z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:16/234)

Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 209

pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca - co czasem skutkowało poparzonym językiem! Ta właśnie wersja była z ziemniakami, a ziemniaki są w moussace kontrowersyjne - jedni uważają, że ich dodanie to profanacja, inni nie wyobrażają sobie bez nich tego dania. Ja fanką ziemniaków nie jestem, ale w moussace bardzo(...)pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 4-5 ugotowanych ziemniaków garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki oliwa

Kulinarne Inspiracje
Tortilla patatas z chorizo 137

Wiedzieliście, że Hiszpanie są smakoszami ziemniaków i jadają je bardzo często? Ja nie. Będąc w lipcu w Hiszpanii, myślałam, że ziemniaków, za którymi nie przepadam, objadłam się na cały rok. A tu niespodzianka - przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym(...)dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło. Tortillę podają jako przekąskę na śniadanie lub do kanapek, ale też jako część obiadokolacji. Moja tortilla jest znacznie cieńsza, ale nieskromnie przyznam, że równie smaczna jak ta w Lloret

Weekendy w domu i ogrodzie
Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 161

Danie, które jak z kociołka smakuje, niewiele kosztuje, można na patelni przygotować i smakiem się rozkoszować. Tylko jednej dużej patelni potrzebowałam, na której olej podgrzałam, ziemniaki podsmażyłam, ziół dołożyłam, wodą podlałam, kapustę i boczek  dodałam.  Składniki: ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 30 ml oleju rzepakowego z czosnkiem, 100 g parzonego boczku w plasterkach(...)młodej kapusty, 1 łyżeczka kminku całego, świeży rozmaryn,              sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki bez obierania myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je kilka min.  Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy sól, rozmaryn, przykrywamy pokrywą i dusimy

Moniki Smakołyki
Zupa fasolowo-pomidorowa 167

kluczowe dla smaku i wyglądu zupy, to w rzeczywistości do jej przygotowania użytych jest o wiele więcej składników. Pomijając już nawet przygotowanie bulionu, do zupy dodajemy też w szczególności ziemniaki i zieloną paprykę. Te pierwsze korespondują z fasolą łagodząc smak, a papryka z pomidorami dodając kwaśnego posmaku. Generalnie, od proporcji tych 2 rodzajów składników oraz od ilości łagodzącej odczuwanie zakwaszenia(...)czynności i odrobina skupienia. Po części wynika to z faktu, że składniki szybko stają się miękkie, a my nie chcemy niczego rozgotować. Szczególnie źle w tym gronie wypadałyby rozgotowane ziemniaki czy pochodząca z puszki fasola, a o tym może zaważyć już kilka minut nieuwagi. Przepis poniżej jest mimo wszystko pewnym kompromisem pomiędzy jakością a czasem. Najbardziej „ambitni” i „czasowi” kucharze

Kulinarna Pokusa
Zapiekane ziemniaki z majerankiem 140

Wykonanie banalnie proste, a smak i aromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią.  Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób(...)Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając

Kuchenne aromaty
Młode ziemniaki zapiekane z twarożkiem i mozzarellą 291

Ziemniaczki zapiekane z serem a raczej z trzema rodzajami sera :) Danie które pachnie i smakuje wiosną. Dla fanów ziemniaków to przepis obowiązkowy, nie będziecie żałować jeśli wypróbujecie :) Poza tym, że jest niesamowicie smaczne to zawiera również dużo wartości odżywczych. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin(...)dlatego lubię wykorzystywać twaróg i inne dobrej jakości sery do przyrządzania moich dań :) 6 średniej wielkości młodych ziemniaków marynata do ziemniaków: łyżka oliwy z chili 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonego tymianku   3 łyżki naturalnego, zmielonego twarożku 2 łyżki twarożku typu włoskiego 3 łyżki startej mozzarelli (lub cheddara, opcja również wypróbowana) pół pęczka cienkiego

Mienta blog
Pieczone ziemniaki z bazylią i oregano. 158

Zapiekane ziemniaki to wspaniały dodatek do mięs, zamiennik tradycyjnych gotowanych ziemniaków i zdrowsza alternatywa od frytek. Proste wykonanie jednak przy wodnistych ziemniakach trzeba uważać, gdyż mogą się ugotować, a nie upiec. Mój przepis i postępowanie z nimi są sprawdzone, dlatego wychodzą zawsze chrupiące :)   Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii 1 łyżka oleju(...)Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki  i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym.  Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki z zachowaniem niewielkich odstępów  i smarujemy olejem używając pędzla. Pieczemy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.   Następnie przekładamy ziemniaki na drugą stronę, znów smarujemy olejem oraz posypujemy bazylią, oregano

Symfonia smakowa
Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina 221

wymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów . Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D  Składniki na polędwicę: 1 polędwica wieprzowa 3 duże ziemniaki 600 ml wywaru brokułowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii 1 łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku sól Składniki na pur ée : 8 różyczek brokuła(...)ziemniak 1 łyżeczka posiekanego koperku 100 ml wywaru z brokuła (ten powstaje podczas gotowania brokułów, więc go nie wylewamy) Ziemniaka ze składników na purée - gotujemy Brokuły również gotujemy, do miękkości. Wywaru nie wylewamy! Ziemniaka ubijamy z posiekanym koperkiem Ugotowane warzywa - odstawiamy Tajiny moczymy w chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!) Ziemniaki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Brokułowe kąski w cieście naleśnikowym. 180

małe różyczki. Teraz delikatnie blanszujemy w wrzącej lekko osolonej wodzie. Wyciągamy z wrzątku i przelewamy zimną wodą, aby zahamować proces gotowania. Odstawiamy i przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Teraz czas na ziemniaki. Ok. 8 szt. większych ziemniaków wstawiamy równorzędnie z brokułem i gotujemy, aż będą na w pół ugotowane.  Odcedzamy ziemniaki i odstawiamy, żeby lekko przestygły. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki(...)układamy na płaskiej blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek, i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, posypując ziemniaki przyprawą do ziemniaków. Polecamy Prymat, najlepsza mieszanka. Ziemniaki pieczemy 15-20 min. Kiedy ziemniaki pieką się w piekarniku możemy zabrać się za surówkę. My wymyśliliśmy sobie do tego dania mieszankę pomidorów czerwonych z czarnymi z dodatkiem płatków szalotki, kukurydzy i siekanych liści

vegetanie
Klasyczne purée ziemniaczane 140

Jako jutrzejszy dodatek do obiadu polecam klasyczne bardzo smaczne puree ziemniaczane. Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Pur ée ziemniaczane Ja przykładowo zamiast klasycznych ziemniaków zapodałem sobie puree z pieczonym udkiem oraz ogóreczkami kiszonymi. Składniki:  1 kg ziemniaków   200 ml mleka   1 łyżeczka masła  pęczek kopru  sól oraz pieprz(...)Przygotowanie:    Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu, ale czasami mogą się już znudzić wtedy możemy przyrządzić w inny sposób. Chciałbym wam zaproponować przepis na klasyczne puree ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i standardowo gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ziemniaki gotowe mleko wlewamy do garnka dodajemy łyżeczkę masła i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści.Gdy to nastąpi

Sprawdzone przepisy kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana z wędliną 191

Przepis dobry na wykorzystanie resztek wędlin z lodówki. Ewentualnie ziemniaków, które zaczynają... "kwitnąć" :) Składniki: dowolna wędlina, ja miałam szynkę, kiełbasę wiejską i boczek wędzony - ilość wedle uznania ok. 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kawałek pora - opcjonalnie, jeśli cebulka jest mała 1 duża marchew ok. 150 gramów sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach majeranek przyprawa do ziemniaków lubczyk(...)sól pieprz naczynie żaroodporne z pokrywką Nie podaję konkretnych ilości przypraw, ponieważ to już zależy od Was - ile i jakie lubicie. Natomiast bardzo polecam dodać przyprawę do ziemniaków. Są różnych firm, trzeba wypróbować, która Wam podpasuje najlepiej (nie wszystkie są smaczne, niektóre są wręcz gorzkie). Boczek pokroić w kostkę, to samo zrobić z kiełbasą i szynką (kiełbasę, jeśli trzeba - obieramy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem 191

Pozostając w temacie ziemniaczanym, przedstawiamy Naszą druga propozycję na ziemniaki zapiekane z serem. Tym razem są to ziemniaki gotowane w mundurkach, a następnie zapieczone z serem żółtym. Dodałam do nich tylko paprykę i keczup, aby nadać im nieco ostrzejszego smaku, aczkolwiek smak ten nie powinien dominować, gdyż te ziemniaki są u mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem(...)głównym.  Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem SKŁADNIKI: 8 ziemniaków podobnej wielkości 200 g sera żółtego w kostce sól 1 jajko pieprz keczup papryka w proszku zielona cebulka   Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie.  Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy na połówki i pomagając sobie łyżeczką wybieramy ze środka miąższ

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 368

Ostatnio miałam okazję przygotować dla rodziny wiejską ziemniaczaną zapiekankę. Swojego czasu przygotowywałam takie pyszności z surowych ziemniaków, jednak ostatnio zaczęłam do zapiekanek ziemniaczanych używać obgotowanych wcześniej ziemniaków. Mam wówczas pewność, że ziemniaki będą idealnie dopieczone. Dzisiaj dla Was ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i żółtym serem. Mój mąż uwielbia tę wersję.  Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków(...)boczku surowego lub wędzonego 250 ml bulionu z czosnkiem 250 g sera żółtego tartego sól ziołowa 1 łyżka masła szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzamy. Kroimy ziemniaki w plasterki około 2-3 mm. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno ziemniakami delikatnie solimy, nakładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle ze śliwkami 208

Knedle ze śliwkami...Białe kule z ziemniaków i mąki.Wnętrze wypełnione soczystymi śliwkami.Polane rozpuszczonym masłem.Oprószone cukrem.Pycha!Składniki:800 g ziemniaków (waga po obraniu, przed ugotowaniem);1,5 szklanki mąki pszennej;1 łyżka mąki ziemniaczanej;1 jajo;Szczypta soli;1 kg śliwek;Około 3 łyżki białego cukru;Dodatkowo:60 g rozpusczonego masła;Cukier do posypania.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać(...)ugotować, przecisnąć przez praskę (lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków) i dobrze wystudzić.Śliwki umyć, osuszyć, ponacinać i powyjmować pestki.Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem do ciasta drożdżowego.Przygotowane ciasto

Gospodyni Miejska
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 234

maskarady, w których brali udział tak zwani przebierańcy. Na Śląsku były tańce kobiet i mężczyzn, mające zapewnić urodzaj – pląsy kobiece zwiastowały obfitość lnu i konopi, zaś męskie zbóż i ziemniaków. W karczmach organizowano  tak zwane podkoziołki, czyli tańce, za które dziewczęta musiały zapłacić (wrzucić pieniądze pod specjalnie przygotowaną figurę koziołka), co miało zapewnić im rychłe zamążpójście  Obecnie(...)chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać  świeżo zmielonym pieprzem. Śledziowa wieża. Składniki: 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka konserwowa Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera
Langosz węgierski przysmak 237

się do dalszej pracy ,bo langosz  upieczony ,usmażony wg mojego przepisu nie ocieka tłuszczem, jest chrupiący , pulchny i naprawdę smaczny. Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Ser żółty Śmietana kwaśna Szczypta cukru sól Czosnek Olej Wykonanie. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy(...)puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto  dzielimy na małe porcje i rozciągamy palcami na dosyć duże placki

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 191

kurczaki nie żyją w niewoli. Żywią się jak nasze w Polsce, w zagródkach naszych babek. To na Sycylii prawdziwa rzadkość. Będziemy robić danie na niedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki- tam ziemniaki się je wyłącznie od święta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka i podudzia z kurczaka, który żył na wolności -suszone pomidory OLE- dlaczego OLE? Dlatego(...)teściową osobiście.. Zawsze patrzę nostalgicznie na te słoje w TESCO pełne tych pomidorów i zastanwiam się skąd OLE zna ten sekret? -Oliwa z oliwek Mini Monini- bo łagodniejsza -ziemniaki z upraw bio- u mnie ziemniaki, które sama zbierałam na wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak

Z Kuchni Do Kuchni
Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i wspomnienia z wakacji 197

Polecam Wam również przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku - w białym winie.Dorada pieczona z oliwą i czosnkiemi pieczone ziemniaczki z szałwią przepis na 2 osoby (i trochę więcej ziemniaków, ale my lubimy pieczone ziemniaki:)Składniki:na doradę 2 świeże dorady 5-6 ząbków czosnku oliwa sól, pieprz  na ziemniaczki 500 g małych ziemniaczków garść liści szałwi oliwa sól, pieprz(...)Przygotowanie: Zaczynamy od ziemniaków, bo one dłużej się pieką. Kroimy ziemniaki na kawałki wielkości kęsa i wrzucamy do brytfanki wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Posypujemy listkami szałwii pokrojonymi w paseczki, solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy wszytko rękami, aby ziemniaki obtoczyły się w przyprawach. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Dorady myjemy, osuszamy

Chilli Czosnek i Oliwa
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 226

Pyszna, sycąca, idealna jako danie na obiad, ale może być także na kolację. Zapiekanka z ziemniaków świetnie sprawdzi się również na imprezie (wystarczy dla dużej liczby gości...). Niesamowite połączenie smaków zaskoczy myślę niejedną osobę. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . lekko tylko zmodyfikowany, część była celowa, część wyszła przypadkiem, w pośpiechu zapomniałam dodać ser.. mimo tego zapiekanka i tak była(...)pyszna... :-). Można również wykorzystać ziemniaki, które pozostaną nam z poprzedniego dnia. Z podanych ilości wychodzi bardzo pokaźna zapiekanka, my zajadaliśmy ją przez dwa dni. Najbardziej smakowała nam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku

Smaczne Zdrowe
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM NA PUREE ZIEMNIACZANO-KUKURYDZIANYM 205

niecałej godzince miałam na stole jedno z lepszych puree jakie jadłam w towarzystwie aromatycznego, baaaardzo soczystego kurczaka, gorących pomidorów i ciągnącej się mozzarelli... :)  Puree z ziemniaków i kukurydzy z dodatkiem pieprzu cayenne ma tak genialny smak, że prawie połowę wyjadłam z miski :D Jest kremowe, lekko słodkie, z ostrym akcentem w postaci cayenne - w bardzo meksykańskim(...)stylu :) Całość przygotowuje się naprawdę prosto: w czasie gdy gotują się ziemniaki, miksujemy kukurydzę z mlekiem, obsmażamy filety, kroimy pomidory i mozzarellę na plastry, a na końcu do kukurydzy dodajemy rozgniecione ziemniaki - bach! do pieca i gotowe!  Ta zapiekanka to naprawdę niezła wyżerka dla całej Rodziny, także nie zastanawiajcie się, tylko bierzcie się do roboty

Słodko-Słony Świat Ilony
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 193

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120ml pełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone(...)liść laurowy 400g selera 400g ziemniaków sól morska, świeżo mielony pieprz 1-2 łyżki oleju (np. oleju orzechowego – użyłam oleju sezamowego) 70g sera Cheddar, starego na tartce   Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do rondelka wlej mleko, śmietanę. Dodaj liść laurowy i czosnek. Doprowadź do wrzenia. Kiedy mleko ze śmietaną się zagotują, zdejmij z ognia

Moja Delicja
Ziołowa zapiekanka ziemniaczana na nostaligę i tęsknotę 177

wielka niewiadoma. To mnie trochę smuci i pewnie dlatego wspominam dawne, udane wakacje.  Ale zaczęłam od ziół i na ziołach chcę skończyć. Zatem koniec smutów, czas na ziemniaki! Kiedy przycinałam nasze zioła chciałam koniecznie ich do czegoś użyć. Padło na ziemniaki, które po pierogach z truskawkami były naturalnym wyborem- tym razem coś dla mnie:) Nasze zioła przed przycięciem ZIOŁOWA(...)ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (ZZZ) 1kg ziemniaków (nie młodych) 3 jajka 3 łyżki masła 250-300g żółtego sera (niech się ciągnie- np. gouda) pęczek ulubionych ziół (u mnie tymianek, cząber, pietruszka, koperek, lubczyk, szczypiorek) bułka tarta do posypania formy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i gotujemy. W międzyczasie siekamy drobno zioła i ucieramy ser. Od razu po ugotowaniu

les mirabelles
Krem z pora, ziemniaków i jarmużu 171

porze roku oczywiście najlepiej smakują wszystkie zupy i kremy. Ja Was dzisiaj zapraszam na powstały -całkowicie w sposób niezamierzony – krem z pora, ziemniaków i jarmużu. Połączenie takie było wynikiem bardziej przejrzenia zawartości szafek w kuchni niż jakiegoś oszałamiającego kulinarnego zrywu, ale i tak najważniejsze, że jest smaczne i sycące… Krem z pora, ziemniaków i jarmużu Składniki: 900g białych(...)części pora 400g ziemniaków 200g jarmużu 3 ząbki czosnku 1/2 kostki masła 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1,5 litra bulionu sól, pieprz 1.Pory opłukać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jarmuż opłukać i porwać na mniejsze kawałki. 2.W dużym rondelku rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek

UgotujmyTo.pl
Frytki belgijskie 5828

Jeden z najbardziej popularnych sposobów podania ziemniaków. Znają je niemal wszyscy i dzieci, i dorośli - frytki. Pierwsze zapiski o frytkach pochodzą z XV wieku z Belgii. Belgowie głoszą historię, że w Walonii, w której płynie rzeka Meuse, zimą zamarznięta woda zabrała mieszkańcom ich podstawowe pożywienie – ryby. Zdesperowanym ludziom pozostały jedynie ziemniaki, które kroili w kształt rybek (ponoć temu zawdzięczają(...)czymś tak oczywistym jak nasz przysłowiowy schabowy. Smaży się je dwa razy w różnych temperaturach. Samo przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż tradycyjnych, ale… warto spróbować.     Składniki: - ziemniaki - 1 łyżka cukru - wrzątek - olej do smażenia Dodatkowo: - różowa sól himalajska (do oprószenia frytek) - sosy (jakie kto lubi)     Obrane ziemniaki płuczemy, kroimy na paski grubości

mojewypiekiinietylko
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 145

kapustą i grzybami :) a w sumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia(...)oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy w mundurkach, aby były prawie miękkie.  Farsz zrobiliśmy z pieczarek, które wcześniej pokroiliśmy w drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich fasolę czerwoną, jednego buraka. My użyliśmy gotowanego buraczka, którego można kupić w markecie, ew. skorzystajcie z tych buraczków, które użyliście do barszczu na święta. Farsz rozgniatamy widelcem skupiając się głównie na rozgnieceniu

vegetanie
Barszcz mieszany z ziemniakami 239

Barszcz mieszany z ziemniakami... Na bazie czerwonych buraków. Z dodatkiem barszczu białego. Przyprawiony czosnkiem i majerankiem. Podany z ziemniakami z cebulką. Pyszna odmiana tradycyjnych przepisów. Smacznego!   Składniki: 3 średnie, czerwone buraki; 1 opakowanie barszczu białego (u mnie Winiary), rozpuszczonego w 200 ml zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2 litry wody; 1/2 łyżki(...)majeranku; 1 łyżka octu spirytusowego; 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;  Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć ręką lub nożem. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor

Gospodyni Miejska
Rogaliki z ziemniaków 151

Ogólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi(...)ogromnym apetytem i pochłonęły całą porcję, co mnie niezwykle cieszy. Starsza córeczka nawet brała je do szkoły. Składniki: - 350 g mąki pszennej - 250 g ugotowanych ziemniaków - 150 g cukru pudru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Ziemniaki zmielić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części

dom-agi.pl
Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree 207

Jest to chyba najlepsze puree ziemniaczane jakie jadłam do tej pory. Aksamitne, z wyczuwalnym czosnkiem, szałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z mięsami jak i rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha(...)Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem (6-8 porcji) Składniki: 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę 6 łyżek masła 1 ½ łyżki posiekanych listków szałwii 1½ łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę sól i pieprz ¾ szklanki śmietanki 30% Przygotowanie: Włóż ziemniaki do większego rondla i zalej wodą

karmelowy
Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 396

okazji 130-lecia istnienia marki.Nożyk dotarł, a ja zastanawiałam co przygotować. Kuchnia szwajcarska obfituje w moje ulubione smaki, bo są to głównie potrawy z serów, ziemniaków czy TEŻ słynne czekolady. I co tu wybrać, skoro wszystko takie smaczne? :)W końcu zdecydowałam się na moją własną, swobodną interpretację placków ziemniaczanych rösti. Część źródeł (i samych(...)Szwajcarów) podaje, że robi się je z podgotowanych ziemniaków, a część że z surowych. Ja postanowiłam zrobić z surowych i troszkę po swojemu. Znacie mnie na tyle, żeby wiedzieć, że jeśli coś modyfikuję to w taki sposób, aby było szybciej i prościej. Mam więc nadzieję, że spróbujecie rösti, bo naprawdę warto :)Składniki:ziemniaki,zielona pietruszka,czosnek,sól,olej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczki Zdzisia 193

Dziękujemy za pomysł.Danie faktycznie jest smakowite.W dobrze osolonej wodzie gotujemy 12-15 ziemniaków "w mundurkach".W innym garnku, też w osolonej wodzie gotujemy 10 dkg ( jedna torebka) kaszy jęczmiennej.Kroimy w kostkę 25 dkg boczku i jedną średnią cebulę.   Z wystudzonych ziemniaków ścinamy wierzchołki.   Środki ziemniaków wydrążamy (podpowiadamy: z pozostałych z wydrążenia ziemniakówmożna zrobić sałatkę(...)ziemniaczaną).   Rozbieramy ziemniaki z "mundurków".   Boczek i cebulkę lekko podsmażamy na patelni i łączymy z kaszą.Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc pieprz i sól.   Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały.Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami.  Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Sałatka jarzynowa 336

Sałatka jarzynowa...Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki.Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo.W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej.Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą.Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem.Pycha! Składniki:5 średnich ziemniaków;3 średnie marchewki;3 średnie ogórki kiszone;3 jajka ugotowane na twardo;1 mała, czerwona cebula;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu(...)waga netto po odsączeniu 285 g);Pęczek szczypiorku;2 płaskie łyżki majonezu;3 płaskie łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka musztardy;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki i marchewkę umyć. Marchewkę obrać. Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać

Gospodyni Miejska
Wiejskie Quiche 5371

nadmiaru ziemniaków nie wiedziałam co zrobić, za każdym razem kiszka albo babka. Dzisiaj trochę inna odsłona bo ziemniaki w quiche - pysznie. Świetny obiad albo kolacja, a składniki znajdą się w każdym domu. No to co do dzieła :)Składniki:ciasto200 g mąki100 g miękkiego masłaszczypta soli5-7 łyżek ciepłej wodyfarsz0,5 kg ziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebulepęczek(...)łyżeczka słodkiej paprykiszczypta papryki ostrejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażymy boczek, pokrojony w kosteczkę i cebulę na złocisty kolor. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną

Niezły Młynek
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 212

przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej(...)odpoczęło w ciepłym, ale nie gorącym miejscu przez około 15 minut przed jego pokrojeniem. Po tym czasie pokroiłem ciasto w plastry o grubości około 2,5 cm. 150 gram ziemniaków starłem na tarce o drobnych oczkach i uzyskany przecier odcisnąłem z nadmiaru wody przy użyciu ściereczki. Uzyskany z odciskania ziemniaków płyn zebrałem do miski i odstawiłem na bok. Pozostałe

Wyprawy kulinarne
Koszyczek wątróbek. 148

Koszyczki z ziemniaków:   Składniki: 2 duże ziemniaki 1 jajko Tymianek Sól Olej do przesmarowania foremek Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, a następnie plasterki pokroić a’la julienie, czyli w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy taką obieraczkę , to sprawa jest bardzo prosta. Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski z zimną osoloną wodą i dobrze wypłukać. Przełożyć na sito do ocieknięcia(...)następnie osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem. Jajko roztrzepać w misce, dodać osuszone ziemniaki, posypać tymiankiem. Wszystko razem dobrze wymieszać i poukładać ziemniaki wokół ścianek i na dnie  wysmarowanych olejem foremek. Dobra do tego jest forma do pieczenia muffinek. Ziemniaki trochę powinny wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się

Kulinarny karnet Christophera
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 241

danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego, białego sera chodziło mi po głowie już od dawna. Smaki te połączyłam z ciastem kruchym, plasterkami ziemniaków, świeżym szczypiorkiem i czosnkiem, a całość zapiekłam pod pierzynką jajeczno-śmietanową. I wszystko się udało, wszyscy się najedli i byli zadowoleni - dowodem na to są zdjęcia na których widnieje tylko(...)jeden uchowany do następnego dnia kawałek.Gorąco zachęcamy Was do wypróbowania i gwarantujemy Wam, że upieczone ziemniaki w towarzystwie podpieczonej żurawiny i roztopionego twarogu wędzonego smakują razem naprawdę przepysznie i zaskakująco. Zapraszamy na nasz ekspresowy mini-eksperyment:  Składniki i przygotowanie: (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm)na półkruche ciasto: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej,170g zimnego masła

Symfonia Smaków
Puree ziemniaczane 192

Dzisiaj naszła Nas ochota na wspaniałe, jedwabiste i delikatne puree ziemniaczane. Przygotowanie takiego danie jest niezwykle proste, a efekty zdumiewające. Jeśli jesteście fanami ziemniaków koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3 minuty Ilość porcji: 3 Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1/3 szklanki mleka Łyżka masła Sól i świeżo zmielony pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, wykonujemy tę czynność dokładnie, by nie została żadna woda w garnku. Następnie dodajemy do ziemniaków masło i mleko, posypujemy solą i pieprzem. Całość przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by nasze ziemniaki miały aksamitną konsystencje zamiast praski używamy blendera. Podajemy na ciepło, jako danie samodzielne albo dodatek do mięsa

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania