z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:22/234)

Prosta zapiekanka porowo-ziemniaczana 321

przekonasz. O ile nastał kiepski okres przejściowy, kiedy nie mamy zbyt dużo warzyw i owoców, a te które są-szczelnie owinięte plastikowymi foliami- pozbawione są smaku, o tyle ziemniaki i por dostępne są o każdej porze roku. Pięknie zapieczony wierzch, który widzisz na zdjęciu powstał dzięki użyciu wegańskiego majonezu – możesz użyć kupnego, ale moim zdaniem najsmaczniejszy i zdecydowanie mniej kosztowny(...)skorupkę, dzięki której zapomnisz o istnieniu sera. Składniki: 4 średnie pory 1 łyżka wegańskiej margaryny/2 łyżki oleju 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 kg ziemniaków do gotowania (najlepsze będą większych rozmiarów) 100-150 ml wegańskiego majonezu posiekany szczypiorek do podania sól i pieprz do smaku Podane składniki wystarczą na duże porcje dla 6 osób

Roślinna - blog wegański
Domowe Pierogi Ruskie 216

Pierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor(...)Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i usmażoną cebulę wrzucamy do gorących ziemniaków. Dodajemy twaróg i przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniakówziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów

W Moim Magicznym Domu
Zapiekanka z mięsem mielonym 180

robić zapiekanki stanowią syty i smaczny obiad. Inspiracją jest słynne brytyjskie danie shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. Opcji jest wiele, często używam składników, które mam w lodówce i ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika.  Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki(...)sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków  sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa 1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki smażymy na łyżce oleju co chwilę mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą. 2. Do warzyw dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy, przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat, majeranek

NA MOIM TALERZU
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 182

Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek niedźwiedzi zioła prowansalskie papryka mielona ostra Ziemniaki: kilka ziemniaków (wyszorowanych i pokrojonych w ćwiartki, ze skórką) olej majeranek czosnek niedźwiedzi sól Wykonanie: Udka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam pieprzem, solą i ostrą mieszanką(...)przypraw. Składniki marynaty wymieszałam razem, włożyłam do niej udka i wymieszałam, aby marynata pokryła udka. Miskę przykryłam folia spożywczą i odstawiłam na kilka godzin.  Ziemniaki wyszorowałam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je w ósemki i dodatkowo każdy kawałek przekroiłam w poprzek na połowę. W małej miseczce wymieszałam olej z przyprawami, w tej mieszance maczałam kawałki ziemniaków

Blondynka Gotuje
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 190

niej odlane z puszki piwo.   Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki wybieramy małe, myjemy je, kroimy na pół. Wkładamy do miski, wlewamy 3-4 łyżki oleju, wsypujemy mielony kminek, sól, rozmaryn. Zamykamy pojemnik i przez potrząsanie rozprowadzamy olej(...)przyprawami na ziemniakach, wsypujemy je na blachę pod kurczaka.   Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Podobna procedura jak przy ziemniakach – pojemnik, olej, tym razem tymianek i odrobina soli, potrząsanie. Dodajemy je do ziemniaków. Obieramy marchew, selera, pietruszkę. Kroimy w mniejsze kawałki, powtarzamy procedurę pojemnik, olej przyprawy. Tym razem z majerankiem, oregano i mieloną papryką. Mieszamy warzywa razem

Karo in the Kitchen
Sałatka ziemniaczana – idealna na grilla i nie tylko 326

pogoda dopisuje. Dzisiaj prezentuję sałatkę ziemniaczaną, robię ją od wielu lat. Muszę przyznać, że amatorów tej sałatki nie brakuje. Znika z prędkością błyskawicy. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 200 ml majonezu 100 śmietany słodkiej Przyprawa do ziemniaków Szczypiorek Szczypta ostrej papryki ¼ łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Wykonanie: Z majonezu, śmietany, papryk, pieprzu i soli(...)smaku) przygotowujemy sos. Całość dokładnie mieszamy. Ugotowane, ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy na plastry i układamy warstwowo w misce. Warstwę ziemniaków posypujemy przyprawą do ziemniaków, smarujemy sosem i ponownie warstwę ziemniaków itd. Ostatnią warstwę posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Patate fritte 191

Drodzy,będzie znów po sycylijsku! Danie proste, nieskomplikowane, które moja teściowa robiła zawsze..od wielkiego dzwonu, a to dlatego , że ziemniak na Sycylii nie jest popularny . Ziemniak na Sycylii jest droższy od mięsa. Według sycylijskich gospodyń ziemniak niesamowicie tuczy, więc danie to było może 2 razy w miesiącu. I zwykle podawane na zimno. Po daniu, mój Boże, które Polacy jedzą(...)następował detox. Detox w postaci nalewek, fantastycznych nalewek ziołowych. Ja nie miałam nic przeciwko takiemu daniu , ani tym bardziej nic przeciwko ziołowym nalewkom. Do sycylijskiego dania teściowa wkładała ziemniaki seler naciowy, tylko łodyga pomidor czerwona cebula 2 ząbki czosnku groszek- opcjonalnie ocet balsamiczny z Modeny sól morska pieprz ziołowy u mnie  Skworcu oliwa z oliwek natka pietruszki Na patelni

Z Kuchni Do Kuchni
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 150

Właściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna, którego wygonić z kuchni jest trudno. Ale jak mówi stare Polskie przysłowie ,,czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał,,. Mimo, że dawniej irytowałam się na zamieszanie i większy bałagan z dziećmi(...)kuchni to teraz już widzę, że cierpliwość zaczyna przynosić wymierne efekty, jak chociaż dzisiejszy obiad :). Składniki dla 4 osób, ok 30 - 35 sztuk: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana piatnica.net 1 jajo sól Omasta: wędzona słonina, tłuszcz + skwarki 1. Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. 2. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki, mielimy w maszynce

Apetyczna babeczka
Jarmuż na zdrowie 227

zdrowy jest niezmiernie, może uratuje mnie od zguby:) Przepis z jarmużowej strony dostosowany do potrzeb jednej osoby (i ilości jarmużu w ogródku:)) ZIEMNIACZANE KOTLETY Z JARMUŻEM 2 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 cebuli 2 łyżki tartego sera np. Bursztynu duża garść (ok.50g) jarmużu łyżeczka mąki  Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę(...)gotujemy około 10 minut, aż zmiękną. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Odcedzamy ziemniaki i ubijamy z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zeszkli (można podsmażyć bardziej). Dodajemy do ziemniaków, na wierzch sypiemy Bursztyn, dobrze mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Jarmuż myjemy, usuwamy grube nerwy, kroimy w paski i gotujemy na parze 4 minuty

les mirabelles
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 212

Dziś nie będzie przepisu na daną potrawę napiszę o zagęszczaniu zup, sosów. Jak chodziłam do szkoły kucharskiej na okrągło mieliśmy "wpijane" do głowy o mące, maśle, ziemniakach itd. Różne  sposoby zagęszczania przerabialiśmy na pierwszym roku. Pomyślałam, że podzielę się ta wiedzą bo podstawy to ważna rzecz, która nie raz nam się przyda. Prawie każdy z nas gotuje(...)zasmażkę. CHLEB Tradycyjne sosy bardzo dobrze smakują z chlebem. Kawałki chleba bez skórek i okruszki można wrzucić do sosu i pogotować. Całość nam się zagęści i nada głębi smaku. ZIEMNIAKI Ziemniaki można zetrzeć na tarce lub ugotowane rozgnieść widelcem dodać do zupy lub sosu i zagotować. Wykorzystuję ten sposób do zup jarzynowych. Surowy ziemniak również może nam uratować przesoloną zupę

Basia w kuchni
Ukraińskie pierogi :) 183

piękny, jednak to już nie to samo miasto. Będąc w Kijowie pierwsze kroki skierowaliśmy do tradycyjnej restauracji na wypróbowanie lokalnych specjałów. Najbardziej utkwiły nam smakowo pierogi z kapustą i ziemniakami. Niezwykle smakowały, a do tego wspaniałe lokalne piwo :) Można je czasem kupić w Polsce (Tesco,) nazywa się "Obołon", tak samo nazywa się dzielnica Kijowa. Obołon to jedna z dzielnic Kijowa(...)pomnik osoby, którą my znamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych pierogów ukraińskich :) Nasza wersja to pierogi z kapustą, ziemniakami i cebulką. Pychotka :) Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy ich nie zmodyfikowali. No to teraz przepis : Pierogi ukraińskie (4 osoby) Składniki na farsz : 1/2 kg dobrej kiszonej kapusty 5-6 średniej

vegetanie
Ziemniaki po cabańsku 398

Ziemniaki po cabańsku to potrawa regionalna Ziemi Chrzanowskiej. Powszechnie znane są jako prażone, duszonki lub pieczone. Latem potrawę przygotowuje się w żeliwnym kociołku ustawianym na ognisku. Potrawę można również przygotować w domu prażąc ziemniaki w garnku ustawionym na kuchence. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy(...)kiełbasy cienkiej, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek natki pietruszki, 4 łyżki smalcu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski. Na dno garnka wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Oprószam solą i pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kartoflanka 206

córka ma dwie ulubione zupy i jest to właśnie kartoflanka lub serowa. I właśnie zrobiłam taką kartoflankę. Jest to zupa gęsta i bardzo sycąca. Dodaję do niej dużą ilość ziemniaków w końcu sama nazwa mówi, że jest to zupa składająca się z ziemniaków :) Składniki:      około 300g żeberek      0,5-1kg ziemniaków(...)dużym garnku), po podsmażeniu dolewamy około 2 litry wody i gotujemy aż żeberka zmiękną.    Następnie dorzucamy pokrojoną w pół plasterki marchewkę, całą pietruszkę, seler, por. Ziemniaki obieramy kroimy w średniej wielkości kostkę. Gdy nasza włoszczyzna jest już prawie miękka (gdy pietruszka, por i seler są już miękkie wyciągam je z garnka) dorzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy. W między

Amatorka kuchenna