garść posiekanego szczypiorku - około 100g twarożku - majonez - sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,3-4 plastry wędliny -u mnie szynka konserwowa.............. ..WYKONANIE---- Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę - niemalże bardzo drobno ją siekamy, to samo ze szczypiorkiem.Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach, ,wędlinę kroimy w cieniutkie paseczki .Wszystko razem mieszamy, dodajemy
w mojej kuchnipół małej cebuli, ogórek koszony lub korniszony, pieczarki – u mnie tym razem bez tych dodatków Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki. Do miski wrzucamy otręby, jajka, twarożek, przyprawy. Szynkę kroimy w kostkę, paski jak nam wygodniej. Pomidorki kroimy na cztery dorzucamy do miski. Paprykę kroimy w drobna kostkę dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do rozgrzanego
Humanistka w kuchnidobrze, w grupie siła. Różne podejścia kulinarne, rożne podniebienia smakowe dają gwarancję urozmaicenia i wielobarwności. Czy aby napewno? Niestety 90 % takich spotkań, charakteryzuje kulinarna nijakość. Prym przodują kanapki z szynką i serem, koreczki czy sałatki ( w dodatku najczęściej majonezowe!) i chipsy. A gdyby tak wybić się ponad większość i przeciętność? Gdyby tak przygotować coś, co zaskoczy, co spowoduje skojarzenia
Mój Smak na ŻyciePrezentuję przepisy na wyroby domowe z szynkowaru. Prezentowane na moim blogu. Obiecuję,że zrobię coś nowego. Może na weekend. SZYNKA DROBIOWA
W kuchennym oknie Ewyudało mi się upiec własnoręcznie chleb to nie mogło zabraknąć takiej jajecznicy. Każdy potrafi zrobić jajecznicę więc nie będę tu przytaczać przepisu :) Moja oparta jest na maśle , cebuli, pieczarkach, szynce, papryce czerwonej, szczypiorku no i oczywiście na jajkach. Do tego domowej roboty chleb i pomidor - pychota
Kuchnia w opałachgatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki. Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka
mojewypiekiinietylkokonserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest to amfiteatr :)Na Placu Wolności, tuż obok Zielonego Mostku, znajduje się Grabówka, a Grabówce są najlepsze naleśniki na świecie. A sałatka w trzech wersjach (jarska, z szynką i oliwkami, z tuńczykiem i kaparami) jest jeszcze lepsza! Próbowałam odtworzyć ją w domu wielokrotnie i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. To taka sałatka, do której można ciągle dodawać coś nowego
bistro mamażyciu każdego człowieka pracującego przychodzi kryzys związany ze śniadaniami :)Co zabrać do pracy kiedy chleb z szynką i żółtym serem się znudzi, czasami jogurt lub serek to za małoa sałatka przyniesiona z domu to bardzo rzadki rarytas :) W przerwie od bułek i chleba proponuję wykorzystać tortille. Tym razem z łososiem i białym serkiem. Ale w ten pyszny pszenny placek, posmarowany
bistro mamamacie problem z czym znowu zrobić kanapkę do pracy? Pamiętam, że miałam taki okres, kiedy po szaleństwach wielowarstwowych i kolorowych kanapek, z przyjemnością wracałam do zwykłego chleba z masłem, szynką i żółtym serem. Czyli takich, które nosiłam do liceum, i które wtedy wydawały mi się bardzo nudne. Dla urozmaicenia wyłudzałyśmy z koleżanką kanapki od Tomka B., które zawsze kryły
bistro mamajeszcze dzieciom, że można też z nutellą...), a część wykorzystuję do krokietów z mięsem, które zostało z rosołu albo do mojej ulubionej wersji wytrawnej, czyli z żółtym serem, pieczarkami, szynką i ananasem. Czytaj więcej
bistro mamakarłowy- 3 marchewki- 1 korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- por- kawałek- 0,4kg obranych,surowych ziemniaków- 6 kulek ziela angielskiego- 2 liście laurowe- kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna- 1 średnia cebula- 2-3 łyżki aromatycznego majeranku + 1 łyżka dodatkowo po ugotowaniu- 5 ząbków czosnku- woda- olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa, gdy mamy chude wędzonki- sól
Smaczne Zdroweutopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu.Składniki:omlet 4 jajka150ml mleka45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką)1/4 małej cebuli1 ząbek czosnku2 garście tartego sera (u mnie gouda) łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasysos1/4 małej cebuli2 ząbki czosnkupuszka pomidorówszczypta rozmarynułyżka suszonej bazylii150ml wywaru z warzyw
W kuchni wieczoremuwadze. Słuchajcie, jestem pewna, że jedliście kiedyś na śniadanie pyszne, słodkie placuszki z owocami. Ja wprost uwielbiam takie poranki i jak tylko mam troszkę więcej czasu, zamiast chleba z szynką, albo tradycyjnej śniadaniowej jajecznicy, szykuję jakieś słodkie placuszki, polewane jogurtem z dodatkami dużej ilości owoców. Dziś kolejna słodka propozycja - placuszki z ananasem - bez cukru. Brzmi ciekawie? Spróbujcie jak smakuje!"Składniki
Słodkie Przyjemności"Niedziela! Wolne (poza stosem notatek). Cała Warszawa i okolice całkowicie zasypane. Wczoraj drogowcy nie dawali sobie rady ze śniegiem, jadąc do pracy i wracając z niej
Słodkie Przyjemności