyszny, chrupiący akcent. Co potrzeba: 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 duża czerwona papryka, 2 duże cebule, 4 duże ząbki czosnku, 6 szt. małych kolb kukurydzy marynowanej, 1 puszka pomidorów, 200 g makaronu(...)płaską łyżeczką oregano, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego. Mięso powinno być dobrze doprawione. Naczynie do zapiekania wypełniamy ugotowanym makaronem, na makaron wykładamy usmażone mięso, rozkładamy równomiernie, na wierzch rozkładamy żółty ser. Jeśli ser jest w kostce, ścieramy go na tarce na grubych oczkach, jeśli w plasterkach, kroimy go w cienkie słupki. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy
Bułka z ChlebemNieraz wspominałam Wam jak bardzo lubię jednogarnkowe dania i zauważyłam również, że Wy też uwielbiacie takie dania. Zapiekanka makaronowa z mięsem jest jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów na moim blogu. Dlatego też, mam dla Was dziś coś specjalnego – jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Proste i pełne smaku, a z dodatkami smakuje jak z najlepszej restauracji. To co, namówiłam
Be Fit Be Strongowoców morza. Może stanowić świetną bazę do innych sosów, np. holenderskiego. Kremowy, aromatyczny, delikatny, aksamitny w smaku. Taki sos powstaje na bazie sosu beszamelowego, który uwielbiam w zapiekankach, potrawach z mięsa i warzyw. Dziś sos kuchni francuskiej, idealnie podkreśli smak białego mięsa, a potrawy zyskają głębszego i wyraźniejszego aromatu Składniki: 500 ml bulionu mięsnego, np. wywaru z kurczaka lub mięsa
Zasmakuj Kuchniświeżymi listkami oregano. Chrupiąca na zewnątrz - miękka i soczysta w środku. Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku. Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z wołowiną, wieprzowiną czy cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości
cool and mintyLasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego
Ostra na Słodkoziemniaczana zapiekankaGdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :)składniki:1 kg ziemniaków70 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)1 cały por1 duża cebula2 ząbki czosnku4 duże pomidory bez skórki200 ml śmietanki kremówki2 jajka15 dag żółtego serałyżka masłazioła: tymianek, rozmarynsól, pieprzkoperekrozmaryn do dekoracjiZiemniaki gotujemy(...)doprawiamy pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy mięso mielone, potem układamy por, a następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem
Bon Appetit Małgorzatymoje rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak zapiekanki, ziemniaki po prostu nie wchłonęły śmietanki i musiałam czekać aż nieco jej odparuje w piekarniku. Przygotowujemy czosnek i cebulkę . Kroimy je drobno, pieczarki kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli są drobne. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia na oliwie lub maśle, dodajemy mięso i podsmażamy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki(...)prawie zupełnie. Śmietankę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu, chili oraz ziołami prowansalskimi i dodajemy do mięsa, po chwili zdejmujemy z ognia. W naczyniu żaroodpornym komponujemy zapiekankę. Na dnie układamy ziemniaki, następnie mięso ze śmietanką i znowu ziemniaki. Tak aż do wyczerpania składników – ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Na wierzchu układamy mozzarellę. Pieczemy około 40-50 minut. Ja musiałam
Bazując na smakuplasterki. Na patelni podsmażamy trochę oleju rzepakowego i smażymy cebule na złoty kolor. Kiedy cebula się usmaży przekładamy do formy do zapiekanek i na tej samej (nie umytej patelni) podsmażamy pieczarki. W między czasie czyścimy mięso z błonek i kroimy w paski. Obsypujemy obficie solą i pieprzem, a następnie podsypujemy mąką. Pieczarki przekładamy do naczynia z cebulą. Wykładamy mięso(...)zarumienia wierzchu. Przekładamy do formy do zapiekanek, a na patelnie wykładamy marchewkę, Obsmażamy dwie minuty i dokładamy do brytfanki. Na patelnie wylewamy wino, zeskrobujemy resztki mięsa lub warzyw i dolewamy do zapiekanki. Całość doprawiamy jeszcze raz solą, pieprzem, szczyptą cukru, dokładamy przecier pomidorowy oraz liść laurowy. Ziemniaki kroimy w paski i zalewamy śmietaną. Doprawiamy nieco pieprzem i delikatnie mieszamy. Układamy
Kolizje SmakówWłoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym , czyli taka wegetariańska lazania. Jest to danie bardzo popularne we Włoszech i po jej spróbowaniu – nie dziwię się
Moja DelicjaPulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym możecie podawać zarówno z ziemniakami, jak i makaronem. Na pewno posmakują osobom, które lubią makaron spaghetti bolognese oraz tym, którzy wypróbowali już moją zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym . Mam nadzieję, że pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym będą równie chętnie odwiedzanym przepisem. Jestem pewna, że posmakują również najmłodszym. Z tej porcji mięsa zrobicie około 30 pulpecików
Kuchnia BazyliiPrzepyszna zapiekanka z dwoma serami i mięsem z kurczaka na dzisjejszy obiad. Moja rodzinka uwielbia takie zapiekankiZapiekanka brokułowo-kalafiorowa SKŁADNIKI:kalafior - 250 gbrokuł - 250 gfilet z kurczaka - 400 gryż - 150 gśmietana 18% -190 gjajka -3 sztser żółty -100 gserek śmietankowy topiony - 1 szttłuszcz do smażeniakoperek pokrojony -2 łyżkisól, pieprz,bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyrosPRZYGOTOWANIE:Kalafiora i brokuły lekko(...)tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu i tak dalej postąpić z następną warstwą. wierzch sałatki polać sosem i posypać koperkiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez 25 minut
Kuchnia Danusikurczaka z młodymi ziemniakami i cebulką. Danie obiadowe, które samo się robi. Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu, aby przygotować ciepły posiłek to wypróbujcie poniższy przepis. Spokojnie poniższą zapiekankę możecie przygotować dzień wcześniej. Danie nie jest suche, ponieważ podczas pieczenia powstanie bardzo duża ilość sosu. Do poniższego dania użyłam młodych ziemniaków, których nawet nie obierałam (w końcu całe danie(...)minut. Po tym czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej i obranej cebulki. Piec (już bez przykrycia) około 25-20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie, a mięso zarumienione. Przygotowywanie składników do zapiekanki Zapiekanka przed pieczeniem
UgotowaćJedno danie a zawiera tak wiele, makaron, mięso i warzywa. Bardzo dobra zapiekanka, pyszny pomysł na obiadek. Można również zabrać sobie do pracy na lunch. Wodę zagotować, osolić i wrzucić makaron. Gotować makaron aż będzie all dente, odcedzić i przelać gorącą wodą. Makaron wyłożyć na dno do naczynia żaroodpornego. W małym garnuszku z lekko osoloną wodą gotować marchewki pokrojone(...)minuty. Piersi kurze umyć, osuszyć i pokroić na podłużne paski. Doprawić je solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kurkumą. Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej ostra dodajcie chilli. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kawałki mięsa i cebulki dymki pokrojone w talarki. Smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Nie smażyć zbyt długo, be mięso będzie suche. Usmażone mięso rozłożyć
Kuchnia Pokoleńugotowanym mięsem? Nieraz kroję drobno i dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler(...)tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm. Podpiec w temperaturze około 180 stopni.Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone warzywa i posypać posiekaną natką pietruszki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz - wylać na zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim zapiekankę.Piec przez kilkanaście minut w temperaturze 180-190 stopni.Podawa
Codzienna kuchnia niecodzienna