łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu pełnoziarnistego (tu: penne) Przygotowanie: 1. Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy je na ćwiartki, posypujemy je posiekanym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg). 2. W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, zalewamy(...)pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę cukru. 6. Ugotowany makaron posypujemy "rozkruszonym" serem pleśniowym i zalewamy sosem. Gotowe. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie): ok. 500 kcal Porcja z makaronem bez sera: ok. 450 kcal Sam sos do makaronu: ok. 160 kcal Smacznego
Malowane smakiemrodziną? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu to polecam zrobić inną wersje spaghetti bolognese, czyli w formie zapiekanych gniazd. Fajne i pomysłowe danie, w dodatku proste i bardzo smaczne. Zaskoczycie gości i przy okazji dobrze ich nakarmicie. Ja wykorzystałam do przepisu makaron spaghetti Lubella . Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapiekanki w moim domu cieszą się dużym wzięciem. Co bardzo mnie cieszy, bo lubię je robić. Dziś makaronowa z kurczakiem, dużą ilością sera i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Świetnie się sprawdza na obiad, czy kolację. Jedyną jej wadą jest to, że szybko znika. Ale jest na to sposób, zrobić więcej, bo nawet gdy zostanie(...)Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem. Wsypuję do niego surowy makaron, na makaron wykładam podsmażonego kurczaka, posiekany czosnek niedźwiedzi, posypuję częścią sera. Całość równomiernie zalewam sosem. Wierzch posypuję gęsto serem. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę bez przykrycia, w 170 stopniach z termoobiegiem około 30-40 minut do zrumienienia sera. Po wyjęciu z pieca pozwalam zapiekance chwilkę ( ok.5 minut ) odpocząć
Kuchnia z widokiem na ogródpomidorowym. Gotuj około godziny aż do redukcji sosu. Blaszkę lub naczynie w której będziesz piec cannelloni wysmaruj masłem. Następnie nadziewaj makaron i układaj obok siebie. Całość zalej pomidorami wymieszanymi z wodą (100ml). Przykryj folią aluminiową i zapiekaj około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 º C. Na koniec na wierzch ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę i zapiekaj jeszcze
wysmienitymomentu aż z pieczarek wyparuje woda. 3. W szklance mieszamy śmietanę i jajko. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Makaron, filety, cebulę, pieczarki, mozzarellę i sos mieszamy ze sobą dokładnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut
Szefowa kuchniPrzypraw solą oraz pieprzem i dodaj bazylię. Jeśli danie jest zbyt suche dolej jeszcze trochę oleju z suszonych pomidorów. Podawaj z makaronem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Pieczona pierś z kurczaka z warzywami kurczak pomidory marchew
Fit&Fast Kitchenkawałki. Gdy szpinak lekko osiądzie, na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy czosnek i dusimy, aż śmietanka zacznie gęstnieć. Do gęstniejącej śmietanki dodajemy makaron oraz połowę startego żółtego sera. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy resztą żółtego sera. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, dopóki ser się nie rozpuści
Jacob TastesNa ten makaron długo polowałam, w końcu udało mi się go kupić. Służy do robienia lazanii, ale nietypowej bo zawijanej, rolowanej. Wykorzystałam do niej dwa rodzaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikDostałam niedawno do przetestowania pełen karton Makaronu Międzybrodzkiego do przetestowania. Dzisiaj przedstawiam Wam moją pierwszą propozycję. Wykorzystałam makaron w kształcie pierożków - mój synek nazwał je
Z miłości do słodkościpłatami i są tańsze. Jeśli macie więcej czasu i lubicie robić sami makaron polecamy Wam następujący patent: z płata ciasta makaronowego wycinamy krążki o średnicy słoika i układamy w słoiku przekładając warstwami nadzienia. Efekt wizualny i smakowy wspaniały. Zapiekanka ze słoika Lasagnię według tego przepisu możecie oczywiście zrobić w tradycyjny sposób w formie do zapiekania. Nam bardzo spodobał się pomysł
Niedzielny kucharzkurczakiem ? Dzisiaj mam dla Was kolejny bardzo ciekawy przepis na niesamowicie pyszną, szybką i pożywną zapiekankę. Do jej wykonania użyłam makaronu kolanka, świeżego szpinaku, śmietanki oraz mozzarelli, dzięki czemu zapiekanka jest bardzo kremowa i delikatna w smaku. Szczególnie przypadnie ona do gustu wielbicielom ryb, ponieważ znakomitym dodatkiem jest w niej wędzony łosoś, który w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem(...)czosnek, gałkę, sól oraz pieprz. Mieszamy aż ser się rozpuści. Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem i wykładamy masę makaronową. Na wierzchu układamy kawałki łososia lekko wciskając go w makaron. Całość posypujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Gotową zapiekankę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną posypujemy świeżymi listkami bazylii i natką pietruszki. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Życie ze smakiemLasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych. Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg
Ostra na SłodkoUwielbiam potrawy zapiekane zawijane gdzie różne smaki się przeplatają i 'wymieniają się' swoim aromatem. Jednym z takich dań na szybko są zawijane podsmażone warzywa w makaronie lasagne obficie posmarowanym serkiem kanapkowym. To danie świetnie się sprawdzi jako przystawka na imprezie (na zimno również dobrze smakuje). Zachęcam was do udziału w konkursach durszlak.pl są bardzo inspirujące, gdyby nie konkurs(...)makaronu posmaruj obficie serkiem apetina grilowana papryka i oliwki następnie nałóż farsz i zawiń. *Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli. Etap VI - Pieczenie Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Zapiekaj
Wylizany Rondelpomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych oliwek 300 g makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu
e-PrzepisyKulinarne