Bazą tortilli hiszpańskiej są zawsze jaja i ziemniaki. A to, jak potraktujemy ziemniaki – czy je usmażymy, czy ugotujemy, czy pokroimy w plastry czy kostkę – i co dorzucimy do omletu, to już nasz wybór. Do tortilli de patatas ja nie dodaję wiele – odrobina wędliny, jaka akurat jest w lodówce, szczypior, cebula. Nie potrzeba więcej żeby cieszyć się jej prostym smakiem. Jajka(...)rozbijamy, dodajemy do nich śmietanę, solimy, pieprzymy. Całość ubijamy trzepaczką balonową do całkowitego połączenia. Ja zestawienie jajek i ziemniaków uwielbiam podkreślać startą gałką muszkatołową, więc w tym przepisie jest obowiązkowa. Szczypior kroimy drobno, dodajemy do masy jajecznej. Ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę, nieco drobniej niż do zupy. Wszystkie smażymy na patelni, na dość dużej ilości oleju
Karo in the KitchenPlacki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp. SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje) 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 1 jajko
Kto ugości moich gości?pieprz do smakusos1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego1/2 łyżeczki soli2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekaneprzygotowanieSkładniki sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zioła, cebulę, kapary, pieprz. Polać sosem, delikatnie wymieszać, przed podaniem schłodzić. Smacznego
Stare Garypłaska łyżeczka gałki muszkatołowejsólDo podania:masło szałwiowe lub bazyliowa oliwa z oliwek do polaniastarty ser do posypania (parmezan, grana padano, pecorino lub inny)Przygotowane wcześniej purée z ziemniaków i pieczonej dyni ostudzić, a następnie wymieszać ze sobą. (Purée z dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać
Food SquarePyszna rosyjska sałatka śledziowa z jabłkiem i ziemniakami w mojej wersji :)Jeśli lubicie sałatki śledziowe - tę polecam Wam szczególnie ...SKŁADNIKI6 filetów śledziowych z oleju2 małe jabłka4 ogórki kiszone3 średnie ziemniaki3 jajka1/2 pęczku koperku1/2 pęczku szczypiorkugarść sałaty lodowej4 łyżki majonezusól, pieprzPRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo , ziemniaki w mundurkach - obieramy .Jabłka i ogórki obieramy ze skórki. Wszystkie te składniki oraz śledzie kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeGofry ziemniaczane ze szczypiorkiem z jajkiem sadzonym i szynką, pomidorki koktajlowe(potem jeszcze keczup)Kto by powiedział, że gofry z ziemniakiem będą takie dobre *.*Wytrawnie się coś tu zrobiło, ale jak pysznie :3Składniki:100g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków50g mąki70-80ml mlekajajkołyżka rozpuszczonego masła1/2 proszku do pieczeniaszczypta sodysól, pieprz, ziołaBiałko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
More food, love and dreamsrozrzewnieniem wspominam wspominam ten smak. Barszcz, jaki we wczesnych latach dzieciństwa gotowała mi moja prababcia, urósł w mojej pamięci do miana legendy. Jedliśmy go całą rodziną z tłuczonymi ziemniakami, które cudownie rozpływają się w zupie, zagęszczając ją oraz wzbogacając i uwydatniając jej smak.Moim zachwytom i wspomnieniom nie ma końca. Ponieważ przepis na barszcz odszedł wiele lat temu wraz z moją(...)octem i zabielamy śmietanką. Ja wykorzystałam 2 małe opakowania śmietany 18%-owej, którą wpierw "hartowałam" w niewielkiej ilości ciepłej zupy i partiami dolewałam do garnka.Podajemy z ugotowanymi, rozgniecionymi (tłuczonymi) ziemniakami, które można doprawić koperkiem.Smacznego
Taste Of My DayUwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianajlepsze:) Korzystajmy więc póki co...dzisiaj czysta klasyka, ale smak powala, rewelacja...dlatego piszę ten przepis. Danie przygotował mój T. wczoraj na obiad. Bardzo sycąca. Polecamy:)Składniki; cukinia, bakłażan, ziemniaki, papryka, pomidor, 150 g sera żółtego, oliwa z oliwek, sól, pieprz czosnek, czerwona cebula, Wykonanie;Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu kroimy na plastry. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy
Anioły w kuchniróżne nazwy nosi to popularne warzywo w naszym kraju, ale jedno się nie zmienia. Jak dotąd ziemniak nie został zdetronizowany przez żadne kasze, makarony czy ryż. Dania z ziemniaków nie są nudne i monotonne. Przypominam moje propozycje przedstawione na blogu. PS. Kliknięcie na przycisk znajdujący się po lewej stronie na początku bloga - "Follow me on Pinspire" - przenosi do galerii moich
Kulinarny karnet ChristopheraWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z ziemniaków przekładana nadzieniem z szpinaku i masy serowej. Bardzo smaczna, sycąca porcja zapiekanki w sam raz na obiad. Można dla urozmaicenia dodać do niej np. kawałki piersi z kurczaka. Prosta i szybka w wykonaniu. Polecam. Post Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami pojawił się poraz
Marta Gotujesię nie zmarnuje, a tylko doda smaku naszemu daniu. Jednak nawet taka najprostsza forma jest pyszna, a do tego szybka i bardzo pożywna. Przepis Składniki: ok. 1 kg ziemniaków (wszystko zależy od wielkości naczynia w którym będzie zapiekać nasze danie. ok 0,5 kg mięsa z kurczaka, można zastąpić dowolnym innym mięsem, nawet mielonym Mrożona mieszanka warzywna (używamy swojej ulubionej(...)oraz wszystkie wyżej wspomniane „resztki” z lodówki. 200 g potartego sera 4 jajka wegeta przyprawy (na przykład zioła prowansalskie, oregano, bazylia itp.) Podstawą jest mięso, warzywa i ziemniaki, jednak za równo rodzaje warzyw jak i mięsa, oraz samo przyprawienie pozostawiamy waszej kreatywności. Warto eksperymentować. My czasami dodajemy jeszcze keczup, albo przecier pomidorowy, czasami dodajemy śmietanę, itp. Kombinacji jest
KasiaiKrzysiu.pldyni pokrojonej w kostkę 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cebula 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru (mniej więcej 2 na 1 cm) 2 papryczki ostre (czuszka) niewielką ilość anyżu gwiazdkowego (ok. 1/5 owocu) łyżeczka ziarnistego pieprzu sól do smaku Na oliwie z oliwek i maśle podsmażyć cebulkę, dodać ząbki czosnku(...)całości oraz wszystkie przyprawy. Podsmażyć, po czym dodać obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynię, ziemniaki. Delikatnie podsmażyć i zalać wodą tak by przykryć warzywa. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego ! ;) Kategoria: Dania wegetariańskie , Zupy
kuchcikowniaSkładniki :2 średnie pory1 mała marchew3- 4 ziemniakisól, liść laurowy, mielony pieprz czarny3-4 łyżki olejuPrzygotowanie :Warzywa obieramy i myjemy; ziemniaki kroimy dość drobno, marchew możemy zetrzeć na tarce, a pora kroimy w pół krążkiNa patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy marchew i pora, smażymy często mieszającW garnuszku z wodą i liściem laurowym gotujemy ziemniaki na pół miękko, dodajemy przesmażone
Proste Potrawyliście, łodygi i buraczki) albo 1 l soku z buraków z kartonu np. z Hortexu o nazwie "barszczyk czerwony"zsiadłe mleko albo kefir1 ogórek zielonypęczek rzodkiewekszczypiorekkoperekjajka - ilość wg upodobańmłode ziemniaki - ilość zależna ile chcemy zjeść.Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków. Ogórki(...)cukrem. Kefir mieszamy z zupą i z tartymi warzywami. Wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół. Wkładamy do zupy przed podaniem. Młode ziemniaki myjemy, gotujemy i podajemy z koperkiem jako dodatek do chłodnika. Chłodnik z botwinki
Bon Appetit MałgorzatySmaczna i szybka zielona zupa krem.składniki:Duży brokuł podzielony na różyczkiok 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki groszku (świeży lub mrożony)1,5 l bulionuśrednia cebula 2-3 ząbki czosnkuprzygotowanieCebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać ziemniaki, zalać bulionem. Dodać brokuły, groszek, pokrojony w plasterki czosnek. Gotować na małym
Stare GaryDzisiaj propozycja w sam raz na obiad. Plastry schabu duszone w sosie z cebulą, podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zapewniam Was, że to idealne połączanie! Do tego ulubiona sałatka i obiad gotowy. Zachwyć najbliższych, jednocześnie nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu.Smacznego!Składniki /dla 2 osób/:2 plastry schabu2 cebule2 łyżki mąki1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegopieprzsól zioła prowansalskie1/2 litra(...)cebulę zalać bulionem i zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku, dodać mięso i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie były to pieczone ziemniaki. Przepis znajdziecie TUTAJ
Pasja Smakujednorazówki",3 średnie marchewki,2 średnie pietruszki,ćwierć niewielkiego selera,1/2 małego pora,około 2 - 2,5 litra wody,pół kostki masła,sól, pieprz,1 łyżeczka cukru,cebula,młode ziemniaki,kwaśna, gęsta śmietana.Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, słupki lub plasterki. Pora pokroić w półplasterki. W garnku stopić 2/3 masła, poddusić(...)niej ugotować jajko. Ja "nie bawię się" z nim, po prostu rozbijam skorupkę i wlewam jajko do zupy. Zmniejszam ogień i delikatnie gotuję je przez kilka minut. Młode ziemniaki wyszorować lub oskrobać. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie masła. Ugotowane ziemniaczki okrasić cebulką - podać na osobnym talerzyku.Do zupy można dodać
Codzienna kuchnia niecodziennazupełni inny niż by można przypuszczać. Powstała, zresztą tak jak wwiększośćmoich dań całkiem przypadkowo. Otworzyłam lodówkę poszperałam i o to jest!Zapraszam!SKŁADNIKI:- 2 bakłażany- 3 ząbki czosnku- 5 ziemniaków średniej wielkości- 1 cebula- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 łyżeczka miodu- bagietka francuska- kiełki rzodkiewki- świeża bazylia- 2 litry wody- sól, pieprz, kolendra mielona- chili czerwone- kawałeczek świeżego imbiruZiemniaki
SMYKWKUCHNISkładniki / Ingredients: 500 g gotowanych ziemniaków / 500 g cooked potatoes3 jajka / 3 eggs 4 łyżki mąki pełnoziarnistej / 4 tablespoons flour wholemeal1 łyżeczka soli / 1 teaspoon saltszczypta soli morskiej / pinch of sea saltmąka do obtoczenia / flour to coatolej do smażenia / oil to fry Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 20 min, ilość: 15 sztuk Ugotowane(...)ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską do smaku. Gotowe! ***** We cool cooked
Projekty ze smakiempiekarnika ... Super dodatek do obiadu, ale i rewelacyjna przekąska na kolację w gronie znajomych czy na grilla. Pyszne - zwłaszcza w towarzystwie zimnej maślanki lub kefiru ... Składniki: ziemniaki starty żółty ser prawdziwe masło (82%) sól pieprz koperek Wykonanie:Wybrać ziemniaki mniej więcej równej wielkości. Wyszorować. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok 10 minut. Następnie każdy naciąć wzdłuż(...)wiórek prawdziwego masła oraz trochę startego sera. Ułożyć na blaszce lekko skropionej olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st. Piec ok 25 minut (w zależności od wielkości ziemniaków
Walijskie Pichceniepieprz mielony, śmietana 12% - ile potrzeba, Kucharek - uniwersalna, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki majeranek Prymat 1 łyżka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka OKRASA:ziemniaki ugotowane 1 kg, boczek wędzony 50 dag, cebula 3 sztuki, szczypiorek 1 pęczek żeberka zagotować w niedużej ilości wody i tę wodę wylać następnie wlać 4 litry wody do żeberek(...)wywaru obrane i starte na grubszych oczkach buraki, do smaku dać kucharek - gotować do miękkości mięsa doprawić do smaku cukrem, octem, majerankiem, pieprzem podawać ze śmietaną gęstą i ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami smażonego boczku wędzonego z cebulą i posypane szczypiorkiem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pałki z kurczaka 8 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek siekany 4 pęczki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, żółtko jaja 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1/2 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, masło 1 łyżka pałki opłukane zalać wodą i zagotować-gotować z 30 minut(...)następnie dodać rozdrobnioną włoszczyznę w rozdrabniaczu, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 20 minut posiekać umyty koperek i na łyżce masła podsmażyć z 1 minutę mieszając, dać do zupy do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem, śmietanę 18% wymieszać z żółtkiem, mąką, wodą i wlac do zupy mieszając do zagęszczenia pyszna zupa koperkowa, można doprawić przyprawą w płynie na talerzu.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięplacuszki, robi się podobnie jak mielone, z tą tylko różnicą, że zamiast mielenia, ścieramy na tarce. Składniki na 12 placuszków: 1,5 kg cukinia 0,4 kg ziemniaki 2 cebule 3 jajka 3 łyżki mąki 1 pęczek koperku zioła prowansalskie sól, pieprz cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, najlepiej na średniej łezce. Posolić, przełożyć
Kulinarny karnet Christophera