wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się przyda. Smacznego, na zdrowie. Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy z każdej strony, albo
Kulinarny karnet Christopherapotrzebujemy dużo słodkości ,to kawałki ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze. Dla tych ,którzy nie lubią cukru może być wersja wytrawna. Możemy zastosować gruboziarnistą sól morską, szynkę ,oliwki, pistacje ,zioła itp. Kurtosze są miękkie i puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Najlepsze są ciepłe. I nie wiem co to jest ,ale jak zacznę skubać
Kulinarny karnet Christopherałyżeczka kurkumy - głównie dla koloru świeżo starta gałka muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkęlub plastry, szynka szwarcwaldzka w plastrach lub ulubiona kiełbasa np. leśna, czy z pieca. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 mm. i wrzucamy je do zimnej
Symfonia Smakówkażdym domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe
Apetyczna babeczkaszczypta suszonego koperku,szczypta słodkiej papryki,szczypta soli.Przygotowanie: Do kokilek (są to takie małe naczynia do zapiekania) na sam spód wkładamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbaskę lub szynkę. Na to wbijamy jajko i posypujemy pokrojonym żółtym serem. Posypujemy odrobiną soli, słodkiej papryki i koperku. Kokilki wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę, moc 600 W. Jeśli białko będzie płynne
Aga w kuchniPyszne serowe paluchy z ciasta francuskiego... łatwa i szybka przekąska dla każdego :) Można urozmaicić dodając szynkę lub ulubione zioła :) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g żółtego seraPrzygotowanie: Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając za dwa przeciwległe końce. Układamy
Aga w kuchnigorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie. Genialny smak mają bałabuchy przekrojone na pół z serem , szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład
Z Kuchni Do Kuchnilistków bazylii * o bazylii nie będę się wypowiadać , bo to zupełnie inna historia...Bazylia i bazylia to co innego -kiełbaska wiejska od wujka ,z ubitego świniaczka * miała być szynka parmeńska,ale ALMA za daleko i do tego ta burza! -parmezan -oliwa z oliwek -czosnek różowy polski -papryka czerwona nasza polska . Nie mogłam dać ostrej papryczki, bo by mi się
Z Kuchni Do Kuchninawet 2 lub 3 łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się
Z Kuchni Do Kuchnijaja! I czy całość mimo ,że taka zwykła będzie się ładnie prezentować. Oto przepis na śniadanko- ilość składników zależy od ilości osób i kokilek! Ja zrobiłam dwie porcje! -jajko -szynka -ser w plastrach, żółty -kawałeczek czerwonej i żółtej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz,masło, oregano,oliwa z oliwek -pomidor -prażone ziarna – ja dałam po sporej łyżeczce ziarenek od Ziarenkowa Słoneczne
Z Kuchni Do Kuchniszpinaku , wymieszaj. Upewnij się, że wszystko jest idealnie popieprzone, i posolone. Nakładaj do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek”- mogą być kokilki i obficie posyp ziarnami. Podawaj z grissini i parmeńską szynką, nie zapomnij o winie. Podczas gdy goście będą zajęci taką przystawką Ty możesz wymknąć się do kuchni i zająć daniem głownym... Smacznego
Z Kuchni Do KuchniBRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam
Z Kuchni Do Kuchnijednocześnie czuć, że został zachowany styl i jeden rodzaj kuchni. To też się chwali. Na początek wybraliśmy burgery: ja zdecydowałam się na Hawaiian Hamburger (20 zł) z grillowaną szynką, ananasem i serem, a Mąż na Classic American Cheesburger (19,50 zł) z podwójnym serem. Do tego piwo Paulaner (8 zł za 0,5l). Burgery były dobre, bułka nie rozpadała
Pasja Smakusię tradycyjnie - od przystawek. Na stole pojawiły się talerze z bruschette miste, czyli chrupiące kromeczki z pomidorami, pastą z oliwek i grzybów oraz zapiekana cykoria z sałatą rzymską i szynką parmeńską pod beszamelem.Chrupiące kromeczki były naprawdę chrupiące ! Pasty smacznie, aromatyczne, a pomidory wyśmienicie doprawione.Cykoria również skradła moje podniebienie, choć nie wszystkim to danie smakowało. Czemu ? Nie wiem ... ja zjadłam
kolorowotorcikowokosztuje 9 zł. Mi najbardziej smakowała ta ostatnia, grzyby fajnie komponowały się z pieczywem i były odpowiednio doprawione. Jako druga przystawka na stole pojawiły się cykorie zawinięte w szynkę parmeńską, zapiekane pod beszamelem. Tej propozycji nie ma w karcie - została przygotowana specjalnie dla nas. Czy skradła moje serce? Niestety nie do końca, chyba jednak wolę cykorię na świeżo
Pasja Smaku