zapiekanka makaronowa - 2350 przepisów (strona:90/157)

Zupa krem z soczewicy 199

spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę!  Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca!Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.Polecam!SKŁADNIKI:- soczewica zielona – 1 szklanka- soczewica czerwona

Ostra na Słodko
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 204

składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle 1 kg chudego

Smakowity Blog Kulinarny
Rura Gospodarza 196

Makaron jest dobry pod każdą postacią- jako spaghetti, lasagne, zapiekanka czy najzwyczajniej polany śmietaną z cukrem. Nie jadłam tylko tego zwiniętego w ruloniki. Ale żeby nie

bastalena
Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym 184

makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek, ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się. Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czarnymi oliwkami, kaparami z dodatkiem pysznego sosu jogurtowego z fetą. Danie jest pyszne i orzeźwiające. Idealna propozycja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łazanki z dorszem i szpinakiem 186

Dziś się przekonałam, że można go użyć chyba do wszystkiego. Pierwszy raz wykorzystałam też rybę w takim zestawieniu. Już ją zapiekałam z warzywami, dusiłam w sosie własnym, ale nigdy nie dodawałam do niczego w takiej formie, a już z makaronem to w ogóle nigdy żadnej ryby nie jadłam. Miałam ochotę zrobić coś nowego, smacznego i zdrowego, a przede wszystkim mało

Anioszek w kuchni
CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I SEREM 150

minutach ) zacznie gęstnieć zakręcamy gaz. Wsypujemy starty ser i mieszamy. Gorący sos wylewamy na nadziane rurki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez około 30-40 minut aż makaron zmięknie. Temperaturę należy zmniejszyć kiedy sos zacznie się przypiekać.  Cannelloni posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii. Danie jest smaczne na ciepło

Kulinarne Fantazje Marioli
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 277

głównej... a tymczasem zapraszamy do zapoznania się z przepisem (i późniejszego sporządzenia!). Składniki: - dla 4 osób na kwadratową formę 19x19 cm 1 duże opakowanie bobu (1kg) 6 płatów prostokątnego makaronu lasagne 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania(...)mieszając aż do zagęszczenia śmietanki - przed samym układaniem warstw "lasage" - delikatnie podgrzewamy.  Formę do zapiekania natłuszczamy dość grubą warstwą masła. Dwa płaty lasagne, stanowiącą podstawę namaczamy ok.5 minut we wrzątku ( tak aby nie stykały się ze sobą i nie skleiły) - zapobiegnie to twardości makaronu i odkładamy je na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (góra-dół

Symfonia Smaków
Kluski ze słodkich ziemniaków 170

smak jest jednak bardzo ciekawy i warto dla odmiany przygotować coś troszkę innego. Dzisiaj zrobiłam zwykłe kluski, które mogą być alternatywą dla makaronu. Moje inne propozycje na danie z batatami to: Frytki z batatów Indyk zapiekany z warzywami i batatami Placuszki z cukinii i batatów Składniki  dwa średniej wielkości bataty 1 jajko 3/4 szklanki mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym 168

zeszklenia i zalewamy przecierem pomidorowym, aby nabrał aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania. 3 Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut. 4 Całość posypujemy koperkiem i podajemy z makaronem, ryżem, bądź ziemniakami. Porady Jeżeli nie przepadacie za czosnkiem, nie musicie dodawać go do sosu. Sos możecie doprawić dowolnymi ziołami. Artykuł Pulpety wegetariańskie

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serami 501

gorgonzola. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujmy do momentu rozpuszczenia serów i zgęstnienia sosu. Gotowy sos mieszamy z makaronem i kurczakiem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze

VioletoweKucharzenie
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 182

sera. Nakryć 4 warstwą makaronu. Wierzch posypać obicie tartym żółtym serem. Całość musi być dobrze  przykryta  serem, niczym pierzynką by makaron nie zrobił się twardy od wysokiej temperatury. Wierzch nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut można zdjąć folię. Po wyjęciu z pieca odczekać 20 minut i podawać gorące

Poezja Smaków - blog kulinarny
ZAPIEKANKA A' LA LAZANIA 146

Rozprowadzić bulionem,gotować,aż sos zgęstnieje.Do sosu wrzucić pieczarki,wymieszać.Dodać roztrzepane ze śmietaną jajka,przyprawić do smaku.W żaroodpornym naczyniu układamy połowę makaronu,polewamy połową sosu,układamy kotlety.polewamy resztą sosu,przykrywamy resztą makaronu.Posypujemy serem i zapiekamy ok.30 min.w 190 st.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Faszerowane muszle pod beszamelem 324

pomocą pędzelka - układaj makaron i posyp startym serem. Naczynie przykryj aby makaron nie wysechł i przygotuj sos beszamelowy - link poniżej: https://alutka-gotuje.blogspot.com/2016/03/lasagne-bolognese.html. Makaron zalej przygotowanym sosem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni - wstaw naczynie (przykryte) i zapiekaj

Alutka-Gotuje
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 106

czas mieszając ( najlepiej trzepaczką), ponownie doprowadzamy do zagotowania. Mozzarellę i drugiego pomidora, kroimy na pół centymetrowej grubości kawałki i u kładamy plastry na makaronowym farszu. Na całość wylewamy sos beszamelowy, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni zapiekanki. Następnie wkładamy naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę nakładamy na talerze

Miód i pieprz