Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki młodego jęczmienia Dodatki: ½ awokado tuńczyk w sosie własnym 2 szalotki ser żółty sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka ketchupu Mieszanka ziołowo warzywna al. Pomodoro ( skład; bazylia, czosnek, czerwona cebula, papryka(...)rozmaryn, szałwia) Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie, odsączam tuńczyka, obieram i kroję szalotki, obieram i kroję awokado. Trę ser. Przygotowuję sos, majonez mieszam z jogurtem i ketchupem. Blaszkę nagrzewam w piekarniku ( najlepszy jest kamień do pizzy) Na papierze ( wielkość blaszki
Takie tam pichcenieSkładniki: 200 g Serka Wiejskiego Piątnica 150 g krótkiego makaronu, np. świderki 100 g tuńczyka w oleju 2 małe pomidory 50 g selera naciowego 50 g zielonego groszku 1 zielona papryka oliwki, sok z cytryny, oliwa z oliwek. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju. Do głębokiego naczynia wsypujemy ostudzony makaron(...)tuńczyka, pokrojone warzywa, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę i Serek Wiejski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną. Źródło: Piątnica
WojnaNaSmaki.plBardzo łatwa i bardzo smaczna sałatka imprezowa z tuńczykiem i jajkami. Świetnie smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką :) 5 jajek 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 150 g startego sera żółtego mały słoiczek majonezu mała czerwona cebula sól, pieprz szczypiorek Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce osobno białka i żółtka. Rybę odsączyć i rozdrobnić(...)spód półmiska rozsypać białka, na to żółty ser. Posmarować cienką warstwą majonezu. Wyłożyć warstwę tuńczyka a na to drobno posiekaną cebulę. Posmarować majonezem i posypać startymi żółtkami. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem. Każdą z warstw oprószyć odrobiną soli i pieprzem
Smakołyki AsiSKŁADNIKI: Ryba Świeży filet z tuńczyka ok 700 g Marynata 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego koperku 1 /2 łyżeczki pieprzu i soli Dodatkowo 4 plastry cytryny Mix sałat PRZYGOTOWANIE: Filety z tuńczyka myję następnie kroję na 4 części po ok 200 g każdy. Osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie robię marynatę. Wszystkie składniki marynaty łącze ze sobą. Tuńczyka
Gotowanie PatkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach), pęczek dymki, pęczek natki pietruszki, 5 średnich rzodkiewek, 10 pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłym), 10 czarnych oliwek (opcjonalnie), pieprz. Przygotowanie: Dymkę i natkę pietruszki drobno siekam. Oliwki kroję w krążki, rzodkiewkę w półplasterki, a pomidorki w ćwiartki(...)Tuńczyka osączam na sicie (przelewając olej do pojemnika). Wszystkie składniki mieszam ze sobą, w razie potrzeby dodaję odrobinę oleju z tuńczyka. Doprawiam pieprzem
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: pus zka tuńczyka (u mnie w kawałkach w oleju), 2 większe garście mieszanki sałat, kawałek ogórka zielonego, 2 średnie pomidory (najlepiej malinowe), 10 dag tartego sera żó łtego. Składniki na sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 4 łyżki tartego sera żółtego(...)Cezar" (Knorr). Przygotowanie: Tuńczyka osączam z oleju na sicie. Pomidora i ogórka kroję w kostkę (wielkość według uznania). Przygotowuję sos: dokładnie łączę ze sobą wszystkie jego składniki. Do miski wkładam sałatę, dodaję pozostałe warzywa, tuńczyka i ser, Całość zalewam przygotowanym sosem, mieszam
JejKuchniasosem, lub przełożyć czy też posmarować je pastą. Wtedy wyjdzie Wam taka mini kanapeczka 😋. Inspiracje na pasty znajdziecie poniżej: Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Pasta z bakłażana Pasta z tuńczykiem Serowe ciasteczka z kminkiem Czas
Kulinarne przygody GatityPrzedstawiam Wam bardzo szybką i smaczną przekąskę- jajka faszerowane. Faszerowane nie byle jak, bo gotowaną na parze fasolą mung i dobrej jakości tuńczykiem. To doskonała propozycja na Święta , i nie tylko! Składniki gotowane na twardo jaja, ilość zależy od Was gotowana na parze fasola mung gotowany na parze kawałek batata, słodkiego ziemniaka tuńczyk z puszki w kawałkach łyżka(...)smaku bazylia świeża do dekoracji Fasolę oraz batata ugotuj na parze do miękkości. Jaja ugotowane na twardo przekrój na pół, wyciągnij żółtko. Zmiksuj razem w blenderze jaja, fasolkę, tuńczyka, batata i majonez. Dosmacz solą i ewentualnie pieprzem.Przełóż masę do dekoratora, napełnij jaja. Przed podaniem udekoruj bazylią i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimasła 100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :) Ale już się poprawiam i dziele się(...)małych oczkach. Cebulę posiekać na drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić. Sałatkę przygotować układając warstwami: - białka utarte na tarce z dużymi oczkami - tarty ser - połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki - połowę majonezu - zamrożone masło starte na tarce z dużymi oczkami - pokrojoną i sparzoną cebulę - drugą połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki - drugą połowę majonezu - żółtka starte
Świat Domowej Kuchnioliwek nadzianych anchois, można kupić naprawdę małe puszki, w której mieści się ich raptem 10 - 15. SKŁADNIKI (4 porcje) 1 opakowanie makaronu spaghetti lub tagliatelle 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie lub sosie własnym 1 puszka pomidorów lub passaty 10 oliwek z anchois* 50-60 g świeżego szpinaku baby parmezan lub inny twardy ser do posypania 1 mała cebulka(...)makaron i gotujemy w osolonej wodzie, bez dodatku oleju, inaczej sos się nie przyklei. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki, ewentualnie również pokrojone fileciki anchois. Mieszamy i dodajemy odcedzonego tuńczyka. Mieszamy i od razu podajemy. Tuńczyk nie powinien się zagotować. Danie podajemy posypane parmezanem. Smacznego
Kuchnia od dwojgaEkspresowa sałatka dla całej rodziny, a przy tym jaka dobra... Pasuje do kanapek, parówek i innych kolacyjnych przysmaków :) Składniki na sałatkę warzywną z tuńczykiem (około 6 porcji): duży słoik warzyw konserwowych (groszek, kukurydza, marchewka) mała puszka tuńczyka łyżka majonezu łyżeczka musztardy Odlać warzywa i przerzucić do miski. Tę samą czynność powtórzyć z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz musztardę
Karola gotujeViolaPassion Składniki: Steki z Tuńczyka około 1.5 centymetra grubości sok z połowy limonki pieprz,sól cytrynowa oliwa najlepiej smakowa z dodatkiem chilli Do warzyw:świeży tymianek masło , miód dowolna kompozycja warzyw Sposób: Tuńczyka marynujemy solą, pieprzem, kilkoma łyżkami oliwy i sokiem z limonki. W zależności od stopnia wysmażenia Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy
Viola cooks with passionDziś kolejne szybkie i pyszne danie. Składniki: -250g ciasta francuskiego -190g tuńczyka z wody -3 łyżki musztardy -3 czubate łyżki śmietany -2 jajka -500g pomidorków koktajlowych -0,5 łyżeczki suszonej bazylii -sól i pieprz -szklanka suchego ryżu do pieczenia Wykonanie: Płat ciasta ułożyć w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelce, przykryć papierem do pieczenia(...)odcisnąć ryżem. Piec w temperaturze 220 stopni, przez 10 minut. W miseczce zmieszać musztardę i odsączonego, i rozdrobnionego tuńczyka. W drugiej misce, połączyć jajka i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ciasto się podpiecze i nieco ostygnie, wyłożyć równomiernie tuńczyka. Zalać masą jajeczną i ułożyć przekrojone na pół pomidorki. Piec przez kolejne 20 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego
Smakuj życie!który owszem jest smaczny, ale mój paprykarz jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu. Wszystko zależy od organizacji :). Szpinakarz jak nazwa mówi jest ze szpinaku, z dodatkiem tuńczyka i mascarpone. Taka wersja fajnie rozsmarowuje się na kanapkach, starczy na dużo kanapek i jest aromatyczna ! :) A no i ma piękną zieloną barwę :) Zielony jest zdrowy(...)wzroku xD Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż 1 torebka szpinak mrożony 250 gram mascarpone 2 łyżki sól i pieprz do smaku czosnek 1 ząbek koperek 1 łyżka sól 1 łyżeczka ( do ryżu ) Metoda: Zamrożony szpinak wrzucić na patelnie i smażyć aż woda całkowicie wyparuje. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki soli
Kuchnia Paulettesprzecież w każdej postaci, jako zapiekanka, rozmaite sałatki czy po prostu na ciepło. Dziś mam dla Was szybką ,zdrową i smaczną propozycję ciemnego makaronu z dodatkiem suszonych pomidorów, tuńczyka i rukoli, świetna potrawa dla zabieganych, nic więcej do zapełnienia brzuszka nie potrzeba! Składniki: 25 dag makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie u mnie świderki 50 g rukoli(...)Easy 20 dag tuńczyka w oliwie 6 suszonych pomidorów z oliwy 50 g startego sera cheddar 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony kolorowy pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine Jak wykonać ? Makaron gotuję w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu odcedzam, dodaję z powrotem do garnka, mieszam od razu
Wanilia i Kardamon