fetą Kilka rzodkiewek kroimy bardzo drobno – siekamy. Ser feta ugniatamy widelcem i dodajemy rzodkiewkę, nie musimy dodawać soli, bo ser sam w sobie jest już wystarczająco słony. Tuńczyk z pomidorem Tuńczyka w zalewie odcedzamy dokładnie. Pomidora kroimy bardzo drobno – siekamy. Mieszamy składniki. Tuńczyk, jak feta – jest wystarczająco słony, by nie było potrzeby dosalania. Makrela z żółtkiem Klasycznie
Kucharzycaprzygotowania tych kotlecików zainspirowałam się podczas warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool prowadzonych przez Marco Ghia . Wtedy to było coś troszkę innego: olive ascolane , czyli oliwki smażone w panierce z tuńczyka. Mam oryginalny przepis i na pewno kiedyś pojawi się na blogu. Dzisiaj jednak kuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się(...)śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta 1 jajko Jajka obrać. Tuńczyka lekko odsączyć z oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Wszystko razem zmiksować
Codzienna kuchnia niecodziennatuńczyka w oleju - pół litra sosu pomidorowego - 1 mały bakłażan - szczypta tymianku - pół łyżeczki pieprzu czarnego - pół łyżeczki curry lub ziół marsala - szklanka kaszy jaglanej - sól - liść laurowy - natka pietruszki lub koperku - 3 ząbki czosnku Tak dla 2-3 osób jest ten przepis.. Sos pomidorowy np. tego przepisu tutaj podgrzej , dodaj pokrojony w kostkę , nie za dużą(...)szklanką wody i liściem laurowym, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz na minimum i zostaw na 12 minut pod przykrywką, wyłącz gaz i zostaw, niech odetchnie. Dodaj do bakłażana połowę tuńczyka. Zamieszaj i podawaj z gotową już kaszą, posyp wszystko natką pietruszki lub koperkiem, wyłóż resztę tuńczyka. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiSkładniki 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka groszku 5 ogórków kiszonych 4 jajka łyżeczka musztardy 4 łyżki majonezu pieprz, sól Sposób przygotowania Tuńczyka odcisnąć, ugotowane na twardo … Czytaj dalej Sałatka z tuńczyka
czarrna od kuchniDietetyczna, ale pożywna sałatka z brokułem, tuńczykiem i jajkiem. Szybka i nieskomplikowana. Porcja ma tylko 224 kcal. Składniki (na 4 porcje): brokuł puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) puszka kukurydzy 4 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego płaska łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Kukurydzę wysypujemy(...)sitko i odsączamy. Tuńczyka również odsączamy i lekko rozdrabniamy widelcem. Jajka obieramy i kroimy w sporą kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, mieszamy, przyprawiamy i polewamy jogurtem wymieszanym z chrzanem
e-PrzepisyKulinarneMakaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków… Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Polecam Składniki: 22 muszle makaronowe (około 250 g) 200 g świeżego szpinaku 2 puszki tuńczyka w oleju 2 kulki mozzarelli 125 g serka mascarpone(...)lekko przesiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszając chwilkę smażyć, aż szpinak zmięknie. Wyłączyć gaz, dodać serek mascarpone i odsączonego tuńczyka. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Ponownie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniać ugotowane muszle makaronowe. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną
Oryginalny smakłyżki mleka 1/2 pęczka świeżego koperku sól do smaku szczypta czarnej soli (kala namak) do smaku - opcjonalnie kolorowy pieprz do smaku szczypta papryki wędzonej Wytrawne babeczki faszerowane tuńczykiem: opakowanie małych babeczek słonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu Wytrawne babeczki faszerowane - jak zrobić? Twaróg rozdrobnić widelcem(...)drobno posiekać, dodać do twarożku, dokładnie wymieszać. Każdą babeczkę faszerować łyżeczką twarożku. Ozdobić np. kawałkiem koperku, rzodkiewką lub połową plasterka ogórka. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozdrobnić. Tuńczyka osączyć z nadmiaru sosu, dodać do jajek. Dodać przyprawy, poszatkowany drobno koperek i majonez, Wymieszać, by powstała jednolita pasta. Każdą babeczkę faszerować łyżeczką pasty tuńczykowej. Smacznego
Moje Qulinariażyczę :-) A karnawał zaczynam najlepszą sałatką a'la placek, która jest fantastycznym pomysłem aby zaskoczyć swoich gości oryginalnością i przede wszystkim smakiem. Podstawą sałatki są krakersy i tuńczyk. Co więcej można tam dodać zależy już od Waszej kreatywności. Moja będzie z jajkiem i ogórkiem konserwowym - rewelacja :-) Składniki: dwa opakowania krakersów po 250 g 250 g sera żółtego(...)startego na dużych oczkach 2 cebule pokrojone w drobną kostkę ok 6-7 średniej wielkości ogórków konserwowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek ugotowanych na twardo majonez ( wg uznania ) u mnie dużooooo :-) sól, pieprz Sposób przyrządzenia; Dno blaszki lub kwadratowej miski wyłożyć krakersami. Majonez wymieszać z serem żółtym i wyłożyć masą krakersy
pieprzny smaczekmałe ale jak już upchałam wszystko i została mi ostatnia warstwa majonezu na wierzch i żółtko z jajek ku mojemu zdziwieniu okazało się że zapomniałam o najważniejszym czyli tuńczyku :) Ale co się załamywać tak chodziła za mną ta sałatka że wkroczyła do akcji większa micha i wszystko siup do jednej poszło :) Jak to mówią jak ci nie wyszło(...)mów o tym i tak każdemu będzie smakować :) Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (lub oleju) 2 małe lub jeden duży ogórek kiszony 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 jajka 1 paczka ryżu brązowego długiego (lub zwykłego) 250 g sera żółtego (opcjonalnie) 6 łyżek majonezu 6 łyżek jogurtu greckiego Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcja
Piekielna Kuchnia PatiŚwietna propozycja na imprezową sałatkę, którą możecie zaskoczyć swoich gości również podczas nadchodzącego Sylwestra :) Sałatka z tuńczykiem, cebulą, żółtym serem, papryką, jajkami, szczypiorkiem i majonezem podana na krakersach - smakuje fantastycznie, a kremowe warstwy fajnie przeplatają się z pysznymi krakersami. Sałatka najlepiej smakuje kiedy postoi kilka godzin w lodówce i smaki odpowiednio się przegryzą, a krakersy lekko zmiękną. Dawkujcie tylko(...)Waszych ulubionych składników, nie musicie ściśle trzymać się przepisu. Choć przyznam, że w tej kompozycji całość smakuje po prostu rewelacyjnie! :) SKŁADNIKI: 18 sztuk krakersów 1 mała puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym (użyłam niecałych dwóch puszek) 0,5 cebuli 50 g żółtego sera (użyłam około 70-80 g) 0,5 czerwonej papryki 3 ugotowane na twardo jajka 6 łyżek
Słodko-Słony Świat Ilonyjednak moja cały czas jest dla mnie najlepsza. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a podana z podpieczonym chlebkiem – przepyszna. W składzie znajdują sie tylko dobrej jakości tuńczyk w sosie własnym, jajka, korniszony, kukurydza i majonez, tyle wystarczy by stworzyć pyszną przystawkę. Można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron ryżowy, jednak dla mnie są zbędnym zapychaczem(...)zastąpi. Proporcje składnikow można konfigurować zgodnie z własnymi upodobaniami, a dbający o linię mogą wymieszać majonez z jogurtem naturalnym. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybka sałatka z tuńczykiem (6 – 8 porcji) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 180 g), odsączonego z zalewy 4-5 jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę 2 puszki kukurydzy
karmelowyskładniki: 5 jaj 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 puszka kukurydzy 10 dkg twardego sera żółtego 50 – 80 g cebuli 1 łyżka ketchupu pikantnego 6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na tarce o dużych oczkach ścieramy również ser żółty. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę i tuńczyka
Domowy Smak JedzeniaPożywna przekąska lub sposób na nietypowe śniadanie. Składniki: 4 tortille puszka tuńczyka w oleju (ok. 120g) 4 łyżki majonezu łyżka ketchupu 5 marynowanych cebulek 2 ogórki kiszone 2 papryki z octu sos tabasco sos Worchester (opcjonalnie) Przygotowanie: Odlewamy olej z tuńczyka. Wrzucamy rybę do miski i rozdrabniamy widelcem. Cebulki, ogórka i paprykę drobno szatkujemy. Dodajemy do tuńczyka razem z ketchupem
Gotuj z RumcajsemSałatka ta jest szczytem prostoty i wspaniałego smaku. Nie będę się rozpisywać - sami spróbujcie! Sałatka z tuńczykiem i makaronem bardzo łatwa ok 20 minut duża porcja Składniki * opakowanie drobnego makaronu (odradzam łezki) * 2 opakowania dobrego tuńczyka w kawałkach w oleju * 2 papryki * jeden brokuł (może być opakowanie mrożonego) * sól, pieprz Do dzieła!!! Tuńczyka odsączamy i odstawiamy. Makaron gotujemy
sierotka maRysia w kuchniDziś propozycja na ciekawą w smaku i bardzo dekoracyjną sałatkę. Zestawienie młodego bobu i tuńczyka daje rewelacyjny smak. Pozostałe składniki można komponować według uznania. Składniki na sałatkę: kilka liści ulubionej sałaty garść rukoli miseczka ugotowanego i obranego bobu puszka (ewentualnie dwie- w zależności od ilości sałatki) tuńczyka w oleju 6-10 szt. czarnych oliwek pół średniej czerwonej cebuli kilka(...)rukolę. cienkie piórka czerwonej cebuli i pokrojone pomidory. kawałki pokrojonej papryki, wydrylowane i pokrojone czarne oliwki. Kolej na obrany bób. Na koniec dodałam tuńczyka. Uprażyłam pestki słonecznika. Dodałam pokrojoną dymkę. Sałatkę wymieszałam i polałam sosem. Smacznego
potrawyregionalne