smakowych szukało tego smaku. Rewelacja! Doskonały na kanapki jako alternatywa sklepowych wędlin. A my zrobiliśmy go przy okazji testowania mieszanek przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo wspominałem ostatnio, przy pieczonej szynce, że mieszanki przypraw mają rewelacyjne i stosować je warto. Nie wiem jak wy, ale ja sam lepszej mieszanki samodzielnie zrobić nie potrafię. A jak czegoś nie umiem
Marder&Marder Manufactureokazało się, że nie każdy może z tych naszych przepisów korzystać. Otóż część naszych znajomych po prostu najzwyczajniej w świecie nie ma piekarnika. Ciężko jest więc upiec jakąś soczystą szynkę bez piekarnika. No i problem powstał... Zatem naradziliśmy się z Dobrą Kiełbasą i stwierdziliśmy, że trzeba coś poradzić na to, przecież nie może tak być, że ktoś będzie odcięty
Marder&Marder Manufacturegatunkowa, że to nie byle jakie mięso byle jakiego pochodzenia. Mielonka jest smaczna i będziemy ją robić częściej. Wyszła naprawdę doskonale. Na kanapki się spisuje lepiej niż niejedna szynka. Dlatego zachęcamy do zrobienia samemu w domu, tak naprawdę to nic trudnego. A o jakości niech świadczy to, że Madzi kumpela z pracy już dwa razy się domagała żeby Madzia
Marder&Marder Manufacturedrożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula kukurydza z puszki ser suszone pomidory 1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie. Wlewamy do niego letnie mleko z wodą oraz olej. Drożdże
Kuchenna Kontrrewolucyapapryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka: leonard300 | blog: Pychotka blog kulinarny Pieczona szynka z warchlaka. autorka: Jamnicza Kuchnia | blog: Jamnicza Kuchnia Karkówka w ketchupie autorka: natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane
Kuchenna Kontrrewolucyajest to wymagające danie – gulasz robi się łatwo, tyle że musimy na to poświęcić nieco czasu. Świetnie pasuje z kaszą, buraczkami i/lub ogórkiem konserwowym. Polecam. Składniki : łopatka lub szynka (ew. karkówka) – ok. 0,5 kg cebula (2 średnie) czosnek (2-3 ząbki) przyprawy (sól/vegeta, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka – mielona, dużo) marchewka
Ugotuj to sam ...Składniki : mięso wieprzowe (szynka, łopatka) – 0,7 kg słodka papryka (świeża) – 3 szt. cebula – 2 duże włoszczyzna 2-3 średnie ziemniaki bulion oliwa do smażenia przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka, kminek, majeranek) Zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli pokrojonej w dużą kostkę – po usmażeniu przekładamy do dużego garnka, w którym
Ugotuj to sam ...Był to nieduży kolonialny budynek z przytulnym wnętrzem, ze stolikami przykrytymi czerwonymi obrusami i wabikami na kaczki nad kominkiem. Usiedli na werandzie wychodzącej na mały ogródek. Conor zamówił szynkę z groszkiem, a Eleanor wybrała sałatkę z wędzonego kurczaka." Graham Masterton "Sekta", str. 115 Miks sałat możecie zmieniać wedle upodobań. Poniżej w przepisie piszę jakich ja użyłam. Porcja
Passions hobbies lifeszparagi niebawem się kończy, więc nie prześpijcie ich! Można jeść je na milion sposobów. My proponujemy szybki numerek – tartę. Można je też podawać duszone, smażone lub gotowane, z szynka parmeńską, sosem holenderskim lub berneńskim, fetą, jajkiem sadzonym. Cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat łososia
GRUBY WAŁEKświetnego przepisu, polecam! wczoraj robiłam i wychodzi super, oczywiści nic w pełni nie zastąpi kupnego majonezu, ale ten też dobrze spełnia swoją rolę! nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam szynkę z majonezem a wczoraj miałam tą przyjemność ;) Składniki: 200g serka wiejskiego lekkiego (z biedronki) 1 jajko 0,5-1 łyżeczka octu (zależy od upodobań smakowych ;)) 1 łyżeczka musztardy około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpizzy 0,5-1 czerwonej papryki ser żółty chudy tyle żeby potrzeć na wierzch (opcjonalnie)1 łyżeczka suszonych drożdży, jeśli chcemy coś na kształt pizzy możemy też dodać pieczarki, szynkę drobiową, ja nie dałam, bo nie miałam ;) Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy, dodajemy serek, otręby, proszek do p., przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpapryki pokrojonej w kostkę 4 małe serdelki drobiowe (drobinki) pokrojone w kostkę i podsmażone na teflonowej patelnie trochę startego sera żółtego chudego świetnie pasowałaby zamiast serdelków szynka drobiowa, oraz pieczarki Sposób przygotowania: Składniki na bułkę mieszamy razem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie przygotowujemy resztę produktów tzw. wkładkę ;) pokrojone składniki dodajemy do masy otrębowej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćalbo też mrożę i za jakiś czas mam pyszne pierogi z mięsem, albo krokiety…. Po wielu próbach znalazłam swoje proporcje składników rosołu: Składniki: 0,6 kg wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu lub piekarniku Por (zielona część) Sól pieprz sos sojowy Przygotowanie
Kulinarna Patilogiaróżnych względów, zarówno smaku jak i podstawowej kulinarnej przyzwoitości, nie da się użyć kostki i po prostu trzeba ugotować bulion. Np. w prezentowanym na tym blogu przepisie na szynkę w galarecie – zakładającym użycie kilku składników dobrej jakości oraz dużą staranność wykonania. Gdybyśmy zalali to wszystko roztworem kostki, popełnilibyśmy wręcz kulinarną zbrodnię i zniweczyli własną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion
Kulinarna Pokusa